Günümüzde yaşanan salgın hastalıklar, deprem felaketleri çocukların kaygı düzeyini olumsuz yönde tetikledi. Her ne kadar aileler çocukların yanında konuştuklarına dikkat etmiş dahi olsalar çocuklar hisseder ve duygularıyla başa çıkmakta zorlanabilirler.
Bu sebeple çocukların kaygı düzeyini hafifletmek için bazı oyun önerileri paylaşmak isterim.
Rahatlama Çalışmaları: Öncelikle çalışmayı yapacağımız ortam ve materyaller nude tonlarda olmalıdır. Rahat bir mat ya da minder kullanılır ve klasik sakin bir müzik bize eşlik edebilir. Çocuğumuza yönerge verirken sakin bir ses tonu kullanmalıyız. Şimdi gözlerimizi yavaşça kapatalım. Şimdi gözlerimizi sıkıca kapatmaya çalışalım ve biraz daha sıkıca gibi aşamalı çalışmalar yapalım. Sonrasında ellerimizi yavaşça birleştirelim. Biraz bekledikten sonra ellerimizi yavaş yavaş sıkmaya başlıyoruz. Şeklinde çalışmamız devam eder. Daha sonra mat üzerinde kısa aralıklarla Stretching hareketleri yapılır. Etkinlik 4-5 dakika sonra sonlandırılır.
Duygular Oyunu: Duygu kartları bu etkinlikte materyal olarak kullanılır. Çocukla öncesinde duygular hakkında konuşulur. Sonrasında kartlar kapalı olarak dağıtılır ve çocuk kartlar arasından seçim yapar. Kartta karşılaştığı duygunun ismini söyler. Hangi durumlarda bu duyguyu hissettiğini söyler ve çocukla hisleri hakkında konuşulur. Kartların hepsi tamamlanana kadar çalışma devam eder.
Gazete Yırtma Çalışması: Gazeteler masanın ya da halının üzerine serilir. Elimizle istediğimiz boyutta ve şekilde yırtma çalışması yapabiliriz. Tüm gazetelerin yırtma çalışması tamamlandıktan sonra yırtılmış parçalarla bir etkinlik tasarlayabiliriz. Örneğin yırtılmış gazete kağıtlarına tutkal sürerek bir sanat çalışması yapabilirsiniz. Bir heykel olabilir ya da bir araba.
Bu tarz etkinlikler ile çocuğunuzun duyguları tanımasını sağlayıp ona destek olabilirsiniz. Farklı duygu durumlarında neler hissettiğini sizinle paylaştıkça rahatlayacaktır ve sakinleşecektir.