
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Milli Hibrit Ayçiçek tohumu dağıtım töreninde Fenerköylü çiftçilere, “Sizlere el uzatıyoruz ve el ele tutuşarak sizden Türk tohumculuğuna, Türk tarımına destek vermenizi istiyoruz.” sözleriyle seslendi.
Silivri Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı onuruna toprakla buluşturulacak 2023 Paket Milli Hibrit Ayçiçek Tohumlarının dağıtımına geçtiğimiz günlerde Fenerköy Mahallesi'nde devam etti.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, MHP Grup Başkan Vekili Sultan Aşkın, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sefer Ölçer, Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, mahalle muhtarları, MHP Kadın Kolları Başkanı Zerrin Çimen ve Fenerköylü çiftçiler törene katılanlar arasındaydı.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşı okundu.
EREN: RAMAZAN AYINIZ MÜBAREK OLSUN
Açılış konuşması Fenerköy Mahalle Muhtarı Muharrem Eren tarafından yapıldı. Eren, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Ramazan ayı en mübarek ay. Bu ayda bütün dualar, sadakalar makbul, oruçlar kabul olsun. Ramazan ayının mübarek olsun.
“İYİ Kİ VOLKAN BAŞKANIMI DESTEKLEMİŞİM”
Volkan Başkanım birçok hizmete imza attı, atmaya devam ediyor. Yanında olduğumuz için çok mutlu ve gururluyum. İyi ki yanında olup desteklemişim. İyi ki Silivri'ye Belediye Başkanı yapmışım. Yaptığı hizmetler, attığı imzalar, çiftçilere verdiği desteklerle tüm Türkiye'de Volkan Başkanım konuşulmakta. Tüm Türkiye belediyeleri, Volkan Başkanımın hizmetlerini örnek alıyor.”
ÇİFTÇİLERE YAPILAN DESTEKLER
Muhtar Eren, Fenerköy'e yapılan hizmetleri şöyle sıraladı: “Samanla başladık, silajlık mısır, gübre, bamya desteği verildi. Hayvan gübrelerinin bertarafı yapıldı. Gübreler tarlalarınıza atıldı. Yerli ve milli arpa tohumu dağıtıldı. Şimdi de yerli ve milli Ayçiçek tohumumuzu dağıtacağız. Çiftçiler bundan sonra onları tarlalarla buluşturacak. Çiftçimizin yüzünü güldürmeye devam ediyoruz.
FENERKÖY MAHALLESİNE YAPILAN HİZMETLER
Sadece çiftçilere ve hayvancılara destekle kalmadı, köylerimizin okulundan, stadından, camisinden, yoluna, imarından başlamak kaydıyla kangren olmuş birçok sorunu çözdü.
Stat yaptık. Allah rahmetli Kadir Topbaş'tan razı olsun. Rahmet içinde uyusun. Ondan sonra adım atamadık. Silivri'mizin Fenerköyü'ne hizmet verdiğimiz için mahkemelerde süründük. Laf soktular, yılmadım. Volkan Başkanımın talimatıyla Kadir Topbaş'ın aldığı biçerdöveri yeniledik. Benim, oğlunun, üyelerin değil, bu sizin malınız. Stadımız öyle kaldı. Volkan Başkanım sorduğunda amatör maçlara uygun hale getirmek istediğimiz söyledim. Şimdi yapıldı ve amatör maçlar oynanıyor.
Volkan Başkanımın talimatıyla Mahalle Evi ve Sağlık Evi yapılacak. Onun yanına kapalı Pazar yeri, yetmedi Spor Kulübüne ilave bina yapıyoruz. Millet Bahçesi yapacağız.
BAŞKAN YILMAZ'A TEŞEKKÜR
Huzurunuzda Volkan Başkanıma teşekkür ediyorum. Her şeyi hak ediyor. Garibanın bütün ihtiyaçlarını karşılıyor.”
SAKARYA'DAN VOLKAN BAŞKANA TEŞEKKÜR
Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanı Turgay Sakarya, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında 2023 adet Ayçiçek dağıtım törenine hoş geldiniz. Cumhuriyete olan bağlığı ve ifadesi olarak 2023 adet yerli ve milli Ayçiçek tohumunun dağıtılması dolayısıyla başta Volkan Başkanıma bu ince düşüncesinden dolayı çok teşekkür ediyorum.
“TOHUM ÜRETİMİ ZOR VE ZAHMETLİ BİR İŞ”
Ayçiçek tohumunun üretilmesi çok zor ve zahmetli bir iş. Çok uzun yıllara dayanan denemeleri, ekim alanları, hastalıklara dayanıklılığı, yağ oranını tespiti gibi çok meşakkatli bir iş. Ayçiçek tohumunu üretmek, pazara sunabilmek hem pahalı hem zor bir süreç. Böyle bir süreçte yerli ve milli tohum diyerek Silivri Belediyesine ait olan arazilere 8 çeşit tohum ekerek, bunların arasında 2 çeşidini bulup yine belediyeye ait, ki bu cesaret işi, 1200 dönüm araziye ekerek deneme ekiminden başarılı sonuç aldıktan sonra biz Ayçiçek üreticilerinin hizmetine sundu.
“ISRARLA EKMEMİZ LAZIM Kİ YERLİ TOHUMUMUZ OLSUN”
Bu yerli Ayçiçek tohumunun devamını getirmek istiyorsak, bu ürünü ekmemiz lazım ki bu firmalar da ayakta kalsın. Biz ekmeksek, üretici firmalar da buna devam edemez ve bu güne gelmiş olan bu çalışmayı heba etmiş oluruz. Israrla ekmemiz lazım ki yerli tohumumuz olsun. Pandemi ve savaş sürecinde bunları gördük. Bazen paranız olur ama istediğinizi alamazsınız. Vermezler. Onun için mutlaka bu tohumu daha geliştirip, geniş alanlara ekmeliyiz.
VOLKAN BAŞKANA TEŞEKKÜR
Ayçiçek yerli ve milli tohum üretiminin yanı sıra Volkan Başkanıma tarıma verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum.”
TOPRAK ADLI GENÇ, BAŞKAN YILMAZ'A TEŞEKKÜR ETTİ
Fenerköy çiftçilerinden Toprak adlı genç, ilçemize basketbol sahaları kazandırdığı, gençlere üniversite sınav harçlarına ve çiftçilere destek olduğu için Belediye Başkanına teşekkür etti.
YILMAZ: YAPACAĞIMIZ EN BÜYÜK İBADET; PAYLAŞMAK
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Sözlerime başlamadan önce asrın felaketi olarak nitelendirilen, çok büyük kayıplar verdiğimiz, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Cenap-ı Allah'tan rahmet, değerli ailelerine sabır, başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Bir yandan da bu depremin bize hatırlattığı ve bugün ikinci gününe idrak ettiğimiz Ramazan Ayı'nın en fazla üzerinde durulması gereken, yardımlaşmanın, dayanışmanın bol olduğu, oluştuğu Ramazan Ayı'nızı tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah tuttuğunuz oruçları, yaptığınız ibadetleri kabul etsin. Ama bu ay yapacağımız en büyük ibadet, zenginliğimizden, mutfağımızdan, hanemizden ne kadar olur ise olsun, miktarı önemli değil, Ramazan Ayı'nda paylaşmak, bölüşerek çoğaltmak olması gerektiğini düşünüyorum, vurgulamak istiyorum.
“BİZ İBB'NİN SIRTINDA YÜK DEĞİL, FIRSATIZ”
Biraz önce Büyüksinekli'deydik. Orada da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in 100. Yılında 2023 paket yerli ve milli Türk tohumu dağıtım programındaydık. Orada da ifade ettim. İBB ve İBB'yi yöneten zihniyet, mantık, yöneten kişi ve kişilerin bir şeyi kavramaları gerekiyor. Bakın, kırsalı, köylüyü, çiftçiyi üzerlerine yük görmeyecekler. Bu mantık ve bu mantaliteyle İstanbul'u yönetirler ise tıpkı Silivri'yi çarşı meydanından ibaret gören anlayış ile yönetenler gibi Silivri'nin köylerine, Şile'nin köylerine, Çatalca'nın köylerine, Büyükçekmece'nin köylerine ihanet ederler. Bakın biz İBB'nin sırtında yük değiliz. Buraya yapacakları asfalt, kaldırım, spor salonları, kültür merkezleri, hanım efendilere açacakları mahalle evlerini kendilerine yük olarak görüyorlar. Aslında bizi 15 milyon insanın yaşadığı İstanbul'un temiz, ucuz ve taze domatesinin yetişeceği, marulunun, taze sütün yetişeceği, Silivri'deki, Çatalca'daki üretim ile zenginleştiği ancak merkezin de ucuz ve taze ürünleri tükettiği bir yer olarak bizi görseler, egzozdan, şehrin gürültüsünden, şehrin atmosferinden sıkılan, bunalan insanların hafta sonu çoluğu çocuğu ile bir kaçış planı olarak buralara geldiği, tarhanasını, kuskusunu, mercimeğini aldığı, bir yer olarak görseler, bizi böyle algılayabilseler, esasında nasıl bir fırsatı ıskaladıklarının farkına varırlar. İBB için biz yük değil fırsatız arkadaşlar! Ama bu fırsatı algılamak için bu köylünün yanına gelip bağdaş kurmak lazım. Bu fırsatı algılamak için gökdelenlerden, plazalardan çıkıp bu köyleri gezmek gerekir. Bu yüzden bu köylerin, bu kırsalın ne kadar önemli olduğunu, İstanbul'un kurtuluşu olduğunu, gıda tedariki bakımından, moral motivasyon bakımından da İstanbul'un nefes alacağı yerler olduğunu ben buradan İBB yönetimine hatırlamak istiyorum.
“İLÇEMİZE, İSTANBUL'UMUZA VE ÜLKEMİZE YERLİ VE MİLLİ PENCEREDEN BAKIYORUZ”
Bugün Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü mesai arkadaşlarım ile birlikte çok ciddi emek vererek, her geçen gün bir gün öncesinden üzerine koyarak, çalışarak, gelişerek, Silivri için üreterek ve geliştirerek projelerimize devam ediyoruz. Yerli ve milli politikalara önem veriyoruz. Bakın hem ilçemize, hem İstanbul'umuza hem de ülkemize yerli ve milli pencereden bakıyoruz. Türkçe okumaya, Türkçe düşünmeye ve Türkçe yaşamaya çalışıyoruz. Artık Türkiye'nin kendine kendine yetmesi ve kendi kendine yetmesi ile birlikte ihracat boyutu ile bir tarım ülkesi olması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi ‘'Milli ekonominin temeli tarımdır'' sözünden hareket ile tarıma, hayvancılığa, kırsala tekrar önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Projelerimizi de bu şekilde yön veriyoruz.
“SİZE EL UZATIYOR VE TÜRK TOHUMCULUĞUNA VE TARIMINA DESTEK İSTİYORUZ”
Ayçiçek tohumculuğunda Türkiye'de Türk tohumculuğu neredeyse yok gibi. Biz de bundan 2 yıl önce Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Kalkınma Enstitüsü, Trakya Tohumcular Derneği ve Silivri Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü bir projede 8 tane yerli ve milli Türk tohumumuz ile 500 yüz metrekarelik alanlarda deneme ekimi yaptık. Ve bu deneme ekimlerinden sonra geçtiğimiz yıl yaklaşık 1000 dönüm arazimizde Silivri Belediyesi olarak bu projeye öncü, önder ve örnek olmak istediğimize karar verdik ve bu yerli ve milli TR2242 marka Türk tohumunu ektik ve 65 bin litrelik ayçiçek yağını oradan elde ettik. Ancak yetmez dedik ve bugün 30 bin dönüm araziye yetecek Cumhuriyet'in 100. yılında 2023 paket tohum dağıtıyoruz. Biz bunu hibe olarak dağıtırken esasında sizi projemize ortak ediyoruz. Sizlere el uzatıyoruz ve el ele tutuşarak sizden Türk tohumculuğuna, Türk tarımına destek vermenizi istiyoruz. Büyük, küçük çiftçi fark etmeden, Fener'de çiftçilik yapan herkes en az bir torba yerli ve milli ayçiçek tohumundan eksin. Ha ben bu tohum fabrikasının sahibi veya ortağı değilim. Beni heyecanlandıran kısım ise yerli ve milli tohum üreten bir Türk evladına destek vermek. Bu benim boynumun borcu. Ona destek vermek sizin boynunuzun borcu. Bu yüzden hep beraber bu tohumu ekmeye var mıyız arkadaşlar!? Hepimiz destek olursak bu tohum önümüzdeki yıl birçok ilçede, birçok köyde toprak ile buluşur. Bakın bu tohum ile 30 bin dönüm yer ekeceğiz, ekonomik değeri 7 milyon TL, ben ona takılmıyorum, helali hoş olsun. Ancak destek olduğunuz gün bu tohum yaygınlaşacak. Silivri'de yıllık ortalama 90-100 bin dönüm araziye ayçiçeği ekiliyor. 30 bin dönümünü Silivri Belediyesi veriyor ve sizin cebinizden hiçbir para çıkmayacak.
“İMAMOĞLU'NA ÇAĞRIMIZ YERİNİ BULDU”
İlçe Tarım Müdürlüğümüz, İl Tarım Müdürlüğümüz marifeti ile 20 bin dönüm ekilecek ayçiçek tohumu vereceğini ifade ettiler. 50 bin dönüm açığımız kaldı. Silivri Belediyesi tarım projeleri, politikaları olarak Türkiye'nin dört bir yanından takip edilen bir belediye. Ama en sıkı takipçim Ekrem İmamoğlu! Bizi en sıkı o takip ediyor. Biz Ekrem Bey'in bizi takip etmesinden hiç rahatsız değiliz. Projeleri takip ettiği müddetçe Silivri çiftçisi, Çatalca çiftçisi, Beykoz çiftçisi de kazanıyor çünkü bizim dağıttığımız tohumlardan o da dağıtıyor. 50 bin dönüm açığımız var, bir haftadır tohum dağıtıyoruz ve yarın bütün köylerimizi bitirmiş olacağız. Gittiğim her yer de Sayın İmamoğlu'na bu kalan 50 bin dönümün tohumunu da onun dağıtması için çağrıda bulunuyorum. Çiftçinin cebinden tek kuruş para çıkmasın ama Silivri'nin 100 bin dönümü bu yıl Türk tohumu ile buluşsun. Çağrımız yerini buldu. Pazartesi günü Çatalca'dan İBB ayçiçek tohumu dağıtacakmış. Duyurularını bu sabah arkadaşlar bana ilettiler. İnşallah dağıtacağı tohum Türk tohumu olur. İsrail tohumu olmaz.
“YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Anlatıyoruz anlamıyorlar. Söylüyoruz, dinlemiyorlar. Bakın 5 kilo, 10 kilo eksik olabilir. Dönümünde 10 kilo eksik ürün alsanız batar mısınız arkadaşlar? Batmayız. Malımızın zekatı olsun, malımızın sadakası olsun ama Türk tohumculuğuna, en az İHA kadar, SİHA kadar önemli yerli ve milli Türk tohumuna katkımız olsun. Bakın Cumhurbaşkanlığımızın açtığı Tahıl Koridoru ile Afrika'daki açlık çeken insanların un, ekmek tedarikini sağlıyor bu millet. Türk ne kadar güçlü olursa, Türk Milleti, Türk Devleti ne kadar güçlü olursa dardaki milletler, Türk Dünyası, İslam Dünyası o kadar huzurlu ve mutlu oluyor. Tarihe dönün bakın, bunun örneklerini görebilirsiniz. O yüzden biz ‘'Yerli ve milli üretim!'' demeye devam edeceğiz. Bizim takipçilerimiz de ‘'yerli ve milli'' demeye ve bu politikaları da takip etmeye devam ederler ise Türk köylüsü kazanacak, Türk çiftçisi kazanacak ve Türk milleti kazanacak.
“TOPRAK ADLI GENCİMİZ İSMİNİ KOYANLARI UTANDIRMAMIŞ”
Ben bu duygu ve düşünceler ile burada sizlerle Fenerköy'de olmaktan, hanımefendiler ile birlikte olmaktan, biraz önce konuşan, adını kim koymuşsa ondan Allah razı olsun, ismini koyanları utandırmamış, doğup büyüdüğü topraklarda, o toprakları işleyerek çiftçilik ile uğraşan, genç Toprak kardeşimiz ile birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Spor sahalarını da yapacağız Toprak, eğitimlerinize de destek olacağız Toprak, genç çiftçi olarak size de destek olacağız Toprak! Alkışlarınız koruyup kollamamız, miras değil emanet olarak görmemiz gereken toprağa gelsin. Bu toprakların sahipleri olarak bizler hep koruyacağız, bir sonraki nesillere bu tarım topraklarını aktarmaya devam edeceğiz. Ben hepinizi hürmetle, muhabbetle selamlıyor, bol bereketli hasatlar diliyor, hepinizi Cenab-ı Allah'a emanet ediyorum.”
Konuşmaların ardından tohum dağıtımına geçildi.
Sevginar SALİ