İnsanlar bizi eleştirdiğinde, bunu kişisel bir saldırı olarak görüyoruz. Bazı insanlar yargıyı incitici ve hatta utanç verici bir şey olarak algılarlar. Bu, kendilerini korumak istedikleri için savunmacı bir tavır takınmalarına neden olabilir.
Şimdiye kadar biri tarafından size yöneltilen bir eleştirinin arkasında yatan nedenin ne olduğu hakkında hiç durup düşündünüz mü? Hemen savunma haline geçmek yerine, o kişinin sizi neden eleştirdiği ve bu eleştiriden neler öğrenebileceğiniz hakkında düşünmelisiniz. Eğer sakinleşir ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırırsanız, eleştirilerin davranış ve düşünce süreçlerinizi çeşitli açılardan geliştirmenize yardımcı olabileceğini görebilirsiniz. Öte yandan, diğer kişi haksız da olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda önemli olan sırf sizi yargılamasın diye karşı tarafın söylediği her şeyi kabul etmek yerine kendi fikirlerinizi özgürce belirtmektir. Aksi halde, sizi istedikleri her vakit istedikleri her konuda manipüle edebileceklerini düşünebilir ve özgüveninizin azalmasına neden olabilirler.
HANGİ OLUMSUZ DÜŞÜNCELER ELEŞTİRİLME KORKUSUNUN ÜSTESİNDEN GELMENİZE ENGEL OLUR?
Eleştirilme korkunuzla yüzleşmeye çalıştığınızda size karşı gelebilecek birkaç düşünce türü vardır. Bu düşünceleri değiştirmek, eleştirilme korkunuzun üstesinden gelmenize izin verecektir:
-Kendiniz ile ilgili düşünceler.
-Durum ile ilgili düşünceler.
-Diğer kişi hakkındaki düşünceler.
Eleştirilme korkunuzun üstesinden gelmenize yardımcı olacak ilk adım eleştiriyi kabul etmeyi öğrenmektir. Birisi sizi eleştirdiği zaman sakin kalabilmenin avantajları arasında; olumsuz duygularınızı kontrol etmeyi öğrenirsiniz, saldırıya uğramış hissetmezsiniz, aynı zamanda benlik saygınızı eleştirilerden ayrı tutmayı öğrenmiş olursunuz.