Çocuklarda Covid 19 korkusu
Kaygının yoğun olarak yaşandığı bu dönemde yetişkinler kadar çocuklarda bu endişeyi yaşamaktadır. Kaygının başlıca sebebi, içinde bulunduğumuz durumun ne olduğuna ve ne zaman son bulacağına dair bilgilerin yetersiz kalmasıdır. Bu durumun bir yetişkin tarafından anlaşılması bile yeteri kadar zorken, bir çocuğun bu durumu algılaması daha da zor olacaktır.
Daha önce bir salgınla karşı karşıya kalmayan bir toplum olarak bu süreci anlama ve yürütmek psikolojik anlamda çok yorucu olmaktadır. Ülkemizle beraber tüm dünyada etkisi çok fazla hissedilmekte, belirsizliği ve günlük yaşam şeklimizi değiştirmesi nedeniyle yoğun bir kaygı yaşanılmasına neden olmaktadır. Biz yetişkinler bile bu kadar etkilenirken çocukların hiç evden çıkmaması, devamlı televizyon, radyo vb. yayınlardan bu süreçle ilgili haberlerin yayınlanması, özellikle el öpmek, sarılmak gibi alışık olduğumuz değerlerin bu süreçte ortadan kaldırılması hayatlarında büyük bir değişime neden olmaktadır. Çocukların bu süreci daha az kaygı duyarak atlatabilmeleri için şunlar yapılabilir:
- Virüsün bir yaratık gibi görselleştirildiği televizyon yayınlarından kaçının.
- Covid 19 ile ilgili kısa, abartıdan uzak ve net açıklamalarda bulunun. Bilimsel terimler, korkutucu cümleler kullanmaktan kaçının.
- Maske takmanın hem kendi sağlığının hem de başkalarının sağlığını korumak adına gerekli olduğunu, çok bunaldığı zamanlarda kısa süreliğine çıkarabileceğini ifade edin. Maske takma konusunda ısrarcı ve katı yaklaşmayın.
- El yıkamaya dair videoları birlikte izleyip aslında bunun hijyen kuralları açısından yapılması gerektiğini ifade edin. Ellerini yıkamadığı durumlarda virüsle korkutmak yerine daha iyimser yaklaşarak bunun her zaman olması gerektiğini ifade edin.
- Onunla birlikte maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına mutlaka sizde uyun. Sadece kendisinin bu kuralları uyması, onu yalnız hissettirip sadece kendisiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünmesine ve daha çok kaygı duymasına neden olacaktır.
- Büyüklerin elini öpmemesi, arkadaşlarına sarılmaması gerektiği konularında açıklamalar yaparken bu durumun geçici olduğunu ifade edin. Bu durumlarda saygı, sevgi ve özlemlerini cümleleriyle anlatmalarını sağlayın.
- Evde kalmanın kötü bir şey olmadığını, tam tersine bunu bir fırsat görerek evde yapılabilecekler konusunda karşılıklı fikirler üretin.
- Bu sürecin geçici olduğunu ifade edin.