Doğa Farkındalığına Yolculuk

Doğa Farkındalığına Yolculuk

9.07.2024 10:58:22

TÜBİTAK 4008 - Doğa Farkındalığına Yolculuk Projesi kapsamında öğrenci eğitimleri tamamlandı.

TÜBİTAK 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında Beyciler Mukaddes Sönmez Ortaokulu'nun Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ortaklığında ''Doğa Farkındalığına Yolculuk '' adlı projesi desteklenmeye hak kazanarak uygulamaya geçildi.
PROJENİN AMACI VE HEDEFİ
Projenin amacı, özel eğitim alanında öğrenim gören öğrencilere, öğretmenlere ve velilere yönelik doğa ve bilim temelli bir eğitim sağlamak olarak belirlendi. Projenin öncelikli hedefi, özel eğitim öğrencilerinin doğa ve bilimle etkileşim içinde olmalarını teşvik etmek, öğrenmeyi desteklemek ve bu alanda öğrenci, öğretmen ve veliler arasında güçlü bir işbirliği oluşturması.
Proje Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünün yürütücülüğünde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü, İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ayni desteğiyle hazırlanarak farklı bölümlerden akademisyenler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 19 okulda görev yapan özel eğitim ve farklı branşlarda öğretmenler, fizyoterapist ve pedagoglar ile yürütülüyor. Proje ekibinin uzman kadrosunda Beyciler Mukaddes Sönmez Ortaokulu Müdürü Mustafa Elibol ve öğretmenleri Aslıhan Dikmen, Ali Ay ve Buse Akat yer aldı.
EĞİTİM TAKVİMİ
Veli Eğitimleri: 29-30 Haziran 2024, Öğrenci Eğitimleri: 6-7 Temmuz 2024 ve Öğretmen Eğitimleri: 13-14 Temmuz 2024 olarak açıklandı.
ÖĞRENCİ
EĞİTİMLERİ HAFTA SONU
TAMAMLANDI
Eğitim programında açık ve kapalı alan deneyleri, bilimsel geziler, doğa ve yaban hayatı gözlemi, işitsel oyunlar, sanat, spor, yaratıcı drama ve daha birçok konu yer aldı.
Katılımcılar, hafta sonu uygulama alanı olan Silivri Büyükçavuşlu Köy Yaşam Merkezi'nde bir araya geldi. Öncelikle öğrencilerin kayıt işlemleri gerçekleştirildi ve malzeme dağıtımı yapıldı.
Büyüksinekli Köy ve Yaşam Merkezinin tanıtımı yapıldı. Proje yürütücüsü Profesör Doktor Utku Güner, öğrencilere projeyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Eğitmen Yıldız SOLMAZ tarafından “Kendini Tanıt” adlı tanışma etkinliği gerçekleştirildi. Proje ekibi ve öğrencilerin birbirini daha iyi tanıması için “Tik Tak Tok” ve “Perde Oyunu” etkinlikleri yapıldı. Eğitmen Bayram Karakaya tarafından "Doğanın Ritmi" etkinliği, eğitmen Sezen Demir tarafından “Kendi Aracını Tasarla” etkinliği gerçekleştirildi, Eğitmen Zübeyde Er, etkinlik öncesi öğrencilerle ısınma oyunu oynandı, eğitmen Zübeyde Er tarafından “Doğada Dört İşlem” etkinliği, eğitmen Sinem Berber “Aklımdaki Ürünlerin İlk Hallerini Tasarlıyorum” etkinliğini gerçekleştirdi.
Eğitmen Nimet Ayper eşliğinde ikinci güne drama etkinliğiyle başlandı. Eğitmen Nimet Ayper tarafından “Yüzen Mum” etkinliği yapıldı. Eğitmen Tülin Taşpınar öncülüğünde öğrenciler iş birliği yaparak eğitmenlerin resimlerini çizdi. Eğitmen Tülin Taşpınar tarafından “Kaç Lt Su Giyiyoruz?” etkinliği, eğitmen Özlem Yıldız tarafından “Geleneksel Türk Kilim Desenleriyle Tişört Tasarlıyorum” etkinliği, eğitmen Hamithan Ekleme tarafından “Hayvanlar Oyuncak Mıdır?” etkinliği gerçekleştirildi.
“Güzel Kökler Güzel Gelecek” adını taşıyan projenin son etkinliğinde yürütücü Profesör Doktor Utku Güner ve eğitmen Aslıhan Dikmen öncülüğünde öğrenciler fidan dikti.
Düzenlenen sertifika töreniyle öğrenciler, eğitmenlerden belgelerini aldılar. Öğrencilere ve eğitmenlere proje boyunca verdikleri emeklerinden dolayı teşekkür edildi.
Rehberlere ve Sağlık Personeline de ayrıca teşekkür edildi.
TÜBİTAK 4008 Doğa Farkındalığına Yolculuk projesinin öğrenci eğitimleri tamamlandı. Harika bir ekiple unutulmayacak deneyimler yaşandı.
Renginar SALİ

YORUM YAP