“Emlak Kanunu bir an önce çıkmalı”

“Emlak Kanunu bir an önce çıkmalı”

02.10.2017 11:32:52

Emlak ve gayrimenkul sektörünün federasyon temsilcileri Silivri'de bir araya geldi, sektörel sorunlar ve gelişimin şartlarını değerlendirdiler.  

Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (SEMDER) tarafından Lobca Restaurant'ta düzenlenen programda Silivri imar planları, emlak sektörünün sorunları ve Emlak Kanunu değerlendirildi. SEMDER Başkanı Mustafa Altınkök'ün davetiyle konuşmacı olarak katılan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, Emlak Müşavirleri Federasyonu (EMFED) Başkanı Rıza Kaymakçı, Marmara Emlak Müşavirleri Derneği (MAREMDER) Başkanı Adnan Yeşiltaş, Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (SEMDER) Kurucu Başkanı Şükrü Karaca, emlak ve gayrimenkul üzerine bilgilendirmeler yaptı.

ALTINKÖK: ÖNEMSEDİĞİMİZ BİR BULUŞMA

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök, toplantıya ilişkin yaptığı konuşmada, "Çok önemsediğimiz bir toplantıyı bu akşam gerçekleştiriyoruz. Emlak ve gayrimenkul sektöründe ciddi sorunlar var. Bu sorunları çözümü için neler yapılıyor federasyon başkanımızdan öğreneceğiz. Diğer yandan Silivri'deki üye kuruluşlarımızın ilçemiz bazında sıkıntıları oluyor. Bu sıkıntıların giderilmesi için başkan yardımcımız Sayın Mehmet Has'ın aktaracağı bilgileri önemli buluyoruz" dedi.    

YEŞİLTAŞ: EMLAK KANUNUNUN MUTLAKA ÇIKMASI GEREKİYOR

Emlak Kanunu düzenlemeleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) çalışmalar yapıldığını belirten MAREMDER Başkanı Adnan Yeşiltaş, sürecin yavaş ilerlediğini ifade etti. Sektördeki kuruluşların bir araya gelerek bu düzenlemenin hızlandırılması için çaba göstermesi gerektiğini altını çizen Yeşiltaş, "Federasyonumuz ciddi bir takip yapıyor ama yetersiz kalıyoruz. Emlak Kanunu'nun mutlaka çıkması gerekiyor. Sektördeki kuruluşlar bir araya gelerek, demokratik tüm haklarımızı kullanmalıyız ki emlak sektöründeki sorunlara çözüm bulalım. Amacımız bu" diye konuştu.

KAYMAKÇI: EMLAKÇILARIN SORUNLARI İÇİN VARIZ

EMFED Başkanı Rıza Kaymakçı, mesleki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. En başta Emlak Kanunu için çaba gösterdiklerini belirten Kaymakçı, emlakların ve emlak kuruluşlarının desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Ticaret Odası'yla ilgili yaşanabilecek tüm sorunlarda üyelerine yardımcı olacaklarını söyleyen Kaymakçı, federasyonun tüm konularda elinden geleni yapacağının mesajını verdi.

ALTINKÖK: SİLİVRİ GELECEKTE EĞİTİMLE ANILACAK

SEMDER Başkanı Mustafa Altınkök, Silivri'nin bölgesel gelişmelerini değerlendirdi. Özellikle Fenerbahçe Üniversitesi'nin gündemde olduğunu belirten Altınkök, Silivri'nin gelecekte eğitimle anılacağını kaydetti. Selimpaşa Mahallesi'nde Fenerbahçe Üniversitesi'nin yapım çalışmalarına başlandığını söyleyen Altınkök, bu nedenle sektöründe hareketlendiğini ifade etti. Emlakçılık ve gayrimenkul işi güven esaslı olduğunu anlatan Altınkök, kaymakamlık, belediye ve emniyet birimlerinin dolandırıcılarla mücadele ettiğini söyledi.

KANAL İSTANBUL BEKLEYİŞİ

Emlakçılar tarafından kendisine yöneltilen Kanal İstanbul projesinin Silivri'den geçip geçmeyeceğiyle ilgili soruyu başkan yardımcısı Mehmet Has'a ileten Altınkök, "Bu proje gizliliğini koruyor" dedi. Başkan yardımcısı Has ise "Evet şuanda net bir bilgi yok. Bu nedenle yorum yapamıyoruz" diye konuştu.

HAS: GÜVEN ESASLI BİR İŞ YAPIYORSUNUZ

Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, emlak ve gayrimenkul sektörünün önemine dikkat çekerek, iş bilmeyen kişiler tarafından 'tapuda iş takipçiliği' şeklinde lanse edildiğine vurgu yaptı.

Yapılan hatalar düzeltilmediği emlakçılardan kötü bahsedildiğini anlatan Mehmet Has, şunları söyledi: "Özellikle bazı kesimde çalışan arkadaşlar olayı bu yöne getirdiği için değer kaybediyor. Sizler milyonlara aracılık ediyorsunuz. Bir güven ortamında milyonları döndürüyorsunuz. Alcıyı buluyorsunuz, satıcıyı buluyorsunuz. Güven esaslı bir iş yapıyorsunuz. Ancak sizin sektörünüze giren öyle insanlar var ki, 'Oh elime düşürdüm birini ben bundan para kazanırım' diye düşünüyor. Bu yanlış. Sorun burada başlıyor ve daha sonra yüksek rakamlar satılıp az rakam ödendiğinde devam ediyor. Dürüst esnaflarımızı tenzih ediyorum.

“TAPUDA DOĞRU PARSELİN SATIŞI YAPILMASI LAZIMDI”

Örneğin bir köyde satış oluyor. 630 nolu parsel satılacak diyelim. Bu parseli bilerek ya da bilmeyerek başka arazi gösteriliyor. Alıcı ona güveniyor, tapuda satış yapılıyor. Alıcı sonra geliyor haritacılara. Şu araziyi bir ölçelim, tel örgü çevireceğim diyor. Alıcı, araziyi almadan önce gittiği yol ile haritacıyla birlikte gittiği yol arasında dağlar var. Tabi adamın yüzü düşüyor. Hatta haritacıya diyor 'yanlış yer ölçüyorsunuz' diye. Aslında kendisi yanlış yeri almış. Yapılması gereken şey, tapuda doğru parselin satışı yapılması lazımdı. İşte emlakçılar eğer bir yanlışlık varsa 'Bana ne kardeşim almasaydın' dediği zaman bu iş kötü bir iş gibi oluyor."    

Toplantıya katılan SEMDER üyeleri, konuşmacılara sorular yöneltti. Toplantı soru-cevap şeklinde sona erdi.

Haber Merkezi

 

YORUM YAP