Bekirli'de Yerli ve Milli Arpa Tohumu Dağıtım töreninde konuşan Başkan Volkan Yılmaz, “2023 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin 100. yıldönümünü kutlayacağız. Biz de 2023 paket yerli ve milli Ayçiçek tohumunu sizlerle paylaşacağız. Bir paketten 25 dönüm yer ekeceksiniz” dedi ve “Dağıtacağımız Ayçiçek tohumunun miktarı yaklaşık 8 Milyon TL değerinde” bilgisini paylaştı.
Bekirli Mahallesi'nde düzenlenen Yerli ve Milli Arpa Tohumu Dağıtım Törenine, Meclis Üyesi Sefer Ölçer, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, muhtarlar katılanlar arasındaydı.
ORTA TEŞEKKÜR ETTİ
Açılış konuşması Bekirli Muhtarı Siyami Orta, tarafından yapıldı. Orta, geçen yıl arpaların çok güzel olduğunu, yüksek verim aldıklarını, çiftçiye sunduğu destekler için, muhtarlar olarak da her istediklerini yerine getiren Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a köy sakinleri ve şahsında teşekkür etti.
ÇİFTÇİLERDEN BAŞKAN YILMAZ'A TEŞEKKÜR
Çiftçileri temsilen Sebahattin Kır, söz aldı. Kır, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Değerli başkanım üç yıldır dağıttığınız saman balyası, tohumluk arpalarınızı aldık. Sonsuz teşekkür ederiz. Verimler iyi hamdolsun. Çiftçilerimiz adına çok teşekkür ediyorum.”
YILMAZ: YERLİ VE MİLLİ ARPA TOHUMU BU TOPRAKLARDA TUTTU
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Bekirli'de olmaktan dolayı mutluyuz. Ülke ekonomisine katkı sunan, üretenle, çiftçiyle, hayvancıyla bir arada olmaktan bahtiyarız.
Yerli ve milli arpa tohumu dağıtımını üç yıldır gerçekleştiriyoruz. Tarım hizmetlerimize her yıl yeni bir proje ekleyerek devam ediyoruz. Yeni üretim projeleriyle hep birlikteyiz. Yerli ve milli arpa tohumu bu topraklarda tuttu. 700-800 kg'ın üzerinde verim alan çiftçilerimiz var. Rekor kırılan bir arpa tohumunun yerli ve milli olması önemli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi “Milli kalkınmanın temelin tarım.”
Silivri Belediyesi olarak destek vermeyle devam edeceğiz. Samanlarımızı, arpa tohumlarını, yem bezelyelerini dağıtıyoruz.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz protokol neticesinde hayvancıların aşı ücretlerini Silivri Belediyesi olarak karşıladık.
Muhtarlarımız aracılığıyla taleplerinizi topluyoruz. Hayvancıların gübre bertarafıyla ilgili sorunu oluşuyor. Yıllık olarak bakıldığında ciddi bir masraf. Silivri Belediyesi olarak gübrelerinizi ücretsiz bertaraf ediyor, sizi bu masraftan kurtarıyoruz. İsterseniz gübreyi tarlanıza serebiliyoruz.
“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILDÖNÜMÜNDE 2023 PAKET YERLİ VE MİLLİ AYÇİÇEK
TOHUMU DAĞITACAĞIZ”
“2023 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin 100. yıldönümünü kutlayacağız. Biz de 2023 paket yerli ve milli Ayçiçek tohumunu sizlerle paylaşacağız. Bir paketten 25 dönüm yer ekeceksiniz” müjdesini yenileyen Başkan Yılmaz, “Dağıtacağımız Ayçiçek tohumunun miktarı yaklaşık 8 Milyon TL değerinde” bilgisini paylaştı.
“YERLİ VE MİLLİ AYÇİÇEK TOHUMU EKTİK”
Türk tarımına ve çiftçisine katkımızın olması için geçtiğimiz yıl Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Birliği, Namık Kemal ve İstanbul Üniversitesi ile birlikte yerli ve milli Ayçiçek deneme ekimi yaptık. Oradan aldığımız sonuçlarla bu yıl 1200 dönümlük tarlayı yerli ve milli Ayçiçek tohumu ile buluşturduk. Risk aldık. İlk kalkan İHA ve SİHA'nın uçamadığı dönemler oldu. Deneyerek emek ve para harcayarak, araştırarak ve geliştirerek bu günkü duruma geldi. Biz de yerli tohumdaki Ar-Ge'ye destek vermezsek Türk tohumcusu da vazgeçer. Onları desteklemek adına biz ektik. Şu an biçiyoruz. Geçen yıl 50 bin litre Ayçiçek yağını dağıttık. Bu yıl 100 bin litre dağıtacağız” dedi.
“EMEK HARCAYARAK ÜRETİYOR VE SİZİNLE PAYLAŞIYORUZ”
“Bu yıl Silivri Belediyesi olarak 25 Milyona TL'ye yakın destek sunacağız” diyerek tarım destekleri hakkında bilgi vermeyi sürdüren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bütçemizden para alıp tohumları satın alıp dağıtmıyoruz. Sizin gibi emek ve alın teri harcayarak bu topraklarda ürettiğimiz ürünleri dağıtıyoruz. Bu 25 Milyon TL Silivri Belediyesi bütçesinden çıkmıyor.”
“700 TANE KAÇAK YAPI YIKTIK”
Başkan Yılmaz, Bekirli'de konuşmasına şöyle devam etti: “Bu toprakları korumak adına tarım arazilerine yapılan kaçak yapıları en fazla yıkan belediyeyiz. 700 tane kaçak yapıyı yıktık. 2017 Yılı öncesi yapılan yapılara imar affıyla verilen Yapı Kayıt Belgesi nedeniyle yıkma şansımız yok. Belgesi olmayan kaçak yapıları er ya da geç yıkacağız. Muhtarlarımız ve sizler destek olacaksınız. İhbar edin ki erken müdahale edelim. Toprakları hep beraber koruyacağız.
Arkanızda olmaya, önünüze düşmeye hazırım. Önümüzde daha yeni projeler olacak.
“YOĞURT VE SÜT ÜRETİM TESİSİMİZ OLMALI”
Mesela Silivri Yoğurdunun Coğrafi İşaret Belgesini aldık. Artık Silivri Yoğurdu bir marka ama Silivri'de bir Yoğurt Üretim Tesisimizin de olması lazım. Süt Üretim Tesisimiz de olmalı. Biz bunları yapabiliriz.
“MEZBAHAYI YAPTIRACAĞIZ”
İstanbul'daki tek Canlı Hayvan Pazarını kurduk. Hayvancımız, aracı olmadan hayvanını değerinde satabiliyor. Mezbahaya ihtiyacımız var. Görev ve yetki sorumluluğu İBB'de. Birçok kez talepte bulunduk. Yapın ve yetkiyi bize verin biz yapalım dedik. Cevap yok. İBB'yi size şikayet ediyorum. Olan hayvan üreticilerimize ve Türk tarımına oluyor. Mezbahayı yatırana kadar söyleyeceğiz.
KIRSAL MAHALLE YASASI'NIN GETİRDİKLERİ
İBB Meclisinde MHP Grubu olarak bir teklif verdik. Dedik ki, Silivri, Çatalca, Şile'nin köylerinde ineğini, domatesini sulayan suyu Beşiktaş, Bakırköy'deki yüzme havuzunu dolduran suyla aynı fiyata satamazsınız. İBB yasasında köylüye beş yılda bir hak tanınmış. Dörtte bir fiyatına verilmesi gerekiyor. Teklifimiz İBB'de oy birliği ile kabul edildi ama İBB Başkanı İmamoğlu veto edip meclise iade etti. O günden sonra mücadele devam etti. En sonunda TBMM'de bir Kırsal Mahalle Yasasını çıkardık. 18 Köyümüzü Kırsal Mahalle ilan ettik. Meclisten geçirdik İBB onayladı. Buradaki su artık merkezdeki suyun dörtte bir fiyatına. Artık Bekirli köyünde Emlak ve Çöp vergisi, Ruhsat, hafriyat ve imar harcı ödemeyecek. Belediye olarak sizden tek kuruş harç almayacağız. Esnaf, basit usul defter tutabilecek. Bu yasanın Türkiye'deki kırsala katkı sunacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Bekirli'ye her geldiğimde bir sorununu çözmeli, bir tarımsal destek sunmalıyım.
“REFAHIN, HUZURUN, BEREKETİN ADRESİNİ KÖYLER YAPACAĞIZ”
“Gıda tedarik zincirinin kırıldığında dünya açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalacak” diyen Yılmaz, “Ülkelerin stratejik ürünleri üretmesi gerekiyor. Bunlardan en önemlisi gıda. Üretip ihracat boyutuna varmamız önemli. 420 km2 Türkiye'deki en verimli topraklar üzerinde oturuyoruz. Bu bize ayrı bir sorumluluk getiriyor. Toprakları korumak kollamak, üretim yapmak ve ülke ekonomisine katkı sunmak gerekiyor. Bu ülkenin vatandaşıysak, devletini hayatta tutmak için de bu toprakların değerini bilmek ve omuzlarımızdaki sorumluluğunu alarak üretim yapmak zorundayız.
Belediye Başkanı olarak ben bu sorumluluğun farkında olacağım. Siz de olacaksınız. Hep beraber kırsaldan başlayacak kalkınmayla refahın, huzurun, bereketin adresini köyler yapacağız. Köylülerimiz düğünlerini, evlerini gönül rahatlığıyla yapacak” şeklinde konuştu.
İBB bir Halk Süt Projesi başlattı. Güzel bir proje. Amacı, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına gıda takviyesi yapmak. İBB'de neden bunu Tire'den aldıklarını sordum. Bu süt niye Bekirli'den Seymen'den alınmıyor? Sonra bu projeyi Silivri ve Çatalca'nın köylerine yaydıklarını iddia ettiler. Süt alma ile ilgili bir aşama kaydedilmedi. Köylerde süt alınmadığını yerinde öğreniyoruz. Süt alınmıyor, dağıtıldığı iddia ediliyor. Hayata geçmeyen bir projenin sosyal paylaşımlarla reklamı yapılıyor.
İyi düşüncelerle yola çıkanların arabası yolda kalmaz. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
Program tohum dağıtımı ile devam etti.
Sevginar SALİ