İlkokul öğrencilerine yönelik Minik Ellerin Isıttığı Patiler projesi kapsamında proje ekibinin önderliğinde öğrencilerle birlikte hazırlıklar başladı.
Sokak hayvanlarının kış aylarının soğuk şartlarından, yaz aylarının ise kavurucu sıcakla sıcaklarından etkilenmemeleri adına Silivri ilkokul öğrencileri ile kedi ve köpek evlerini monte edip uygun mahallelere yerleştirmek ve merkez ilkokullarında çocuklarda hayvanlara karşı merhamet ve sevgi duygusunu geliştirmek amacıyla Minik Ellerin Isıttığı Patiler adı proje uygulanacak.
PROJE EKİBİ
Berna Kocaoğlu, İnci Aydar, Aylin Solmaz, Sarten Ambalaj Ticaret ve Sanayi A.Ş. Sosyal Sorumluluk Projesi Ekibi, Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Turgut Reis İlkokulu, Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Okulu, Silivri Belediyesi, Silivri Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'nden oluşan proje ekibi çalışmalara başladı. Turgut Reis İlkokulu ve Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Okulu öğrencileri, öğretmenleri rehberliğinde kedi evlerini boyayarak özenle süsledi.
PROJE PAYDAŞLARI ARASINDA GÖREV PAYLAŞIMI YAPILDI
Proje paydaşları arasında görev dağılımı yapıldı. Buna göre önümüzdeki günlerde Silivri Belediyesi yetkilileri tarafından kulübelerin konulacağı yerler belirlenecek, zarar görmemeleri için uyarı yazılarını asacak, konu ile ilgili afişler hazırlanıp okullara dağıtılacak. Okullarda öğrencilere seminer vermek üzere hekimler gönderilecek. Boyama kitabı bastırılarak öğrencilere dağıtılacak.
Kulübelerin teminini sağlayan Sarten Ambalaj Ticaret ve Sanayi A.Ş.Sosyal Sorumluluk Projesi Ekibi tarafından temin edilen kulübeler konuldukları yerlere montaj edilecek.
Proje paydaşları arasında olan Silivri Hayvanları Koruma Derneği (SİHAYDER) hayvanseverlere birlikte kulübelerin zarar görmemesi için denetleme yapacak.
PROJENİN ÖZEL AMAÇLARI
Minik Ellerin Isıttı Patiler Projesinin özel amaçları ise şu şekilde sıralandı;
*Öğrencilerde kendi türleri dışındaki canlılara karşı da farkındalık oluşturmak.
*Öğrencilerde erken yaşta vicdan ve merhamet duygularını geliştirmek.
*Öğrencilere sorumluluk duygusu kazandırmak.
*Paylaşımcı ve hoşgörülü nesiller yetiştirmek.
*Sokak hayvanlarının da korunmaya, barınmaya ve yemek yemeye ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayarak farkındalık yaratmak.
*Silivri ilçesinde barınmaya muhtaç hayvanların kış ve yaz aylarının zorlu iklim şartlarında kendilerini koruma altına alabilecekleri alanlar oluşturmak.
*Sokak hayvanlarının yaşamımızın bir parçası olduğunu, evlerimizde, bahçelerimizde ve sokaklarımızda onlara yaşam alanı sunmamız gerektiğini vurgulayarak paylaşımcı olmalarını hedeflemek.
*Öğrencilerle birlikte kedi evlerinin boyama ve süsleme işlemleri yapılarak onların da bu projede aktif katılımını sağlamak.
*Kendilerinden küçük ve aciz canlılara şiddetin yanlışlarından bahsederek tüm canlılara olan şiddetin önlenmesinde katkıda bulunmak.
PROJENİN GEREKÇESİ VE HEDEF GRUBUN SEÇİLME NEDENLERİ
Projenin gerekçesi ise ekibi tarafından şu şekilde açıklandı: “İnsanlar gibi hayvanlar da doğanın bir parçasıdır. İnsanlar gibi hayvanların da acı çekebildiğini, üzülebildiğini, sevinebildiğini, sevgi ve bağlılık hissedebildiğini, hastalanabildiğini, insanlar gibi bir vücut çalışma sistemi olduğunu, hatta benzer organları olduğunu öğrenen çocuk, onu artık tamamen yabancı, dolayısıyla korkulacak bir varlık gibi algılanmaması gerektiğini öğrenir.
Yaşamımızın ayrılmaz parçası ve en yakın dostlarımız olan hayvanlar, çocukların gelişiminde de önemli rol oynamaktadır. Doğru ilişki kurulduğu takdirde, empati yeteneğinden ahlaki değerlerin gelişimine kadar pek çok olumlu davranışların ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Çocuğun ahlâki gelişiminde önemli rol oynayan, onun mutlak bir benmerkezci olmasının önüne geçen hayvan sevgisi, çocuklara sorumluluk da aşılıyor. Hayvanı beslemek, onu sevmek, ona zarar vermemek, onun iyiliğini düşünmek, çocuğun sadece hayvanlara olan olumlu duygularını beslemekle kalmıyor, başkalarının varlığının da kendisininki kadar değerli olduğunu hatırlatıyor. Çocuk, bu şekilde duygusal ve maddi anlamda verici olmayı, diğerinden sürekli talep etmemeyi, mutlak alıcı olmamayı da öğreniyor. Sevgi ve ilgi verdikçe, hayvanın, özellikle köpek gibi sadakat duygusu olan canlıların, ona nasıl fazlasıyla karşılık verdiğini gördükçe sevginin erdemini de idrak ederek sevginin karşılıklı bir ilişki olduğunun farkına varıyor…
Bu ilişki sayesinde, çocuk daha hoşgörülü, daha verici, daha paylaşımcı, daha anlayışlı, farklılığa daha açık bir kişilik geliştirebilir. Böylece genele oranla küçük ya da büyük farklılıkları olan başka çocuklara (örneğin zihinsel ya da bedensel engelli; başka bir millete, dine mensup, farklı bir dil konuşan vb.) çok daha hoşgörülü olacaktır. Hayvan sevgisinin, çocuklar arasındaki ayrımcılık ve şiddetin önlenmesinde de büyük etkilerinin olduğu söylenebilir. Tüm bu sebeplerden dolayı hedef grubu olarak ilkokul öğrencileri seçtik.”
Renginar Sali