8 Şubat 2015 Pazar günü saat 10.00’da Turgut Reis İlkokulu salonunda olağan kongrelerini gerçekleştirmeye hazırlanan Silivri Ziraat Odası sürece tek adayla gidiyor. Rıdvan Gümüşoğlu’nun ardından 4 yıldır oda başkanlığı görevini yönetim kurulu arkadaşlarıyla başarıyla yürüten Metin Gürsu, güven tazelemeye hazırlandıklarını ifade etti.
Yönetim Kurulu üyeleri Sebahattin Kaptan, Ahmet Gümüşoğlu ve Mehmet Şevket Yüksel ile gazetemizi ziyaret eden Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, seçim süreci ve bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
11 BİN ÜYE, 36 DELEGE, 12 KİŞİLİK YÖNETİM
11 bin üyesi bulunan odanın genel kurulu hakkında değerlendirmelerde bulunan Gürsu, "Bizdeki seçim sistemi hiçbir yerde yok. Kademeli bir süreçten geçiyoruz. Önce mahallelerimizde bir ön seçim yapılıyor; delegeler belirleniyor. Yaklaşık olarak 6 bin kişinin oy kullanması ile 12 Aralık 2014 tarihinde bu seçimimizi gerçekleştirdik; 35 mahalleden, 36 delegemizi seçtik. Bu 36 delegemiz 8 Şubat’taki kongrede 12 kişilik meclisimizi seçecek. Onlar da 7 kişilik yönetimi belirleyecek.
Bunun dışında İstanbul’daki 9 odanın yönetiminin tamamı bir araya gelerek 4 Ankara delegesini seçecek. Seçimlerimiz 4 yılda bir yapılıyor.
18 asil ve 18 yedek olarak yönetim aday listemiz belirleniyor. Delegelerin hepsi görevlendiriliyor. Üyelerimiz ile ilgili bütün yazılar, yönetmelikler, genelgeler delegelerle paylaşılıyor ve onlar üyelerimize aktarıyor. SMS yoluyla üyelerimize diret olarak da yasal mevzuat hakkındaki gelişmeler ve uygulamaları aktarıyoruz. Avantajlı ürünler, Çiftçi Kayıt Sistemine ilişkin dosya işlemleri, desteklemeler gibi birçok konuda doğrudan üyelerimize bilgi aktarımında bulunuyoruz” dedi.
"ÇİFTÇİLİK YAPANLARDA AZALMA, ODA ÜYE SAYISINDA ARTIŞ VAR”
Silivri bölgesinde çiftçilik yapan kişilerin sayısında artış mı, azalma mı olduğu yönündeki soruya yanıt veren Gürsu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Azalma var, tarım alanlarının küçülmesi, miras yoluyla arsaların bölünmesi, tarımda gelirlerin düşmesi sebebiyle. Ailede çiftçilik yapan kişilerin sayısında ayrıca azalma var.
Yalnız Ziraat Odası deyince sadece çiftçilik yapan kişileri düşünmemek lazım. Balıkçılık, arıcılık, su ürünleri üreticiliği yapan, Veli Efendi’de atları olan kişiler de üyelerimiz. Geniş bir alana hitap ediyoruz.”
"BAŞARILI OLDUĞUMUZA İNANIYORUZ, YÖNETİME YENİDEN TALİBİZ”
4 yıllık görev sürelerini değerlendiren Gürsu, "Biz 2011 yılında mevcut yönetimle göreve geldik. Bundan önce de 4 yıl, Allah rahmet eylesin, Rıdvan Gümüşoğlu ile birlikte çalıştık; ben başkan yardımcılığı görevinde bulundum. Öncesinde 12 senedir camianın içerisindeydik. Yönetimdeki bütün arkadaşlarım çiftçilik yapıyor. 4 yıldır çalıştığımız süre içinde yönetimden bir sıkıntımız yok; başarılı olduğumuza da inanıyoruz, yeniden adayız.
Alipaşa’da bir dönümün üzerinde yer satın aldık ve üstüne binamızı da yaptık; Toprak Tahlil Laboratuvarı olarak işletiyoruz. Bunun yanında çiftçiye kolaylık sağlayacak birçok sektöre el attık. Daha önce ilaçları daha az miktarda getirebiliyorduk, ödeme güçlükleri vardı artık bu sıkıntılar da aşıldı. Kredi kartı olayını güncelledik, 6 ay sonra faizsiz ödeme imkânı sağladık. Ödeneğimizi alabildiğimiz için bizler oda olarak üyelerimize daha rahat imkânlar sağlıyoruz. Üyelerimiz de ürün ve ilaç konusunda sıkıntı çekmiyor.
2011 yılında 10316, 2012 yılında 10396, 2013’te 10387, 2014’te 10408. Her dönem ile birlikte üyelerimiz artmış. Bunun dışında ayrılanlar da emeklilikten dolayı. Emekli olanlar 2011 yılında 192, 2012 yılında 345 kişi, 2013’te 229 kişi, 136 kişi de 2014 yılında emekli olmuş. Emekli olan üyelerimizin bütün işlemlerini oda olarak biz yapıyoruz.
Türkiye genelinde tarım arazisine çıkan biçerdöver ve tüm tarım makinaların trafik tescilini Silivri Ziraat Odası olarak biz yapıyoruz. İstanbul genelinde merkez oda olmamız bize bu avantajı da sağlıyor.
Bir memurumuz var; çiftçilerin ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) dosyalarını ücretsiz olarak dolduruyor. Desteklemelerle alakalı bütün dosyaların bilgisayar ortamında takibini sağlıyor. Bunu ücretli olarak yapan insanlar var piyasada, biz oda olarak bütün çiftçilerimize bu hizmeti ücretsiz olarak sunuyoruz.
"ODA PERSONELİMİZ ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR”
Oda personelimiz büyük bir dayanışma ve özveriyle çalışmalarını eksiksiz yürütüyor. Odada görevli bir ziraat mühendisimiz var; ilaç, tohum ve diğer satışlarda her türlü imkanı sağlıyor. Aracımız var üyelerimize aldıkları tohumu, ilacı ayağına kadar götürüyor. Şeker, Deniz ve Ziraat Bankası ile anlaşmamız var; 6 ay sonra ödeme, sıfır faiz. 6 ay sonra harman zaten. Çiftimiz ihtiyaç duyduğu tohum ve ilacı alıp, altı ay sonra ödemesini rahat bir şekilde yapabiliyor. Ziraat Odası olarak üyelerimize hiçbir faiz uygulamıyoruz. Bizim sunduğumuz fiyatın altında ürün satışı yapan yok.
Üyelerimizin bize ödemiş olduğu aidatlar var 28 TL ve dönüm başı 65 krş. Tüm bunları onlara hizmet olarak döndürmek için çalışıyoruz. Çalışanlarımızın maaş ve sigorta ödemelerini aldıktan sonra bütün imkanlarımızı üyelerimize döndürmek için çaba sarf ediyoruz. Üyelerimize makine desteği ve çeşitli hibeler gibi katkılar da sunuyoruz.” dedi.
"TOPRAK TAHLİL LABORATUVARI HAKSIZ YERE GİDEN KAZANCIN ÇİFTÇİNİN CEBİNDE KALMASINI SAĞLADI”
Alipaşa’da kurulan Toprak Tahlil Laboratuvarı’nın verime yansımasını değerlendiren Gürsü, "Çok olumlu yansıması oldu. Bu vesile ile Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve tüm meclis üyelerine de teşekkür etmek istiyorum. Bu yatırımı hayata geçirdikten sonra bir şirketle anlaşma yaptık; işleyişi öğretmek için. ’lük bir kâr payını koşul belirledik. 12-13 bin civarına çıktı tahliller. Çok faydalı ve verimli bir çalışma oldu. Şirket kendi arasında bir pürüz yaşadı; bu yılbaşı itibariyle de süresi bitti, ayrılma kararı aldılar. Odamıza yaptığımız anlaşma çerçevesinde bir araç hibe ettiler. Süreçte oda olarak hiçbir sıkıntımız olmadı. Arsa, tesis sahibi olduk, ciddi bir gelir sağladık. İnşallah önümüzdeki dönemde kendi bünyemizde çalıştırıp, bu hizmeti sürdüreceğiz. Çiftçilerden teşekkür alınca, yapılan işlerden memnuniyet yansıtılınca insan mutlu oluyor. Tahliller sonucunda bilinçsiz ilaç ve gübre kullanımı, haksız yere giden kazancın %70’ni çiftçinin cebinde bıraktık. Çiftçilerimiz bilinçli. Önder Çiftçi Derneği ve odanın aktif olması bu süreci destekleyen en önemli etkenler.
Tarım Bakanlığı’nın görevlendirmiş olduğu her mahallede birer tane Ziraat Mühendisi var. Bu kişilerin bilgilerini çiftçilerle paylaşması çok önemli. Silivri’de 450 bin dönüm arazi üzerinde meyvesinden sebzesine aklınıza gelebilecek her şey ekilip biçiliyor. Bu da güzel bir şey. Amacımız hep bu iyi şeyleri devam ettirmek.”
"BELEDİYE GÜZEL BİR HİZMET VERİYOR”
Metin Gürsu, Silivri Belediyesinin Gümüşyaka Mahallesi’ndeki iyi tarım uygulamaları ve bunların halka yayılma süreci konusunda şu görüşünü paylaştı: "Biraz daha köylere inip o ürünleri çiftçilere iyi anlatmak lazım. Silivri Belediyesi orada çok başarılı bir hizmet veriyor. Bazı ürünler deneme sürecindeydi, ama şimdi geçti. Ürünün verimi, kalitesi ve faydası netleşti. Çiftçilerimize bire bir anlatılmalı.”
"BU DÖNEM BİZİM DE KATKIMIZ OLDU”
Geride bıraktıkları 4 yıllık hizmet sürecinde odaya kazandırdıklarını değerlendiren Gürsu; "2011 yılı itibariyle geçmiş dönemdeki yönetimin aldığı 111 m2 hizmet binası ve üstünde daire var. Rahmetli olan Rıdvan Gümüşoğlu’na ve hayatta olan yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Ziraat Odası’nın eski konumunu da biliyoruz, sıkıntıları da çok iyi gördük. En azından şu anda durumumuz çok daha iyi. Mülkiyet kendimizin. Şimdiki mülkiyetin üzerine yaklaşık 181 m2 laboratuvar inşaatı artı 800 m2 arsa katmış olduk. Bu da ciddi bir şey.
Silivri Belediyesi bize her konuda çok yardımcı oldu.
"SIFIR BORÇLA GENEL KURULA GİDİYORUZ”
2014 Aralık ayı sonu itibariyle rahatlıkla söyleyebilirim ki Silivri Ziraat Odası sıfır borçla genel kurula gidiyor. Türkiye genelinde 786 tane oda olarak yıllık kazancımızın yüzde 10’unu Genel Merkezimize aktarıyoruz. 2014 yılı itibariyle üst birlik de dahil olmak üzere sıfır borçla ve gönül rahatlığı ile genel kurula gidiyoruz.”
GÜMÜŞOĞLU: ODAMIZ KALKINIRSA, ÇİFTÇİLERİMİZE DAHA ÇOK HİZMET GETİRECEĞİZ
Ziraat Odasındaki gelişim sürecini değerlendiren yönetim kurulu üyesi Ahmet Gümüşoğlu, "Ziraat Odaları, telefonu, elektriği, suyu, çatı masrafı, boyası badanası yönetimlerin kendi cebinden yaptırdığı dönemlerden bu günlere geldik. Biz Ziraat Odası olarak kalkınırsak, çiftçinin ayağına daha çok hizmet getireceğiz. Tarımsal makineleri, ilacı olsun, iş güç için onlara imkan sağlayabileceğiz. Önce biz ayağı kalkmalıyız ki onları da kalkındıralım. Bu güne kadar yapılanlar sadece oda faaliyeti olarak görülüyor ama anlamı öyle değil, hepsi çiftçiye dönüyor.” şeklinde konuştu.
GÜRSU: ÇİFTÇİLERİMİZİN YARDIMINA KOŞUYORUZ
Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, zor durumda olan çiftçilere gerekli malzemeyi alıp götürerek yardımda bulunduklarını paylaşarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nasıl oluyor? Onlar aidatını yatırıyorlar, biz de onlara her türlü yardımda bulunuyoruz. Memnun kalıyorlar, teşekkür ediyorlar.
"BİÇERDÖVER SERTİFİKALARI VERDİK”
Silivri Halk Eğitim Merkezi’nde Biçerdöver Ehliyet Kursları başlattık. Geçmişte hiç böyle bir şey yapılmıyordu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi’mize buradan teşekkür ediyorum. Yaklaşık 26 tane Biçerdöver operatörüne ehliyet aldık. Arnavutköy’e 15 kişi olarak gidip işi öğrendik. Aynı tatbikatı Silivri’de yaptık. Üyelerimize sertifikalarını verdik.
"ARKADAŞLARIMIZ GÖREVE LAYIK GÖRÜRSELER, EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Bunun dışında fuarlara birçok üyemizi ücretsiz gönderiyoruz. Araç tahsis ediyoruz. Her türlü eğitimleri verdiriyoruz. Hayırlısıyla da devam edeceğiz. Allah nasip ederse çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Genel Merkezimizin vasıtasıyla düzenlenen kampanyalara katılarak çeşitli yardımlarda bulunuyoruz. Türkiye genelinde tüm odalar olarak bir birimize destek oluyoruz.
Muhtarlar Derneği’nin bazı sıkıntıları vardı, onları hallettik. Bazı okullarımızda eksikler vardı, onları tamamladık. Muhtelif öğrencilere ve vatandaşlara yardımda bulunduk. Engelliler Merkezi’ne tekerlekli sandalye aldık. Başarılı çiftçilerimize ilaç ve belli ödüller verdik.
Bizim birinci prensibimiz hizmettir. Siyasetin dışındayız. Her partiden üyemiz var, hiç kimseye ayrı gayrı yok. Hepsine aynı yakınlığı ve hizmeti göstermekten yanayız. İnşallah önümüzdeki dönemde de, arkadaşlarımız göreve layık görürseler, en iyi şekilde yapmaya devam edeceğiz.
"BU İŞİ BİLEREK YAPIYORUZ”
Yönetim olarak sadece hizmet etmek için görev aldık. Dört yılımız hizmetle geçti. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Fikirlerimizi karşılıklı değerlendirdik, kararlarımızı hep birlikte aldık. Bugüne kadar ayrı bir karar çıkmadı. Babadan gelen bir çiftçilik durumum var. Ekiminden biçimine, ilacından tutun da hepsini yapan kişileriz. Bu işi bilerek yapıyoruz. Yapmış olduğumuz işlerden memnunuz. Basına da teşekkür ediyoruz.”
Haber MERKEZİ