Eğitim Bir Sen: TYP bitti İUP çilesi başladı

Eğitim Bir Sen: TYP bitti İUP çilesi başladı

11.09.2024 08:57:56

Eğitim Bir Sen Silivri Temsilcilik Başkanı Erdal Karabacak, yetkililere “Okullardaki personel ihtiyacı sorununa çözüm bekleniyor” duyurusunda bulundu.

Eğitim Bir Sen Sendikası Silivri Temsilcilik Başkanı Erdal Karabacak, yaptığı açıklamada okullardaki temizlik, güvenlik ve bakım-onarım hizmetleri için gereken personel ihtiyacının hala çözülmediğini vurguladı. Karabacak, yeni sistemle birlikte özellikle temizlik ve güvenlik hizmetlerindeki aksaklıkların, okulların eğitim-öğretim yılına hazır olmasında ciddi sorunlar oluşturduğunu ifade etti. Karabacak'ın açıklamaları şu şekilde: “Okullar açıldı ancak temizlik, güvenlik ve bakım-onarım hizmetlerini yapacak yardımcı personel ihtiyacı hala çözüme kavuşmuş değil. Özellikle temizlik personeli ihtiyacı, öğrenciler ders başı yapmadan önce okulların eğitim-öğretime hazır olması açısından çok önemli.
“TYP'DEN İUP SİSTEMİNE GEÇİŞ SORUN YARATTI”
Çalışma Bakanlığı, önceki yıllarda tam zamanlı uyguladığı Toplum Yararına Program (TYP) sistemini, İstihdam Uygulama Programı (İUP) olarak değiştirerek, yarı zamanlı personel çalıştırmaya başladı. İUP sisteminde bir kişi haftada üç gün çalışacak ve yaklaşık 10 bin lira gibi bir ücret alacak. Geçen yıllarda başvuru şartlarının ağır olmasından kaynaklı talebin az olduğu bu sistemde, asgari ücretin altında yarı zamanlı bir uygulamaya rağbet edilir mi, bu da ayrı bir muamma!
“TEMİZLİK PERSONELİNİN ÖNEMİ VE KARMAŞIKLIK”
Temizlik, sadece sınıfların temizliğinden ibaret değil. Pansiyonlu okulların temizlik personeli ihtiyacı daha farklı ve karmaşık. Personelin birisi üç gün çalışacak, diğeri iki gün çalışacak; iş daha da karmaşık ve devamlılığı zor bir hale gelecek. Ayrıca, okulların temizlik işi de basit bir iş değil. Çalışacak kişinin işi öğrenmesi, ortamı ve çevreyi tanıması, ayrıca ekonomik olarak beklentilerini karşılaması gerekiyor. Personel işi öğreniyor, ortamı tanıyor, uyum sağlıyor, ancak okullar kapanıyor ve işi bitiyor. Her sene sil baştan yeniden başlanıyor. Çalışma Bakanlığı, bu sisteme geçiş yaparak işi daha zor bir hale getirmiş görünüyor.
“GÜVENLİK PERSONELİ İHTİYACI DA GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”
En önemlisi ise, hâlâ okulların temizlik personeli ihtiyacının ne zaman karşılanacağı belli değil! İUP programında okulların güvenlik görevlisi ihtiyacından ise hiç bahsedilmiyor. Özellikle kış aylarında, sabahın çok erken saatlerinde başlayıp gecenin geç saatlerine kadar devam eden eğitim-öğretim sürecinde, öğrencilerimizin ve okulların güvenliği açısından güvenlik görevlisi ihtiyacı da büyük önem arz ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın, bu yeni sistemi sahanın ihtiyaçlarını göz önüne alarak, çözüm odaklı bir hale getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde, okullarımızın temizlik ve güvenlik konularında yaşadığı sorunlar, eğitim-öğretim sürecini olumsuz etkilemeye devam edecektir.”
Renginar SALİ


 

YORUM YAP