
Metropol FM'de konuşan Özcan Işıklar, iklim kanunu üzerinden tohum egemenliğini, tarımda yapay zekâ vizyonunu ve Silivri'nin iki üniversiteyle geleceğe hazırlanması gerektiğini anlattı. “Silivri dünya kadar vergi ödüyor, devletin bu kente borcu var” dedi.
Önceki dönem Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Metropol FM'de Kamil Bilici'nin sorularını yanıtlarken, Silivri'nin geleceği için çarpıcı bir vizyon ortaya koydu. İklim kanunu üzerinden Türkiye'deki tarımsal bağımsızlığa dikkat çeken Işıklar, Silivri'nin üretim, eğitim ve kalkınma hamlesinde öncü olması gerektiğini söyledi.
"İKLİM KANUNU TOHUMDA DIŞA BAĞIMLILIĞI DERİNLEŞTİREBİLİR"
Yeni gündeme gelen İklim Kanunu taslağına dikkat çeken Işıklar, “Tescil verilen tohumları ekin deniyor. Peki yıllardır ektiğimiz, sorunsuz yerli tohumlar ne olacak? İsrail'den gelen hibrit tohumlar gümrükte geri çevriliyor ama bizim atalık tohumlarımız yasaklanmak isteniyor. Bu bizim egemenlik meselemizdir” ifadelerini kullandı.
Işıklar, karbon ayak izine saygı gösterilmesi gerektiğini vurgularken, “Türk milleti zekidir, çalışkandır. Yeter ki fırsat tanınsın. Biz bu topraklarda üretmeyi biliriz” dedi.
“SİLİVRİ'YE TARIM VE VERİ ÜNİVERSİTESİ ŞART”
Silivri'de kurulacak iki üniversite projesini detaylandıran Işıklar, “Biri Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi, diğeri Veri Üniversitesi olmalı. Tarım üniversitesinde üretim planlamasından lojistiğe, yapay zekâ destekli çiftçilikten gıda teknolojilerine kadar her şey öğretilmeli” dedi.
Veri Üniversitesi'nin ise ekonomik ve toplumsal verilerin analizini yapacak, halkın şeffaf bilgiye ulaşımını sağlayacak bir merkez haline gelebileceğini belirten Işıklar, “Bugün enflasyon açıklanıyor ama kimse inanmıyor. Çünkü veriye güven kalmadı. O yüzden bu alanda akademik şeffaflık şart” diye konuştu.
“İKİ ÜNİVERSİTEYLE SİLİVRİ'NİN RENGİ DEĞİŞİR”
İki üniversitenin Silivri'ye sağlayacağı katkının altını çizen Işıklar, “20 bin öğrencinin Silivri'de dolaştığını düşünün. Hem ekonomik hem kültürel canlılık sağlar. Gıda inovasyonu, tarım teknolojileri, dijital analiz… Silivri'yi Trakya'nın hatta Türkiye'nin inovasyon üssü yapabiliriz” dedi.
İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Cerrahpaşa ya da Çapa'dan bir fakültenin Silivri'ye taşınmasının mümkün olduğunu hatırlatan Işıklar, “Ben imzaladım ama sonra iptal ettiler. Şimdi yeniden gündeme alınmalı” çağrısında bulundu.
“SAHİLLERİ HALKA AÇMAK İÇİN DEVLET VE YEREL EL ELE VERMELİ”
Silivri'nin 42 km'lik sahil bandının sadece 26 km'sinin kullanılabildiğine dikkat çeken Işıklar, “Kıyı kenar çizgisi 100 metreye çıkarıldı. Bu sadece yerel yönetimin sorunu değil, merkezi hükümetin de sorumluluğu. El birliğiyle sahilleri halkın kullanımına açmalıyız” dedi.
“Kısır siyasetle zaman kaybedemeyiz” diyen Işıklar, “Biri ‘ben belediyeyim' diye hizmeti engellemesin, öteki de ‘ben yaptım' diye yarışa girmesin. Hizmette rekabet olmalı ama kavgada değil, icraatta” diyerek ortak akıl çağrısında bulundu.
“DEVLETİN SİLİVRİ'YE BORCU VAR”
Silivri'nin Türkiye ekonomisine 30 milyar dolarlık katkı sağladığını ifade eden Işıklar, “Silivri, devlete büyük vergi ödüyor ama karşılığını alamıyor. Bu ilçeye artık hak ettiği yatırım yapılmalı. İki üniversite ilk adım olabilir” dedi.