E- Twinning Projelerinin öğrenci ve öğretmenler için çok başarılı eğitim ortamları sunduğunu belirten Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak: “Projeler öğrenci merkezli olduğunda ve ciddi bir proje alt yapısına sahip olduğunda çok başarılı sonuçlar alınıyor. Öğrencilerimiz bu projelerle basit anlamda yabancı dil seviyelerini geliştiriyorlar, sosyalleşiyorlar; daha kompleks düşündüğümüzde algıları ve ufukları genişliyor. Bizim projelerimiz Bienal'de de ifade ettiğim gibi hep sanatsal yönü kuvvetli projeler... Ben edebiyat öğretmeniyim. Güzel Sanatlar ve edebiyat modern eğitimin ayrılmaz bir parçası artık. Çocuklarımız bu projelerle boş zamanlarını daha iyi değerlendiriyorlar. Üreticilikleri ve eleştirel düşünme yeterlilikleri artıyor. Ortak iş yapabilme güçleri gelişirken; ekip çalışmasının önemini kavrıyorlar. Bir eğitimci olarak “proje tabanlı öğrenme”yi benimsiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız Eğitim ve Yenilik Teknolojileri Genel Müdürlüğünün çok önemli çalışmaları var. Projeler böyle... Panele hazırlanırken E-Twinning Türkiye Koordinatörümüz M Fatih Döğer bize Yeğitek kapsamında çıkan kaynaklarını tavsiye etti. M Fatih Döğer'in şahsında bütün UDS'ye çok teşekkür ederim. Türkiye Ulusal Destek Servisi, her türlü sorunumuzda en büyük yardımcımız. E- Twinning Projeleri, Avrupa'da çok revaçta, bizdeki yanlış algı onlarda yok mesela.” dedi.
Hürhaber: Nedir bizdeki yanlış algı?
İlker BAYRAK: Bu yanlış algı açıkçası öğretmenlerden kaynaklanıyor. E- Twinning Projelerini sadece İngilizce öğretmenleri yaparmış gibi bir kanıya kapılmış durumdalar. Ben Türkçe Öğretmeniyim. Proje yürütmek için İngilizce Öğretmeni olmak gerekmiyor. Uluslararası proje yapmak için İngilizce bilmek gerekiyor. Yoksa, Avrupa'daki E-Twinning'e üye öğretmenler arasında her branşta öğretmen var. Bizim proje yürüttüğümüz 12 Avrupa Ülkesi arasında da farklı farklı branşlarda arkadaşlar var. Ulusal Projeler var. Bir proje disiplini edinmek için yabancı dil bilmeyen öğretmenlerimiz böyle başlayabilirler. Böylece Proje hazırlama, yürütme, sonuç aşamaları ile ilgili tecrübe edinebilirler. Bizim İngilizce Öğretmenimiz Gülden Bayrak ile beraber yürüttüğümüz Europe's Dream Tree projesi, uluslararası bir proje. Mesela benim İstanbul Koordinatörü olduğum Çemberimde Gül Oya ulusal bir proje...
Hürhaber: Eğitimde projelerin yeri nedir?
İlker BAYRAK: Milli Eğitim Bakanlığımız Fatih Projesi ile çok iyi bir alt yapı hazırlamış durumda. Biz 12 ülke ile çalışıyoruz. Böyle akıllı tahtalar, tabletler birçok Avrupa ülkesinde yok. Bu konuda çok ileriyiz. Bize düşen görev bu enstrümanlarla çok güzel bir orkestra oluşturmak. Öğrencilere kazandırmak istediğimiz hedef davranışları klasik bir mantıkla anlatmak devri artık tamamen kapandı. Zamanımız teknoloji çağı... Çocuklar teknolojiyi çok iyi kullanıyor. Herkeste akıllı telefonlar, tabletler, mobil bilgisayarlar var. Bizim sınıflarımızda akıllı tahtalarımız var. Bütün argümanları öğrencilerimizin yararına eğitimin hizmetine sunmalıyız. Bunları yaparken, İnternet güvenliği konusunda ve zamanlama konusunda öğrencilerimize gerekli rehberliği de yapmalıyız. Teknoloji ile kavga edecek değiliz. Teknolojiyi eğitimin hizmetine sunma yaklaşımına içerik sunmalıyız. Bunu öğretmenlerden daha iyi yapabilecek kimse yok. Konuları sınıfta biz işliyoruz. Teknolojiyi kucaklayan, güvenli, MEB argümanları kullanan, öğrenci merkezli materyaller ve projeler üretmeliyiz. Ben bütün projelerimde yerli ve yabancı 3 kritere dikkate ederim. Birincisi bu proje öğrenci merkezli mi? Öğrenciye ne kazandıracak, hatta neler kazandıracak? Öğrenciye yeterli fırsatlar veriyor mu? Bütün öğrencilere uygulanabilir mi? İkincisi bu proje güvenli mi MEB mevzuatına uygun mu? Bu da çok önemli, E- Twinning Portalı olmasa; Eğitim ve Yenilik Teknolojilerinin sunduğu bilişim hizmeti olmasa Avrupa'nın 12 ülkesiyle nasıl proje yapacaksınız? E- Twinning Portalı ilkeli ve güvenli bir platformdur. Her ülkenin bir NSS ekibi var. Bunların bakanlıklar düzeyinde koordinasyonunda işler yürüyor. Merkezi destek servisi ile bütün ülkeler oraya bağlı... Sosyal Medyada kendini öğretmenim diye tanıtan bir kişi ile proje yapılmaz. Güvenlik en önemli şart. Üçüncüsü ekonomik olmalıdır. Projeler ekonomik olmalı. Yüzlerce, binlerce öğretmen var, herkes benim şöyle bir projem var. Şu kadar para lazım. Bunun sonu gelmez tabi. Hatta son yıllarda sıfır maliyetle proje üretmeye çalışıyorum. Bu üç şartı taşıyan projeler benim bir öğretmen olarak nazarımda geçerli projelerdir.
Hürhaber: Size bir sürü proje teklifleri geliyormuş?
İlker BAYRAK: Evet, böyle bir şey var. E- Twinning Portalında birçok projeye katılma daveti alıyorum. Bazıları yerli projeler; bazıları da yabancı projeler... Eskiden proje yaptığımız irtibat kişileri yeni projelerine hiçbir şey söylemeden ekliyorlar. Kabul etmiyorum böyle projeleri... Projenin bir hazırlık aşaması olur. Ortak arıyorsanız, projenizi bir anlatırsınız. Önce bir sorarsınız katılmak ister misiniz? Pat diye olsun diye proje olmaz. Bakın biz yıllardır neden ERASMUS K projeleri yapmıyoruz. Yapamadığımız için değil, bazı şeylerin hazır bir olması lazım. Ortaklar arasında bilişsel hazır bulunuşluk. Ama İngilizce Öğretmenimiz Gülden Bayrak ile birlikte karar verdik. 2017'de güçlü bir ERASMUS projesi yapmak istiyoruz. Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Ahmet Ay'a çok teşekkür ederiz. Bize bütün çalışmalarımızda destek oluyorlar. Öğrencilerimiz yakın bir zamanda, siz de haber yapmıştınız, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz tarafından ödüllendirildi. Öğrencilerimiz çok mutlu oldular.
Hürhaber: Yakında bir kutlama var sanırım.
İlker BAYRAK: 9 Mayıs Dünya E- Twinning Gününde özel bir program hazırlıyoruz. Video konferanslar ve öğrenci çalışmaları olacak bu programda... Eş zamanlı 12 Avrupa Ülkesi ile aynı anda yapılacak bir program olacak. Ayrıca çeşitli etkinlikler tasarlıyoruz. Velilerimiz ve öğrencilerimiz çok heyecanlı.
Hürhaber: Vermiş olduğunuz cevaplara teşekkür ederiz.
İlker BAYRAK: Biz size teşekkür ederiz. Gazetenizde yer alan Proje haberlerimizi çeşitli dillere çevirerek 12 ülke ile paylaşıyoruz. Avrupalı öğrenciler, Türkiye'de haber olduk diye çok mutlu oluyorlarmış. Ben de onların buna sevinmesinden mutlu oluyorum. Çünkü Türkiye'de haber olmak, bir Avrupalı için önemli olmalı... Çok teşekkürler tekrar.