Silivri Belediyesi ile Doğa Hareketleri Araştırma Derneği ortaklığında düzenlenen “Doğal Afetler ve Alınacak Önlemler” konulu panel, yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Silivri Belediyesi, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği işbirliğiyle deprem ve doğal afetler konusunda vatandaşları doğru bilgilendirmek amacı ile “Doğal Afetler ve Alınacak Önlemler” konulu panel düzenledi. Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday, Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Afet Yönetimi Uzmanı Özden Işık'ın panelist olarak katıldığı etkinlik, 2 Ekim Çarşamba akşamı, Silivri Sahili Atatürk Meydanı'nda halka açık olarak Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Panele Silivri Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Solak, Emre Sarısaltıkoğlu ve Harun Akkan, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, BBP İlçe Başkanı Ramiz Aksu, İstanbul Rumeli Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hüseyin Afşin Balcı, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Aslan, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Can Dağaşan, AK Parti geçmiş dönem İlçe Başkanı Jeofizik Mühendisi Rıfat Kutlu, İnşaat Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi Mustafa Yazıcı, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Sanayici ve İş Adamları Dernek Başkanı Hakan Kocabaş, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Silivri Muharip Gaziler Derneği Başkanı Adnan Gürcan, Silivri Motosiklet Kulübü üyeleri, belediye meclis üyeleri, kurum müdürleri, muhtarlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İstanbul'un çevre ilçelerinden gelen Mahalle Afet Gönüllüleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
YILMAZ: BELEDİYE BAŞKANI OLARAK ÜZERİME DÜŞENDEN FAZLASINI YAPACAĞIM
Panelde açılış konuşmasını yapan moderatör Başkan Volkan Yılmaz, “Silivri'de yaşanan 4.6 ve ardından 5.8 büyüklüğündeki depremlerden sonra depreme ne kadar hazırız, depremle ilgili bildiklerimiz neler, hangi hazırlıkları yapmalıyız bunları konuşmak üzere birbirinden kıymetli misafirlerle sizlerle beraberiz. Bugünün siyasetin değil, bilim insanlarının konuşacağı gün olması gerekiyor. Onların tespitlerin ışığında eylem yapmak, depreme karşı önlem almak, vatandaşlarını bilinçlendirmek ve bu konudaki yasal mevzuatları harekete geçirmek biz siyasilere düşen görevlerdir. Silivri Belediye Başkanı olarak bugünden itibaren üzerime düşenin fazlasını yapacağıma bütün vatandaşlarıma söz veriyorum” dedi.
“457 ADET YAPI İNCELEME TALEBİNDE BULUNULDU”
Başkan Yılmaz, yaşanan depremler sonrasında oluşabilecek olumsuzlukların en aza indirilebilmesi adına yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaştı. Afet tehlikesinin önlenmesi veya büyük kayıplar doğurmaması için alınan önlemleri Yılmaz, şöyle açıkladı: “Silivri Belediye Başkanlığımıza yaşanan depremin sonucunda 457 adet yapı inceleme talebinde bulunuldu. Biz kendi teknik elemanlarımızla ve Çevre Şehircilik Bakanlığından gelen teknik elemanlarla 328 tanesini şu an itibariyle denetlemiş durumdayız.
“21 YAPININ KULLANIMI SAKINCALI GÖRÜLEREK MÜHÜRLENDİ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik personeli ve belediyemizin koordineli çalışmasıyla 21 yapı kullanımında sakıncalı görülerek mühürlenmiş ve tahliyesi sağlanmıştır. Bu yapıların 13 tanesi şahıs mülkiyeti olup, 62 daire ve 13 dükkândan oluşmuştur.
“152 VATANDAŞIMIZIN GÜVENLİK SEBEBİYLE TAHLİYESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Tahliye edilen yapılardan 4 tanesi okuldur. Bunlar Çeltik'teki Anaokulumuz, yine Çeltik'teki Ortaokulumuz, Ortaköy'deki Sezin Öztaş İlkokulumuz , Değirmenköy Fevzipaşa İlköğretim Okumuzun ek hizmet binasıdır. Semizkumlar'daki Nevşehirliler Cami, Büyükçavuşlu'daki Merkez Cami olmak üzere iki camimiz, Yolçatı'daki cami lojmanımız ve Silivrispor'un maçlarını oynadığı şehir stadımız tahliye edilmiş ve mühürlenmiştir. Toplam 152 vatandaşımızın güvenlik sebebiyle tahliyesini gerçekleştirdik. Tahliye edilen 52 vatandaşımız Kaymakamlığımızın tarafından temin edilen Selimpaşa Turizm Uygulama Otelciliğine yerleştirilmiş ve barınma, beslenme ihtiyaçları sağlanmıştır. Kullanıma kapanan okullardaki öğrencilerimiz de Milli Eğitim Müdürlüğümüzün uygun gördüğü okullara ulaşımı belediyemiz tarafından sağlanıp vatandaşlarımız mağdur edilmemiştir.
“DEPREM SONRASI MÜDAHALE VE İYİLEŞTİRME ADINA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ”
Gelen diğer taleplerin kontrolleri belediyemiz ekiplerince ivedilikle yapılmasına devam edilmektedir. Biz Silivri Belediyesi olarak bu konuda çalışmalara devam ediyoruz. Bu çalışmaları fedakarca yapan teknik ekibime, mühendis arkadaşlarıma sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Deprem sonrasında gece gündüz bizleri yalnız bırakmayan Sayın Kaymakamımız Ali Partal beyefendiye sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.”
GÜNDOĞDU: ÖNCÜ MÜ YOKSA MÜSTAKİL BİR DEPREM Mİ BUNU BİLMEK İÇİN ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR
Başkan Yılmaz sözü İstanbul Üniversitesi'nden emekli Öğretim Üyesi Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'ya bıraktı. Ünlü deprem uzmanı, Silivri açıklarında meydana gelen depremlerden tedirgin olduğunu, beklenen olası Marmara Depremi'nin öncüsü olup olmadığına karar verebilmek için artçı sarsıntıların seyrini izlemek gerektiğini söyledi.
“DEPREM KUZEY ANADOLU FAY HATTI'NDA MEYDANA GELDİ”
Dr. Gündoğdu, Silivri'de yaşanan deprem sırasında Burdur'da olduğunu ve "Biraz tedirgin oldum" diye açıklama yaptığını hatırlattı. Tedirginliğinin depremin Kuzey Anadolu Fay hattının tam üzerinde ve doğru atımlı mekanizma çözümünden kaynaklandığını anlatırken, “Son deprem mekanizması biraz farklı olmakla beraber aynı yerde oldu. Tabii bu tedirginliğimi de arttırdı” dedi. Yerbilimcisi, Silivri'deki depremin meydana geldiği Kuzey Anadolu fayı (KAF) olarak anılan fay hattının dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları arasında sayıldığını söyledi.
“KORKMAK SERBEST, PANİK YOK”
Dr. Gündoğdu, Silivri, Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt başta olmak üzere İstanbul'un birçok ilçesinde insanların geceyi evlerinde geçirmeleriyle ilgili olarak, “Evleri sağlam olanlar girebilir. Deprem anında insanların korkması çok doğaldır. Ama en önemlisi deprem esnasında paniğe kapılmamaktır. Bunun için diyoruz ki korkmak serbest ama panik asla olmamalı” şeklinde konuştu.
"DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"
Gündoğdu, depremlerde farklı aktöre önemli görevler düştüğünü belirterek, “Devleti yönetenler, siyasi erk, yerel yönetimler, medya, üniversite, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, güvenlik güçleri, deprem uzmanları ve halk depremler konusunda bilinçli olmalıdır” dedi.
IŞIK: AFETLER KONUSUNDA BİLİNÇLİ OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye'nin sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerle sıklıkla yüz yüze kalan bir ülke olduğunu belirten Afet Yönetimi Uzmanı Özden Işık ise, deprem ve afetlere her an hazır olmak gerektiğini vurguladı. Işık, “Modern afet yönetimi anlayışı içinde önemli yere sahip olan risk yönetimi aşamasının en etkin bileşenlerinden biri; afetlere karşı hazırlıkta, halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimler ile birey, kurum, kent ve toplumun afetlere hazır ve dirençli hale getirilmesidir. Toplumun bilinçlenmesi ve eğitilmesi; afetlere karşı, ne zaman ne yapacağını bilen bireylerden oluşması, afetlerin ardından geliştirilen politikaların odak noktası haline gelmiştir. Afetlerin zararını en aza indirmek için toplumda önlem alma ve risk azaltma bilincini yerleştirmek AFAD'ın, en önemli hedefleri arasındadır. Bu bilinçle donanmış bir toplumda, afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılacağına dair temel bilgiler yerleşmiş olacağından bireyler, kendileri, yakın çevreleri ve içinde yaşadıkları toplum için sorumluluk alabilir hale geleceklerdir. Halkımızdaki bu donanım ve bilinç, afet zararlarını azaltmanın en önemli unsurlarından biri olacaktır. Afetlerde yaşanan can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi ancak toplumun tüm kesimlerinin afetler konusunda bilinçlendirilmesi ile mümkün olacaktır. Bu konuda sizlere büyük görev düşüyor” dedi.
KUTOĞLU: DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ
Panelin üçüncü konuşmacısı Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin Dekanı aynı zamanda Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, "Depremlere Jeodezik Bakış” konu başlığı altında vatandaşları bilgilendirdi. Depremlerin nasıl meydana geldiğini, şiddet ölçümlerinin nasıl yapıldığını ve deprem dalgalarını anlatan Kutoğlu, “Deprem kaçınılmaz bir doğal olaydır. Depremi ortadan kaldırmanın olanaksızlığı dolayısıyla, deprem etkilerini, hasar ve kayıplarını azaltma yoluna gidilmelidir. Bu yolda da çağdaş bilim ve teknolojiden yararlanılmalıdır. Başka bir deyişle deprem risklerini azaltarak onunla birlikte yaşamak ana felsefemiz olmalıdır. O halde, depremlere ilişkin araştırma ve geliştirme faaliyetleri desteklenmelidir. Ülke genelindeki depremsellik ivedilikle kayıt altına alınmalı ve dikkatlice gözlenmelidir. Deprem bölgelerinde yerleşim alanları dikkatlice belirlenmelidir. Yapı projelendirme ve uygulama kalitesine ve denetimine şiddetle önem verilmelidir” tarzında konuştu.
AGALDAY: İNŞALLAH YAKIN GELECEKTE HAVA DURUMU GİBİ DEPREM DURUMU DUYURUSU YAPILACAK
Panelde son olarak Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday, konuşma yaptı. Agalday, “Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları” hakkında bilgilendirmede bulundu. Silivri Belediye Başkanlığı ile yapılmış protokoller gereği ilçemizde Selimpaşa, Gümüşyaka, Çanta ve Basınkent olmak üzere 4 tane 7 gün 24 saat 365 gün boyunca doğa hareketlerini gözlemleyen istasyonlar olduğunu ifade eden Agalday, bu istasyonların çalışma sistematiğini anlattı. Agalday, “Dünyada birçok ülke bu konuda çalışıyor. Gelişen teknolojilerle önümüzdeki 20- 25 yıl içinde deprem tahminlerinin de hava durumu tahminleri gibi olacağını ve önceden halka duyurulabileceğini ümit ediyoruz. Belki 20-30 yıl sonra hava tahmini yapar gibi deprem tahmini yapılabilecek ama şu anda dünyada deprem öncesi erken uyarı yapacak sistem söz konusu değil. Marmara bölgesinde mutlaka bir deprem gerçekleşecek ama şu an için ne zaman olduğunu bilmiyoruz. Silivri'de 4, İstanbul'da 11, Marmara bölgesinde 50 noktayla sürekli gözlemlerimizi yapıyoruz. Biz sistemi geliştirmek için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda en büyük destek yerel yönetimlerden geliyor. Onların destekleriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından panel soru-cevap kısmıyla devam etti.
Hazal BAŞARAN