Çünkü çocuklar duygu ve düşüncelerini içinde bulunduğu ruh halini, en iyi ve en yalın olarak, resim yoluyla ifade ederler bu nedenledir ki eli kalem tutmaya başlar başlamaz resim yapmaya yönlendirilmelidirler. Zaten sonrasında çocuğumuz kendini sözel yada bedensel olarak yeterince rahat ifade etmeye başlayana dek resim yapma isteği yoğun bir şekilde devam edecektir. Yaptıkları her bir nokta, çizgi yada figür anlamlıdır, ne resmi yaptığı sorulduğunda mutlaka bir nesneyi, bir canlıyı bir doğa olayını, yaşadıklarıyla ilgili bir anı v.s sembolize ettiğini anlarsınız. Çizgilerin yanında kullandığı renkler de onun iç dünyasının anlaşılmasında ayırt edici özellik taşır .
Çocukların çizdiği resimler doğru ve bir bütünlük içinde yorumlanırsa bu durum yavrularımız için büyük bir avantaj oluşturur. Bu nedenle okulöncesi kurumlarda verilen resim eğitimini mutlaka çocuk gelişimi alanında eğitim almış kişiler üstlenmelidir. Çocukların resimlerinde kullandığı renkten tutun, çizdiği çizgiler, figürler, kağıdı kullanma biçimi, v.s bize onun psikolojisi ile ilgili çeşitli ipuçları verir.
Örneğin; hangi rengi seviyorsa resimlerde ağırlık o renge doğrudur. Resimlerde kahverengi siyah gibi koyu renkli boyaları kullanarak resim yapıyorsa kaygılı, karamsar pembe sarı turuncu gibi sıcak renkleri seçiyorsa onun mutlu sevecen uyumlu işbirlikçi ve dışa dönük, kırmızıya ağırlık veriyorsa iddiacı inatçı, saldırgan olduğunu gösterebilir. Bunun yanında sayfanın tamamını kaplayan çok büyük resimler; iç denetim yetersizliği hiperaktivite dikkat dağınıklığı korku ve saldırganlığı sayfanın bir köşesine sıkıştırılmış resimler; ürkeklik ve içe dönüklüğü yansıtabilmektedir.
Resimde aile üyelerinin birinin veya birkaçının çizilmemiş olması ( annenin,babanın,kardeşlerin, v.s ) o kişi tarafından sevilmediğini hissettiğini yada parçalanmış bir aile olduğunu anlatabilir.
Anne baba ve çocukların arasına nesnelerin yerleştirilmesi, ( köprü , gökdelenler, yol, ırmak, ağaç gibi ) iletişim problemlerinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Anne babanın çok büyük, çocuğun çok küçük veya anne babadan birinin büyük diğerinin küçük çizilmiş olması ailede otoriteyi, baskıyı aile fertleri arasında bir problemin göstergesi olduğu gibi anne babanın çok abartılı çizimi onlara duyulan hayranlığı da temsil edebilir.
Resimde küçük kardeşin anne babanın elinden tutuyor olması ve kendisini uzaklarda çizilmesi veya hiç çizilmemiş olması, dışlanma, sevgi yoksunluğu, kardeş kıskançlığı gibi olumsuz duyguların ifadesi olabilir. ,
Ev çocuğun duygusal yaşamının oluştuğu merkezdir. Evin saydam olarak çizilmesi, yaşamı canlılığı, içini göstermeyen duvarların çizilmiş olması ise yaşadığı güçlükleri, karamsarlığı, yüksek binalar ve gökdelenler çocuğun gideremediği özlemlere bir başkaldırı olarak algılanabilir. Evlerden çıkan yollar rehberliğe ,yol gösterilmeye duyulan ihtiyaçtır.
Resimlerde, insan resimlerinin azlığı veya yokluğu sosyal ilişkilerde zorlandığı, çokluğu ise sosyal ilişkilerde ki rahatlığını belirtir.
Çizilen kuş resimleri özgürlüğe duyulan ihtiyacı anlatabilir.
Çizilen ağaçların yeşil yapraklı, meyveli olması mutlu olduğunu, solmuş yapraklı yada yapraksız ağaçlar (4- 5 yaşından sonra) mutsuz olduğunu anlatabilir
Yine resim yaparken kullanılan çizgiler eğer sayfanın tamamını kaplayacak büyüklükte ise bize iç denetim azlığı, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, öfkeli, saldırgan tutumların olduğunu anlatırken, sayfanın küçük bir bölümünü kullanıp diğer kısmı boş bırakılıyorsa özbenin yetersiz geliştiği, içe dönük, çekingen, silik karaktere sahip olduğunun ifadesi olabilir.
Organların abartılarak büyük yada küçük çizilmesi;
Baş; zihinsel açıdan kendini yetersiz görme, ağız; konuşmada zorlanma, gözler görme problemini, ayaklar; güvensizliği, kaygıyı, burun solunum güçlüğünü, kulaklar; işitme problemini, kuşku içinde olmayı ifade ettiği gibi eksik bırakılan beden kısımlarının çizilmemesi veya belirgin olmaması da bizlere çocukla ilgili başka ip uçları vermektedir.
Her gelen yeni yılın çocuk coşkusuyla yaşanmasını, 2010'nun herkese arzuladığını getirmesini dileyerek hoşça kalın diyorum.