Adheziv kapsülit halk adıyla donuk omuz, omuz eklemini çevreleyen kapsülün kalınlaşması ve sıkılaşması sonucu omuz hareketlerinin kısıtlanması ve ağrı ile karakterize edilen bir durumdur. Bu rahatsızlık genellikle yavaş yavaş gelişir ve zamanla kötüleşir. Donuk omuz tedavisi yapılmadığında yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür.
Donuk omuz tedavisinde birçok seçenek bulunmaktadır. Her hastaya özel bütüncül yaklaşımlarla hastaların optimum sağlık düzeyine ulaşması temel tedavi amacımızdır.Donuk omuz ağrıyla birlikte eşlik ettiği için hastalar genellikle kol ve omuzu hareket ettirmekten kaçınır fakat bu omuza daha fazla zarar verebilir. Ancak omuzu gereğinden fazla zorlamak da sakıncalıdır.
DONUK OMUZUN NEDENLERİ:
Donuk omuzun kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörleri şunlardır:
• Hareketsizlik: Omuz yaralanmaları, ameliyatları veya kırıkları sonrası omuzun uzun süre hareketsiz kalması.
• Sistemik Hastalıklar: Diyabet, tiroid hastalıkları, kalp hastalıkları ve Parkinson hastalığı gibi durumlar.
• Yaş ve Cinsiyet: 40-60 yaş arası bireylerde ve kadınlarda daha sık görülür.
DONUK OMUZUN BELİRTİLERİ:
• Omuzda hareketle artan ağrı.
• Omuz hareketlerinde kısıtlılık ve sertlik.
• Gece ağrıları ve uyku düzeninde bozulma.
• Günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk.
DONUK OMUZUN TANISI:
Donuk omuz tanısı, hastanın şikayetleri ve fizik muayene bulguları ile konulur. Gerekli durumlarda röntgen, ultrason veya MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.
Tedavi süresi, hastalığın evresine ve bireysel faktörlere bağlı olarak değişir. Erken evrelerde başlanan tedavi, daha hızlı ve etkili sonuçlar sağlar. Tedavi planı, hastanın ihtiyaçlarına ve tepkilerine göre düzenlenir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
FİZİK TEDAVİ-MANUEL TERAPİ
Donuk omuz tedavisinde fizik tedavi önemli bir yer tutar.Fizik tedavi, iyileşme sürecini hızlandırmak ve omuz fonksiyonlarını geri kazandırmak için kritik bir rol oynar. Ağrıyı Fizik tedavi, özellikle manuel terapi teknikleri, ısı ve soğuk uygulamaları ve elektriksel stimülasyon gibi yöntemlerle ağrıyı azaltabilir. Bu, hastaların rahatlamasına ve daha iyi hareket etmelerine yardımcı olabilir. Donuk omuzda eklemdeki hareket kısıtlılığı önemli bir sorun oluşturur. Fizik tedavi, esneme ve germe egzersizleri ile omuzun hareket açıklığını artırmaya yardımcı olabilir. Bu da günlük aktivitelerinizi yapabilmenize olanak tanır. Donuk omuz tedavisinde, eklem etrafındaki kasların güçlendirilmesi çok önemlidir. Fiziksel terapi ile omuz bölgesindeki kaslar güçlendirilerek, omuz stabilizesi sağlanabilir. Bu, omuzun daha az zorlanmasına ve daha sağlıklı bir şekilde işlev görmesine olanak tanır. Donuk omuz tedavisinde rehabilitasyon süreci, doğru egzersizler ve tedavi yöntemleriyle hızlandırılabilir.
CGF (CONSANTRE GROWTH FACTOR)
CGF kişinin kendi kanından elde edilen iyileştirici, onarıcı milyarlarca trombositin ayrıştırılması ile oluşan kan hücreleridir. Vücudun kendi kendine hasarlı dokuların onarımını sağlayan herhangi bir yan etkisi bulunmayan tedavi yöntemlerinden biri olan CGF donuk omuz hastalığında da ameliyatsız tedavi olarak kullanılabilir.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ
Kök hücreler vücutta tüm doku ve organların yapısını oluşturan hücrelerdir. İhtiyaç duyulan hücre tipine dönüşerek hastalık yaralanma ve diğer sebepler nedeniyle oluşan organ ve doku hasarını ya da kaybını onarabilirler. Kök hücreler genellikle yağdan ve kemikten toplanır donuk omuz tedavisinde de ameliyatsız uygulanan bir tedavi yöntemidir.
RADYO-FREKANS (RF) TEDAVİSİ
Donuk omuz tedavisinde, ağrıyı azaltmak ve eklem hareket açıklığını artırmak amacıyla radyofrekans tedavisi etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu tedavi, omuz bölgesindeki ağrı iletimini sağlayan sinirlerin hedeflenerek ağrının kontrol altına alınmasını sağlar.Radyofrekans tedavisi, yüksek frekanslı elektrik akımı kullanarak sinirlerin geçici olarak bloke edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu uygulama, sinirlerin ağrı iletimini engelleyerek hastanın ağrısını hafifletir. Donuk omuz tedavisinde, supraskapular sinirler hedef alınarak omuzdaki ağrılar azaltılabilir.
ROBOTİK LAZER TEDAVİSİ
Donuk omuz tedavisinde, ağrıyı azaltmak ve eklem hareket açıklığını artırmak amacıyla robotik lazer tedavisi etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Robotik lazer tedavisi, yüksek yoğunluklu lazer enerjisinin hedef bölgeye odaklanarak ağrıyı hafifletir, iltihabı azaltır ve doku iyileşmesini hızlandırır.
DONUK OMUZDAN KORUNMA:
• Omuz yaralanmaları veya ameliyatları sonrasında omuz hareketlerini erken dönemde başlatmak.
• Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite ile omuz hareketliliğini korumak.
• Sistemik hastalıkların kontrol altında tutulması.
Donuk omuz, erken tanı ve uygun tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebilir.
Bu bir tanıtımdır