Silivri Belediyesi CHP Meclis Üyesi ve Silivri Kars Kağızman Çengilli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cabbar Doğan, “Eski taziye geleneklerimize geri dönelim” derken, “Dinen hiçbir anlamı olmayan taziye yemeği terk edilmeli” çağrısını yeniledi.
Silivri Belediyesi CHP Meclis Üyesi ve Silivri Kars Kağızman Çengilli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cabbar Doğan ile Haziran Meclisinde gündeme getirdiği "Taziye yemekleri kaldırılsın" çağrısını Hürhaber'e ayrıntılandırdı. Bu yemeklerin cenaze sahibi ailelere, gelişen şartlarda, yüklediği maddi ve manevi külfeti, kamu ile dini yetkililerin uyarıları ve diğer gerekçeni anlattı.
“ESKİ TAZİYE GELENEKLERİMİZE GERİ DÖNELİM”
Doğan şöyle konuştu: “Bizim açımızdan çok önemli ve hassas bir konuyu geçen ayki mecliste gündeme getirmiştim. Belediyeyi de çok ilgilendirmiyordu, bunu söylemiştim. Ama bir farkındalık yaratmak, konuya dikkat çekmek için mecliste söz aldım.
“SONRADAN BİZE DAYATILAN BİR UYGULAMA, GELENEK HALİNE GELMEYE ÇALIŞIYOR”
Anadolu'da bir taziye geleneği var. Cenaze evinde bir hafta boyunca yemek pişirilmiyor. Akraba ve komşular o ihtiyacı gideriyor. İşin garip tarafı dert yandığımız taziye yemekleri, bu kültürel erozyon Doğu'da da hakim. Çoğu yerde Valilik ve Kaymakamlıkların yasak kararları var. Sonradan bize dayatılan bir uygulama, gelenek haline gelmeye çalışıyor.
“KÜLTÜRÜMÜZDE, DİNİMİZDE BUNUN YERİ YOK”
İnsanlarımız bundan mustarip. Taziye yemeği cenazesi olan haneye büyük bir ekonomik külfet getiriyor. Ekonomik kriz ve salgının etkisinde artan sıkıntılar, ister istemez insanların ekonomik ve sosyal hayatını etkiliyor. Özellikle Kürtler nezdinde bu taziye yemeklerinin amacının dışına çıktığını, hatta zaman zaman şova dönüştüğünü üzülerek görüyoruz.
Kamuoyu oluşturmak amacıyla konuyu Belediye meclisinde paylaştım. Kültürümüzde, dinimizde bunun yeri yok. Din otoriteleri fetvalarında taziye yemeğinin haram olduğunu, acı çeken insanların da hiçbir şekilde hayrına gitmediğini defaten belirttiler. Taziye yemeğinin kaldırılması gerekiyor. İnsanların bütçelerinin bunu kaldıramadığı konusunda herkes hemfikir. Zaman içerisinde bunun kaldırılacağına inanıyorum. İnsanların daha duyarlı olmaları ve özlerine dönmeleri gerektiğini düşünüyorum.
“DİNEN HİÇBİR ANLAMI OLMAYAN TAZİYE YEMEĞİ TERK EDİLMELİ”
Önümüzdeki süreçte İlçe Müftülüğünü, Kaymakamlığı, sivil toplum örgütlerini, yöre dernekleri ziyaret edeceğim.
Dinen hiçbir anlamı olmayan taziye yemeği terk edilmeli. İsteyen, imkanı olan ikramlarında yine bulunsunlar, misafirperverlik Anadolu'nun kültürel geleneğidir.
Ben aynı zamanda bir yöre derneği başkanıyım. O yemeklerin maliyetlerini biliyorum. Bizim gibi örgütlü kesimler, kolay şekilde atlatabiliyor. Durumu olmayan ailelerin tek başlarına ödeyebilecekleri, o bütçeyi kaldırabilecekleri bir şey değil. 100-150 Bin TL gibi bir meblağ çıkıyor. İnsanların canı yanıyor.”
Sevginar SALİ