İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği Eğitimde İyi Örnekler Başarılı Projeler Sergisine 2016 yılında da hazırladıkları Europe's Dream Tree / Avrupa'nın Hayal Ağacı Projesi 2000 proje içinden seçilerek Konferansa katılma hakkı kazandı. Selimpaşa Ortaokulu Öğretmenlerinden Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak ve İngilizce Öğretmeni Gülden Bayrak, Selimpaşa Ortaokulu katılmaya hak kazandı. Dördüncü kez Eğitimde İyi Örnekler ödülü kazanan Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak ile Eğitimde İyi Örnekler Başarısını ve İngilizce Öğretmeni Gülden Bayrak ile de Europe's Dream Tree'yi konuştuk.
Hürhaber: İlker Bey, bu ödülü dördüncü kez alacaksınız değil mi?
İlker BAYRAK: Evet, Eğitimde İyi Örnekler Başarısı bizim için klasikleşti. Ama ilk günkü heyecanla gördüm sonucu, yaptığınız bir işin, bir projenin önemli ve değerli bulunması; sergilenmeye değer görülmesi çok önemli. Bunu dördüncü kez yaşamak daha bir keyifli doğrusu...
Hürhaber: Daha önceki Eğitimde İyi Örnekler Ödüllerinizi hangi projelerle aldınız?
İlker BAYRAK: 2012 yılında Eleştirel Drama, Dramatizasyon ve Doğaçlama Egzersizleri isimli çalışma ile; 2014 yılında E- Bülten ve Konuşan Kitap projesi ile, 2015 yılında A Multi Cultural School Magazine isimli proje ile Eğitimde İyi Örnekler ödülüne layık görüldük.
Hürhaber: Bu seneki projeyi biliyoruz aslında, Europe's Dream Tree; bekliyor muydunuz ?
İlker BAYRAK: Evet, çok başarılı olacağına inandığım bir projeydi Europe's Dream Tree; öğrencilerimiz çok aktif rol aldılar bu projede. Sonuç benim için süpriz olmadı. 2016 yılında da Eğitimde İyi Örnekler ödülünü Europe's Dream Tree projesi ile kazanmak mutluluk verici. Öğrencilerimiz çok mutlular. İl Milli Eğitim Eski Müdürümüz Sayın Dr. Muammer Yıldız Bey, Eğitimde İyi Örnekler'i Eğitimin Oscarları olarak niteliyordu. Özel bir ödül, Eğitimde İyi Örnekler... Projemizi bu ödüle layık gören jüri komisyonundaki değerli İstanbul ARGE ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Herbiri alanında uzman kişilerden oluşan büyük bir kadronun çok boyutlu uzun uzun değerlendirmeleri sonucu projeler belirleniyor.
Hürhaber: Proje ekibinizde kimler var?
İlker BAYRAK: Benim ekibimde 20 öğrenci var. Gülden BAYRAK Hanımın ekibinde de 20 öğrenci var. Toplam 40 öğrencimiz var. Europe's Dream Tree'de çalışan. Öğretmen ve İdareci olarak, Gülden BAYRAK İngilizce Öğretmenimiz, ben İlker BAYRAK, Türkçe Öğretmeni ve Okul Müdürümüz Türkay POLAT var. Ekibimiz toplam 43 kişiden oluşuyor.
Hürhaber: Biraz projeyi sormak istiyorum. Gülden Hanım projeyi bize anlatır mısınız?
Gülden BAYRAK: Projemizde, Avrupa'nın 12 ülkesinden (Türkiye, Litvanya- İspanya- Portekiz- İtalya-İrlanda- Hırvatistan- Ukrayna- Romanya- Sırbistan- Arnavutluk-Yunanistan )16 okul, 15 öğretmen ve 200'e yakın öğrenci ile birlikte; açlık, yoksulluk, savaşlar, küresel çevre sorunları gibi asrımızın felaketleri ile ilgili ortak hareket etme düşüncesi geliştirilmiş; ortak bir bilinç oluşturulmuştur. Daha güzel bir dünya için, dünyadaki sorunlara çözümler üreten hayal kartları tasarlanmış ve paydaş ülke öğrencilerinin aynı his ve düşüncelerle oluşturdukları farklı hayal kartlarından paydaş ülke okullarında hayal ağaçları yapılmıştır.
Hürhaber: Projenizin amacı neydi?
Gülden BAYRAK: “Çocuklarımızın hayalleri bizim yarınımızdır.” Sloganıyla başlattığımız bu projede; çocuklarımızın evrensel boyutta duyarlılık ve algı geliştirmelerini; kendi hayal güçlerini çizim ve tasarımlarını tüm orijinalliğiyle Avrupa'daki yaşıtları ile paylaşmalarını; Avrupa'daki akranları ile görüş alış verişinde bulunmalarını, böylece kültürler arasında hoşgörüyü artırmayı; başka kültürleri, başka ulusları tanımalarını; öğrendikleri yabancı dil bilgilerini aktif olarak kullanarak özgüven kazanmalarını; ülkemizdeki ve projemizin ortağı ülkelerdeki öğrencilerin dünyadaki sorunlara karşı ortak bir fikir geliştirmelerini sağlamayı; açlık, yoksulluk, savaş gibi asrımızın evrensel sorunlarına karşı uluslararası bilinç oluşturmayı; paydaş ülkelerdeki öğrenci gruplarının hayalleri arasında evrensel dileklerin yerini genişletmeyi ve öğrencilerin hayallerini ifade edebilecekleri çok uluslu bir ortam kurmayı amaçladık. Bu amaçlarla projemizi gerçekleştirdik.
Hürhaber: Eğitimde İyi Örnekler Başvuru Formunu kim yazdı?
Gülden BAYRAK: Başvuru formunu İlker Bey yazdı. Türkçe dilbilgisi ve imla kuralları açısından çok dikkatlidir. Türkçe başvuru formlarını İlker Bey yazıyor. Proje yazma konusunda kendisinin tecrübesi daha fazla. Projelerimizin başarılı sonuçlar almasında bence bu da çok etkili. Kendisine çok teşekkür ederim.
Hürhaber: İlker Bey proje başvuru formunu nasıl yazıyorsunuz?
İlker BAYRAK: Bu projemizde Eğitimcilere, öğrencilere ve velilere yönelik ayrı ayrı anketler uygulanmıştır. Anketler ve anket sonuçları yerel dillere; (Litvanca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca, İngilizce, Hırvatça, Rumence, Sırpça, Arnavutça, Yunanca, Ukraynaca...) çevrilmiş; paydaş ülkelerle çalışma değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonuçlarını göz önünde bulundurarak, süreci Türkçe dilbilgisi kurallarına göre ayrıntılara girmeden sade ve öz bir biçimde raporluyorum. Çok özel bir şey yok aslında, bunu çok soruyorlar. Ne yazıyorsun da kazanıyor diye. Aslında sadece olanı yazıyorum. Ama iyi olan kazanıyor.
Hürhaber: İlker Bey, Gülden Hanım verdiğini cevaplar için çok teşekkür ederiz.
İlker BAYRAK- Gülden BAYRAK: Biz çok teşekkür ederiz, Hürhaber'e...