Diş dolgusu

Diş dolgusu

02.02.2019 10:13:43

Dişe yapılan dolgu tedavisi yötemiyle ilgili süreci Diş Hekimi Ali Gökalp Terzioğlu açıkladı.

Çürük sebebiyle yapı, fonksiyon ve görünüm kaybına uğramış bir dişin çürük bölümün diş hekimince temizlendikten sonra eksilen alanın doku dostu dolgu maddeleriyle doldurulması işine diş dolgusu adı verilmektedir.
Diş çürüğü önce en dıştaki mine tabakasında başlar ve farkına varılıp önlem alınmazsa altındaki daha yumuşak dentin tabakasına geçip hızla yayılır. Mine çürükleri dişteki hafif renkleşmeden anlaşılabilirse de genellikle kişide fonksiyonel bir rahatsızlık veya ağrıya sebep olmazlar. Bununla birlikte çürük dentin tabakasına ulaştıktan sonra soğuk hassasiyeti, ağız kokusu, bölgede gıda sıkışması veya birikmesi gibi belirtilerle kendini belli eder. Bu aşamada mutlaka diş hekimine gidilerek dişin tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekir aksi takdirde çürük dişin özü olan pulpa odasına ulaşacak sürekli ve dayanılmaz bir ağrıya sebep olacaktır ki bu durumda artık dişin kanal tedavisi yapılmadan kurtarılması mümkün değildir.
Basit ve derin olmayan çürüklerin temizlenmesi sırasında hasta ağrı duymayacağından anesteziye gerek yoktur. Bununla birlikte derin, sıcak – soğuk hassasiyeti olan dişler dolgu öncesinde mutlaka uyuşturulmalıdır ki bu durumda hasta işlem sırasında hiçbir şey hissetmeyecektir. Hastanın ağrı duymaması hekimin işini kolaylaştırmakta ve tedavinin süresini azaltmaktadır.
Derin dentin çürüğüne yapılan dolgulardan sonra birkaç haftaya dek süren dentin hassasiyeti beklenen bir durum olup günden güne azalarak kendiliğinden geçmekte, kimi zaman hassasiyet giderici diş macunları veya diş hekiminin bölgeye hassasiyet giderici ilaçlar uygulamasıyla bu süre daha da kısalabilmektedir.
Kompozit dolgular çürüğü temizlenip, yüzeyi asitle pürüzlendirilen dişe, bonding adı verilen bir kimyasal ajan sayesinde tutundurulmakta, tabakalar halinde uygulanarak ışınla sertleştirilerek dolgu tamamlanmaktadır. Kompozit dolguların yapımı amalgam dolgulara oranla daha fazla dikkat gerektirmekte ve uzun sürmektedir. Kompozit dolgu ile cilalanmasının hemen ardından yemek yenilebilir, amalgam dolgular gibi ayrıca bir bekleme süresine gerek yoktur.
Dişe dolgu yapılırken çürük dokular uzaklaştırılmakla birlikte eğer ağız bakımı iyi yapılmamışsa bir süre sonra diş özellikle dolgunun etrafından çürümeye başlar ki bu duruma ikincil veya sekonder çürük adı verilmektedir. Altı aylık düzenli diş hekimi kontrolleri sırasında doktorunuz bu durumu görüp önlemini alacaktır. Aksi takdirde sekonder çürükler büyüyecek, dolgunun oturduğu diş zemini yumuşayınca tutunamadığından sert bir etki neticesinde kırılarak düşecektir.
Aşırı madde kaybı olan dişlerde kompozit veya amalgam dolgu yerine porselen veya altın onley veya inley tarzı dolgular yapılabilmektedir. Bunlarda dolguyu dişhekimi yapmamakta çürüğü temizledikten sonra dişin ölçüsünü alarak bir protez laboratuvarına göndermektedir. Laboratuvarda diş teknisyenleri ölçüye göre seramik veya altından dolgu hazılayıp hastaya uygulaması için birkaç gün içerisinde doktora göndermektedir. Bu tip dolgular ancak başka tedavi alternatifinin sağlıklı olmadığı durumlarda yapılan, zaman alan ve diğer dolgu tiplerine göre daha pahalı işlemlerdir.
Kanal tedavisi seansları arasında veya iyileşme sürecinin takip edilmesi gerektiği derin çürüklerde diş hekimi tek bir seansta tedaviyi tamamlamak yerine esas dolguyu birkaç seans sonra yapmayı planladığından ara seanslarda dişinizin boş kalmaması, yemek artıkları girmemesi ve ağrı yapmaması için her seferinde kolayca sökebileceği geçici bir dolgu ile kapatmayı uygun görebilir. Geçici dolguların ömrü fazla olmadığı gibi kimi zaman daha doktor randevusunun tarihi gelmeden önce kısmen veya tamamen düşmesi de normaldir.
Çürüğün ağız içerisinde varlığı tespit edildiği anda ciddiye alınmalı ve diş hekimine başvurulmalıdır. Büyük Çürükler tedavi başarı oranını düşürmekte ve Kanal tedavisi gibi daha maliyetli ve uzun süren işlemlere neden olabilmektedirler.

YORUM YAP