SİLİVRİ Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Kentsel Dönüşüm ve nasıl işleyeceği yönünde gazetemize bilgi verdi. Işıklar, 5 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Silivri merkezde çalışmalar yapılacağını, beldelerde sorun olmadığını söyledi. Işıklar'ın Kentsel Dönüşüm yapılacağını açıkladığı ve bakanlığa bildirilen bölgeler arasında Varnalı Konutları, Garden arkası, Erseven Sitesi ve Mimarsinan Mahallesi yer alıyor.
IŞIKLAR: KENTSEL DÖNÜŞÜM MERKEZİNDE OLACAK
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Kentsel Dönüşüm Yasası ve nasıl işleyeceği yönündeki düşüncelerini şöyle açıkladı: "Kentsel Dönüşüm söylendiği ve kamuoyunda dillendirildiği şekliyle Silivri ilçe merkezinde uygulanacak. Malum beldelerde çok fazla bir sorun yok. Kat yoğunluğu buralarda genelde iki kat ile sınırlandırılmış. Gümüşyaka ve Çanta'nın sahil kesimlerine bakarsanız ki yazlıkların çoğunlukta olduğu yerler, fazla bir sıkıntı söz konusu değil. Bizde genel olarak ilçe merkezinde, kat yüksekliğinin yoğunlukta olduğu bölgelerde sıkıntılar var.
"DÖRT BÖLGEYİ BAKANLIĞA BİLDİRDİK”
Bunlarla ilgili araştırmalar yapıldı. Beton incelemeleri gerçekleştirildi ve sonucunda ada bazında biz dört yer belirledik. Yani Kentsel Dönüşüm yapılabilecek noktaları tespit ettik. Bunlar Erseven Sitesi, Mimarsinan Mahallesi genel olarak, Varnalı Konutları ve son olarak da Garden arkası. Ancak Garden arkasındaki sorun binalardaki deprem riskinden değil, çarpık yapılaşmadan kaynaklanıyor. Biz bu dört bölgeyi bakanlığa ilettik. Planlarla ilgili çalışmalarını tamamladık. Bakanlıktan son çıkan yönetmeliğe göre de zaten bu bölgeleri belirleme yetkisi belediyelere bırakıldı.
"NASIL UYGULANACAĞI KONUSUNDA BİLGİMİZ YOK”
Şimdi biz bu çalışmanın, imar hakkı transferinin nereye yapılacağı, çalışma esnasında bunların devlet tarafından nasıl kredilendirileceği ve ne gibi haklar sağlanacağını bekliyoruz. Bunlarla ilgili tam olarak bize iletilmiş olan bir bilgi yok. Gelecek olan bilgiler ışığında hareket edeceğiz.
"BÖLGENİN RANT DEĞERİ ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK”
Uygulama konusunda birçok seçenek ortaya çıkabilir. Örneğin rantı yüksek olan bölgelerde, 2 kat imar izni olan yere 4 kat verilir. Giren müteahhit iki katı alır, diğer iki kat da mülk sahiplerine kalır. Bu çözümün bir yolu. En önemli kriter bölgenin rant değerinin ne kadar yüksek olduğuyla alakalı. Rantı yüksek olmayan bölgelerde bu sistemi işletmek çok kolay olmayabilir. Bu çözüm konuları üzerine şu an için net bir şey yok ortada. Bunlar sadece bizim kafamızdaki olası çözüm yolları.
"DEVLET KREDİ VEREBİLİR...”
Bu sistemin işleyişinin bölgelere göre değişiklik gösterebileceği kanaati var bende. Devlet kredi verebilir. TOKİ vasıtasıyla imalat yapılabilir. Müteahhitler vasıtasıyla çözüm bulunabilir. Bunlar da başta da ifade ettiğim gibi bölgenin rant değeriyle ilgili. Müteahhidin girmediği yere yasal olarak TOKİ girecektir.
"VATANDAŞ, YEREL YÖNETİMLE KARŞI KARŞIYA GELECEK”
Bu Kentsel Dönüşümün uygulanmasında yine yerel yönetimle vatandaş karşı karşıya gelecek. Biliyorsunuz, vatandaş yapılan her işten bizi sorumlu tutuyor. İşte bu nedenle sürecin, yasal mevzuatın halka çok iyi anlatılması gerekiyor.
"YÖNETMELİK DE ÇOK ÖNEMLİ”
Yasanın çıkmasının yanında bunun bir de yönetmelik kısmı var. Bütün sistemin uygulanışı yönetmelikle belirlenecek. Bu yetki İBB'ye ve oradan da ilçe belediyelerine dağılacak. Burada da kiminle çalışacağına öncelikli olarak İBB karar verecek. Benim tahminim bu yönde. Çünkü uygulamanın direk bakanlık tarafından yapılması çok zor.
"İBB YETKİYİ TEK ELDEN KULLANMALI, BİZ DE”
İBB gelip de bize "Al burasını da sen yap” derse biz de yapacağız? Ama ben daha önce görüşümüz sorulduğunda, İBB'nin bu yetkiyi tek elden kullanmasını ve bizim yardımcı olmamızı söyledim. Yani ilçe belediyelerine bırakmasın bunu. Çünkü bizler bunun içinden çıkamayız. Ne imkânlarımız ne de kaynaklarımız buna yetmez. Kaynak verilse bile yerinden bir birim kurularak daha derli toplu bir çalışma yapılabileceği yönündeki görüşümü zaten konuyla ilgili düzenlenen toplantıda belirttim.”
Haber: Tolga EMEK