“Sürekli büyüyen ve gelişen Silivri'nin o ölçekte büyün bir enerji ihtiyacı var” açıklamasını yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, meclis gruplarından Kasım meclisine kadar, Kavaklı ve Çanta'da TEİAŞ'ın planladığı yatırım konularını değerlendirmelerini istedi “Büyüyen Silivri'ye katkı sunmamız gerekiyor. Enerji ihtiyacının karşılanması noktasında elimizi taşın altına koymalıyız” dedi.
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Belediye Meclisi 2023 Yılı Ekim Ayı Meclisinin II. Oturumunda gündem dışı söz alarak Ortaköy ve Kavaklı sanayi sitelerinde yaşanan elektrik sıkıntısıyla ilgili gelişmeyi ve ilçemizin enerji ihtiyacının karşılanması noktasında planlanan yatırımları değerlendirmeye sundu.
“Sürekli büyüyen ve gelişen Silivri'nin o ölçekte büyün bir enerji ihtiyacı var” diyen Başkan Volkan Yılmaz, şunları söyledi: “Göreve geldiğimizde Ortaköy ve Kavaklı sanayi sitelerinden elektriklerin sık sık kesildiği, çok dalgalanma olması nedeniyle fübrikalarda birçok makinenin veya elektronik cihazın, yandığı, arızalandığı, ciddi hasarların oluştuğu ve üretim bantlarında kesintilerden oluşan iş kayıplarından bahsetmişlerdi.
“ARTVİN'DEN GETİRDİĞİMİZ SEYYAR TRAFOYU KAVAKLI BÖLGESİNE TAŞIDIK”
Yine üstümüze vazife olmayan bir konuydu ama biz TEİAŞ'la çok hızlı ve meşakatli bir sürecin sonucunda Artvin'den bir seyyar trafoyu Kavaklı bölgemize taşıdık. Silivri Belediyesi olarak alt yapısını ve hazırlıklarını yaptık. Şuan Kavaklı ve Ortaköy sanayilerinden hiçbir şikâyet gelmiyor.
“TEİAŞ KALICI TRAFO YAPARCAK CİDDİ BİR YATIRIM YAPACAK”
Şöyle bir durum var; Kavaklı'da Maxıcells'in Kızılay'a devredilen, yapımını da Kızılay'ın üstlendiği ve devam edecek olan Aşı Fabrikasının hemen yanı başında şuan seyyar trafomuz var. TEİAŞ burada mera vasfını yitirmiş alandan 10 bin m2 kalıcı trafo yapmak için iki yıldır işlemleri sürdürüyor. İl Tarım Müdürlüğü komisyonundan tarım dışına çıkarılması kararı çıktı. Ankara'ya gönderildi. Bakanlık onay verdiğinde TEİAŞ buraya çok önemli bir yatırımı yaparak bölgenin, köylerimiz dahil elektriğini tevzi edecek, depolayacak. Devasa bir yatırım. Prosedürleri iki yıldır sürüyor.
“YENİ DAĞITIM MERKEZİ YATIRIMI PLANLANIYOR”
Bir diğer sorun da yanılmıyorsam üç yıl önce meclisimize gelmişti, tartışmıştık, lakin somut bir karar alamamıştık. Çanta'da bulunan 20 bin m2 olan yer Hazine'ye ait. TEİAŞ'a bir kamulaştırma yükü getirmediğinden, projesi ve tahsisi de yapıldığından, üç sene önce bir elektrik yatırımı, yine tevzi ve dağıtım merkezi yatırımı planlıyor.
“YENİ YAPILACAK SANAYİ KURULUŞLARINA VERİLEBİLECEK GÜÇ YOK”
Geçtiğimiz günlerde Ayfar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin temel atma törenini gerçekleştirdik. Gani Bey'le o gün görüştüğümüzde yeni yapılacak sanayilere verilebilecek elektrik gücün olmadığı, bir yıl içerisinde imarı da, parası da olsa sanayi kuruluşlarının burada fabrika yapamayacağı, üretim tesisi kurulamayacağı anlaşıldı. Dolayısıyla bu sorunun da aklıselim bir şekilde halledilmesi gerekiyor.
“BU KONUYU İSTİŞARE ETMELİYİZ”
Köylerimizde çok elektrik kesintisi oluyor. Özellikle de Beyciler'e giden hat, budan geçiyor. Yaz aylarında inanılmaz kesintiler yaşanıyor. Sizlere de şikayetler geliyordur. Bu kesintileri de ortadan kaldıracak ve Kınalı, Çanta, Değirmenköy, o bölgenin bütün elektriğinin dağıtıldığı bir tesis kurulmalı. Bunu meclis gruplarıyla, teknik arkadaşlarla, çevresel etkilerinin de değerlendirildiği bir heyetle istişare etmeliyiz.
“HALININ ALTINA SÜPÜRÜLEN SORUNLAR, ÖNÜMÜZE BÜYÜYEREK ÇIKIYOR”
Halının altına süpürülen sorunlar, daha sonra önümüze büyüyerek çıkıyor. O gün meclisimizde o yetkiyi vermiş olsaydık, belki bugün o tesis bitmiş olacaktı. Yapımı belki iki yıl sürecek.
“ÇEVRE ETKİLERİNİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR IŞIĞINDA DEĞERLENDİRELİM”
Çevresel etkilerine gelince de bugün Şişli, Bayrampaşa ve Bağcılar'ın göbeğinde bu enerji dağıtım istasyonları var. Çevre etkileri değerlendirildiğinde bilimsel çalışmalar ışığında, bizim de değerlendirmemiz gereken bir konu. Bu da üzerimize vazife. Parti gruplarına bugün buradan çağrı yapmış olayım. Kasım ayına kadar bu konuyu enine boyuna tartışalım. Meclisimizden çıkacak karara boynumuz kıldan ince.
TEİAŞ, yatırıma hazır. Bizden haber bekliyor. Kamulaştırma ile ilgili TEİAŞ böyle bir yatırım yaptığında, sırf kamulaştırma maliyetleri, bugün 100-150 milyon liraları bulabiliyor. Dolayısıyla kamulaştırmaya uygun yer de bulamıyorlar. Bizim de çalışmalarımız sürüyor. Enerji hatların geçtiği alana ya yakın yer bulunamıyor, ya yakınlarında NATO boru hattı oluyor, ya istimlak edeceği yerlerde banka rehinleri çıkıyor v.s. bir sürü bürokratik prosedürle bu iş, orta yerde duruyor.
Bizim de büyüyen Silivri'ye katkı sunmamız gerekiyor. Enerji ihtiyacının karşılanması noktasında elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.”
Sevginar Sali