Silivri Belediye Başkanı Balcıoğlu: Daha sürdürülebilir bir gelecek için birlikte çalışacağız

Silivri Belediye Başkanı Balcıoğlu: Daha sürdürülebilir bir gelecek için birlikte çalışacağız

25.10.2024 13:55:35

"İklim Değişikliğine Uyum İçin Tarımda Yenilikçi Bir Mesleki Eğitim Perspektifi" projesinin kapanış toplantısında konuşan Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, “Proje sayesinde Silivri'de, Türkiye'de ve Avrupa'da tarımda iklim değişikliğiyle mücadelede büyük bir adım attık. Bu başarıda emeği geçen tüm paydaşlarımıza, ortaklarımıza ve ekibimize yürekten teşekkür ediyorum. Birlikte, daha sürdürülebilir, daha güçlü ve daha dirençli bir tarımsal gelecek için çalışmaya devam edeceğiz. Unutmayalım ki doğaya uyum sağlamak, sadece bir zorunluluk değil, geleceğe bırakacağımız en değerli miraslardan biridir” mesajını verdi.

Silivri Belediyesinin koordinatörlüğünde AB Erasmus hibe programı kapsamında hazırlanan ve hibe almaya hak kazanan "İklim Değişikliğine Uyum İçin Tarımda Yenilikçi Bir Mesleki Eğitim Perspektifi" projesinin kapanış toplantısı 25 Ekim Cuma günü Yaşar Kemal Fuaye Salonu'nda gerçekleştirildi. Proje süresince Namık Kemal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Avusturya BOKU Üniversitesi, Çekya ve Polonya'daki ortakların birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda elde edilen sonuçlar katılımcılarla paylaşıldı.
Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Atalık, İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer programda katılımcılara hitap etti.
ÖZER: EĞİTİM YARARLI OLACAK
Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, “İklim değişikliği bazı bölgelerde sellere, Trakya'mızda da verim düşüklüğüne sebep oldu. Verilecek eğitim öğrencilerimize de, Önder Çiftçi Derneği ve Ziraat Odamıza kayıtlı çiftçilere de büyük katkısı olacak” diyerek programın düzenlenmesinden dolayı teşekkür etti.
ERTUĞRUL: İNSANA BAĞLI DEĞİŞİMLER, DOĞANIN YAPISINI BOZMAKTA
İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Hızla değişen bir dünya içerisindeyiz ve bu değişimden hızlı bir şekilde etkileniyoruz. Özellikle pandemi ile birlikte dünyadaki tüm dengeler değişmeye başladı; ekonomik, sosyal, belki önümüzdeki günlerde dünyanın haritasını değiştirecek değişimlerle karşılaşacağız. Bu insana bağlı değişimler, doğanın yapısını bozmakta.
“BİTKİSEL VE HAYVANSAL GIDA ÜRETİMLERİN DENGESİ DEĞİŞMEKTE”
Bu değişim bitkisel, hayvansal gıda üretimlerin dengesini değiştirmekte. Üretimin önemli olduğu ve üreten ülkelerin söz sahibi olduğu bu dönemde gelecekte insanların beslenme alışkanlığını bir kapsüle sığdırmak gibi nasıl olacağını şimdiden birçok komplo teorileriyle açıklanmalı.
“ENDRÜSTİYEL ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN”
İnsan üzerinde yapılan çalışmalarda 120-150 yaş yaşayabildiği halde fakat şu anda bizim yaşam ortalamamız 77. Bu yaş ortalamasında en önemli faktör insanların beslenme alışkanlıkları, beslenme ürünleri, gıdalar ve bu faktörler bizim yaşam süremizi etkiliyor. Kendim şöyle bir motto belirledim, hayvandan ve denizden gelen besinlerle besleneceksiniz, endüstriyel ürünlerden uzak duracaksınız. Bu motto ile biraz bakış açımızı değiştirebiliriz diye düşünüyorum.
“UYUM SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”
Tabi bunun için önce topraklarımıza, hayvancımıza, denizlerimize, tabiata sahip çıkmamız gerekiyor. Son dört-beş senedir çiftçilerimizi en çok etkileyen faktör kuraklık ve iklim değişikliği. Değişen iklimle birlikte biz de bilgilerimizi, tecrübelerimizi ve alışkanlıklarımızı değiştirmek ve bunlara uyum sağlamak zorundayız.
SİLİVRİ'DE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE SON GELİŞMELER
İlçemizden örnek verecek olursam geçtiğimiz yıl Ayçiçek'te kuraklık yaşadık. Kuraklıktan dolayı Ayçiçek verimimiz biraz düştü. Önceki sene kuraklıktan dolayı Kanola'yı geç ekmek zorunda kaldık. Ondan önceki sene Ayçiçek'te görülmeyen bir tırtıl olayı ile karşılaştık. Tırtılla birlikte tarım camiamıza dron girdi. Önceden dronla bir çalışma yapılmıyorken Diyarbakır'dan bile dron getirmek zorunda kaldık. Önder Çiftçi Derneğimizin başkanlığında anıza Ayçiçek ekim metodunu uygulamaya başladık. Çok da başarılı oldu. Bu sene ortalamanın üzerinde bir verim alındı. Beyciler'de ilk defa Kanola ekildi.
YENİ ÜRETİM PLANLANMASI
Tarım Bakanlığımız tüm Türkiye'de iklim değişikliği ve kuraklığı nedeniyle yeni üretim planlamasına başladı. Artık 81 ilde planlanan 13 ürün dışında üretim yapılmayacak. Her ile özgü, toprak yapısına nüfusun beceri noktasına göre ürünler belirlendi. Silivri olarak ekeceğimiz ürünlerde çok zorlanmayacağız.”
Ertuğrul sözlerini İstanbul Enerji A.Ş. ve Silivri Belediyesi iş birliğinde yürütülen Silivri Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı çalışmalarına teşekkür ederek tamamladı.
ATALIK: TARIM REVİZYONLARI UYGULAMASINA GEÇMEK GEREKİYOR
İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi BaşkanıAhmet Atalık, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun selamlarını iletti ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Allah'ın hakkı üç'tür. Bunu ilkim değişikliği üzerinden düşünürsek 1) tarımın iklimden etkilenen yönünü yağışlar ya sel olarak iniyor, ya hiç inmiyor ve kuraklık oluyor dolayısıyla her ikisi de tarım için zararlı oluyor. 2) tarımın iklim değişikliğini etkileyen yönü, kullandığımız azotlu gübreler, en berbat sera gazlarını oluşturuyor. Hayvanların çıkardığı metanlar sera gazına katkı sunuyor ki bu karbon diyoksite göre daha berbat. Dolayısıyla tarımda bir takım revizyonlar düşünmek gerekiyor. Aslında düşünüldü, uygulamasına geçmek gerekiyor.
3)Tarımın iklim değişikliğini bertaraf eden yönü; etkilenmesi, etkilemesi ve bertaraf etmesi. Seçeceğimiz bitki desenleriyle ne kadar karbon diyoksit yakalarsak sera gazları içerisindeki karbonhidratı yakalamış ve bağlamış oluyoruz.
“KENTİMİZE EN UYGUN ÇEŞİTLERİ ORTAK AKILLA KARAR VERİP ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK VERİYORUZ”
2019 yılından beri İBB olarak başlattığımız tarımsal destekler babında kendimize uygun çeşitleri seçmek için Tarım ve Orman Bakanlığının Araştırma Enstitüleriyle birlikte çalışıyoruz. Belediyelerimiz, muhtarlıklarımızla, kooperatiflerimizle bu denemeleri hep beraber yapıp kentimiz açısından en uygun çeşitleri saptıyoruz. Her yerin iklim şartlarına göre ortak akılla karar verip çiftçilerimize destek veriyoruz. Çiftçilerimize, hayvancılarımıza, balıkçılarımıza destek veriyoruz. Su babında da ki en önemlisidir. Köylerimizde sulama göletlerimiz var. Bunlardan bir kısmını kapalı devre sulamaya aldık. Barajların kapasitelerinin yüzde 17'ye düştüğü zamanlarda bile kapalı sistem sulama göletlerimizin seviyesi yüzde 40'ların altına inmedi. Su, tarım ve sağlığımız açısından çok önemli. Kapalı devreye almak suretiyle en tasarruflu şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Mesleğimiz ne olursa olsun iklim değişikliğine karşı geliştirebileceğimiz fikirler var. Üniversite hocalarımızla bu şekilde bir proje içerisinde olmak son derece olumlu bir yöntem. Bu çalışmalarda emeği geçen tüm tarafları ve uygulayıcısı olacak öğrenci arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Başarılı olmasını diliyorum. Davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum.”
BAŞKAN BALCIOĞLU: TARIMDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu: “Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Silivri Belediyesi olarak koordinatörlüğünü üstlendiğimiz "İklim Değişikliğine Uyum İçin Tarımda Yenilikçi Bir Mesleki Eğitim Perspektifi" projesinin kapanış lansmanında sizlerle bir aradayız. Bu proje, sadece tarımın geleceği değil, toplumumuzun ve çocuklarımızın geleceği açısından da çok önemli bir adım.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TARIMA VE YAŞAMA ETKİLERİ
İklim değişikliği, hepimizin hayatını etkileyen ve özellikle tarım sektörü için ciddi tehditler oluşturan bir gerçek. Son yüzyılda sıcaklıkların hızla artması, tarımsal üretimi azaltıyor, su kaynaklarını tüketiyor ve gıda güvenliğimizi riske atıyor. Bilim insanları, eğer sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltamazsak, önümüzdeki yüzyılda dünyanın 1 ila 6 santigrat derece daha ısınabileceğini söylüyor. Bu da çiftçilerimiz için daha zor şartlar, daha az verim ve daha fazla belirsizlik demek. İşte bu yüzden, tarım sektöründeki herkesin iklim değişikliğine karşı önlem alması ve kendini geliştirmesi gerekiyor.
TARIMDA DİRENÇLİ GELECEK İÇİN SİLİVRİ BELEDİYESİ'NİN ÇALIŞMALARI
Biz de Silivri Belediyesi olarak bu projeyi hayata geçirdik. Amacımız, çiftçilerimizi ve tarım öğrencilerimizi bu zorlu şartlara karşı hazırlamak ve iklim değişikliğine uyum sağlamalarına yardımcı olmak. Proje boyunca iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı nasıl önlemler alabileceğimizi, tarımsal su yönetiminde nasıl daha verimli olabileceğimizi ve tarımsal hava durumu bilgisi gibi hayati konuları ele aldık. Bu proje ile yalnızca bugünün değil, yarının çiftçilerine de destek olmayı hedefledik.
EĞİTİM MODÜLLERİ VE DİJİTAL PLATFORM İLE FARKINDALIK ARTIRMA
Proje süresince çok önemli adımlar attık. Öncelikle, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini daha net görmek adına kapsamlı bir analiz yaptık. Ardından, çiftçilerimizin ve tarım öğrencilerimizin iklim değişikliğiyle nasıl başa çıkacaklarını öğrenmeleri için eğitim modülleri geliştirdik. Bu eğitimler, onları daha bilinçli ve hazırlıklı hale getirdi. Ayrıca, tarım lisesi öğrencilerimiz ve çiftçilerimiz için bir dijital eğitim platformu oluşturduk. Bu platformda bir de eğlenceli ve öğretici bir tarım oyunu geliştirdik. Amacımız, iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratırken öğrenmeyi daha kolay ve keyifli hale getirmekti.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ İLE TARIMA GLOBAL BAKIŞ
Bu projede elde ettiğimiz başarılar, yalnızca yerelde değil, uluslararası alanda da yankı buldu. İstanbul Teknik Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Avusturya, Çekya ve Polonya'dan iş ortaklarımızla beraber çalıştık. Bu iş birliği, sadece Silivri için değil, tarımın geleceği için büyük bir adımdı. Ortaklarımızın katkılarıyla, bu projede elde ettiğimiz sonuçlar bugünden yarına çok daha fazla anlam taşıyor.
“PROJE SADECE BİR BAŞLANGIÇ”
Elbette ki bu proje bir son değil, aksine daha büyük adımlar için sağlam bir temel. Burada elde ettiğimiz başarılar, bizi daha fazla çalışmaya, daha fazla proje geliştirmeye teşvik ediyor. İklim değişikliğiyle mücadeleye devam edeceğiz, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği artırmak için elimizden geleni yapacağız. Çiftçilerimizin yanında olmaya ve tarımda iklim değişikliğine karşı direnci artırmaya yönelik projeler üretmeye devam edeceğiz.
“DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”
Sevgili dostlar, bu proje sayesinde Silivri'de, Türkiye'de ve Avrupa'da tarımda iklim değişikliğiyle mücadelede büyük bir adım attık. Bu başarıda emeği geçen tüm paydaşlarımıza, ortaklarımıza ve ekibimize yürekten teşekkür ediyorum. Birlikte, daha sürdürülebilir, daha güçlü ve daha dirençli bir tarımsal gelecek için çalışmaya devam edeceğiz.
Unutmayalım ki doğaya uyum sağlamak, sadece bir zorunluluk değil, geleceğe bırakacağımız en değerli miraslardan biridir. Hepinize teşekkür ediyorum.”
Program TÜRAM öğrencilerinin hazırladığı iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkinleri konulu oyun uygulaması ile devam etti.

Sevginar SALİ

YORUM YAP