Diş beyazlatma

Diş beyazlatma

01.12.2018 10:58:27

Özel Silivri Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Zeynep Banazılı, diş beyazlığı konusunda bilgiler verdi.

Diş Beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderildiği kozmetik bir çözümdür. Beyazlatma işlemi özel olarak hazırlanmış bir jelin dişler üzerine sürülmesi, bir ışık kaynağı veya lazer ile reaksiyonun hızlandırılması şeklinde olur.

DİŞLERDE İKİ ÇEŞİT RENKLENME OLUŞUR:
İÇ RENKLENME: Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir sigara, çay, kahve gibi renklendirici içecekler dış renkleşme yaptıkları gibi iç renkleşme de yaparlar. Dişlerin oluşumları sırasında meydana gelen yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı) bu sınıfa girer. Beyazlatma işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

DIŞ RENKLENME: Diş yüzeyine sigara, çay, kahve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerin yüzeysel olan kısmı temizlenebilmektedir. Daha derine nüfuz etmiş lekeler için beyazlatma gereklidir.
Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirebilir. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.
Bu lekelenmelerin giderilmesi için uygulanan beyazlatma yöntemi iki şekilde yapılmaktadır.
Klinikte hekim tarafından beyazlatıcı ilaç uygulanacak olan bölgeye yerleştirilir ve beyaz renkli ışık belli bir süre tutulur.
İkinci yöntem ise; bu işlemi takiben hastanın evinde uygulayabileceği bir yöntemdir. Hekim ağızdan ölçü alarak kalıp hazırlatır. Hasta kendisi için hazırlanmış olan bu özel kalıbın içerisine beyazlatıcı ilacı yerleştirerek uygulanacak dişlerin üzerine hekimin tavsiye ettiği sürede uygular.
Diş beyazlatma işlemi esnasında veya daha sonra hastalarda bazen hassasiyet şikâyeti olabilir ancak bu hassasiyet 1-3 gün arasında tamamen kaybolacaktır. Diş beyazlatma işlemi diş hekimleri tarafından yapıldığında zararsız ve çok etkili bir metodudur.

BEYAZLATMA METODLARI:
EV TİPİ BEYAZLATMA: Hastadan alınan ölçüler sonrası şeffaf beyazlatma plakları hazırlanır. Beyazlatma ajanları hekimin gösterdiği şekilde plaklara yerleştirilir ve konsantrasyonuna uygun sürede ağızda bekletilir. Uygulama öncesinde ve sonrasında dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Beyazlatmanın etkili ve uzun süreli olması için tedavi süresince renk veren yiyecek ve içeceklerden ve sigara tüketiminden kaçınılmadır. Dişlerin renginin açılması için 1 ay kadar bir süre geçmesi gerekir.

OFİS TİPİ BEYAZLATMA: Poliklinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanır. Kullanılan beyazlatma ajanının konsantrasyonu ev tipine göre daha yüksektir. Diş etleri örtülerek koruma altına alınır. Seanslar 45 dakika sürer, renklenmenin şiddetine göre seans sayısı belirlenir. Hızlı sonuç vermesi avantajıdır ayrıca ev tipinin yetersiz kalacağı şiddetli renklenmelerde etkili sonuç verebilir. Bu yöntemde de yine bir miktar özel bir jel kullanılır. Ancak kimyasal malzemelerle yapılan diş beyazlatmadan farklı olarak yüksek enerjili özel bir ışın demeti uygulanır. Mutlaka diş hekimi gözetiminde yapılmalıdır.
Lazerli diş beyazlatma işlemlerinde çok kısa sürede daha iyi sonuç almak mümkündür. Dişleri doğru bir şekilde beyazlatmak ve kalıcı sonuçlar elde etmek için profesyonel bir şekilde uygulanmalıdır.
Ayarlanabilir ışık şiddeti ve LED ışığı teknolojisi ile Philips ZOOM White Speed cihazı kliniğinizde daha az sürede daha mükemmel sonuçlar elde etmenizi sağlayacak. 45 dakika içerinde 8 tona kadar beyazlatma sağlanır. Zoom uygulaması oldukça basit bir işlemdir. Başlangıçta dudakların ve diğer yumuşak dokuların korunması için kısa bir izolasyon gerçekleştirilir.
Daha sonra klinik hazırlıkların ardından dişlere ZOOM Beyazlatma Jeli uygulanılır ve bu jelin aktivasyonu için ZOOM ışın uygulaması yapılır. Son olarak yaklaşık beş dakika kadar Relief ACP jeli uygulanır ve Zoom beyazlatma uygulaması böylece tamamlanmış olur.

ENDODONTİK BEYAZLATMA: Kanal tedavisi görmüş dişlere yapılır. Beyazlatıcı ajan dişin içine uygulanır. Hekim kontrolünde yapılan beyazlatma işleminin dişe zararı yoktur. Diş yüzeyinden aşınma olmaz, renk verici moleküller diş yapısından çözülerek uzaklaştırılır. İşlem sonrası geçici bir hassasiyet olması normaldir. Beyazlatma işleminin dolgular ve kaplamalar üzerinde olumsuz herhangi bir etkisi yoktur.
Deneyimli hekimler tarafından uygulaması kolay ve hasta açısından gayet konforlu olan bu işlemin uzun vadede hiçbir komplikasyonu yani zararı bulunmamaktadır. Bu nedenle gülüşümüzü saklamak yerine böylesine kolay bir işlemle elde edilebilecek pırıl pırıl bir gülüşü sergilemek hepimizin hakkıdır.

YORUM YAP