Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü programında beyinlerdeki ve kalplerdeki engelin kalkması ve farklılıklar yerine benzerlikler üzerinde durulması gerektiği savunuldu.
Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencileri dün 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü programını sundu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Şube Müdürü Mehmet Şen, Sarten Ambalaj yetkilileri, Mektebim Okulları Kurucusu ve Ümit Kalko Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, Kalko Vakfı Mütevelli Heyet üyeleri İnci Aydar, Didem Karataş ve Mutlu Memiş, Hayırsever Alev Arakelyan, Gülhane ve Fatih Lions Kulübü üyeleri, öğrenci, öğretmen ve velileri katıldı.
3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü programı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere aziz şehitlerimizin manevi huzurunda Saygı Duruşunda bulunulması, akabinde İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.
ÖZTÜRK: TOPLUMUN HER FERDİNE GÖREVLER DÜŞMEKTE
Açılış konuşması Okul Müdürü Nazım Öztürk tarafından yapıldı. Öztürk konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Her yıl olduğu gibi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü farklı etkinliklerle ele alıyoruz. Amacımız öğrencilerimizi ve tüm engelli bireyleri hayata ve aramıza katmak. İşte bu nedenle çocuklarımızın etkinliklerini sizlerle buluşturuyoruz. Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engellilerin, özgüvenleriyle birlikte, geleceğe sağlık, huzur ve güvenle bakabilmeleri, devletimizin öncelikli görevleri arasındadır. Bununla beraber, engellilerin üretken bireyler olarak, kendi hayatlarını idame ettirebilecek duruma gelmeleri hususunda sivil toplum kuruluşlarına ve toplumun her ferdine de görevler düşmekte.
Dünya nüfusunun %10'u, Türkiye nüfusunun ise %12'si engelli durumda. Yani bizim ülkemizde çeşitli engel durumları olan yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımız bulunmakta. Bunun 1,5 milyonu çocuk ve ne yazık ki bu 1,5 milyon çocuğumuzun ancak 45 bin'i özel eğitim imkânlarından yararlanabilir durumda.
Özellikle biz eğitimciler, kamu kurum ve kuruluşları ve toplumun tüm bireyleri engelli vatandaşlarımıza gereken önemi ve özeni göstermeli ve onların yaşamlarını olabildiğince kolaylaştırmalıyız.”
SARI: FARKLILIKLAR ÜZERİNDE DEĞİL, BENZERLİKLER ÜZERİNDE DURMALIYIZ
Öğretmenler adına Muhsine Sarı, şu sözlerine yer verdi: “Gözlerinizin görmediği, doğadaki bin bir rengi keşfedemediğinizi ya da yürüyemediğinizi, gönlünüzce koşamadığınızı, fikirlerinizi ifade edemediğinizi, tek başına yemek yiyemediğinizi, güzel şarkıları dinleyemediğinizi, sevdiklerinizin sesini duyamadığınızı hiç düşündünüz mü? Bugün gündeme gelen engelliler işte her gün böyle yaşıyorlar. Engelli olmayı onlar mı istemişti? Onların tercihi miydi bu? Onlar çok mu mutluydu bu hallerinden? Ve en önemlisi onlar bizlerden gerçekten ne istiyorlardı? Merhamet mi? Hayır. Yardım mı? Hayır. Acımak mı? Hayır. Aslında onlar kabul görmeyi ve saygı içerisinde birlikte yaşamayı istiyorlardı.
Çünkü farklılığı olan bireylerin kendilerini toplumun bir parçası olarak algılaması kolay değildir. Maalesef ki toplumumuz onlara acınacak ve yardıma muhtaç bireyler olarak bakmakta. Onların da gerekli eğitimi aldıklarında aynı bizim gibi kendi yaşamlarını devam ettirebileceklerinin ve başarıya ulaşabileceklerinin farkında değiller. Engellerine rağmen uygun eğitimi alarak başarıya ulaşmış, üretken bireylere geçmişten günümüze rastlamaktayız. Nobel Fizik Ödülü sahibi Albert Einstein, Klasik müziğin üretken sanatçısı Mozart, Ünlü Ressam Van Gogh engeline rağmen başarıya ulaşmış bireylerden sadece birkaçı… Yine günümüzde görme engeline rağmen birbirinden güzel resimler ile ressamlıkta ün yapmış Eşref Armağan da engeline meydan okuyanlardan. Farklılıklar üzerinde değil benzerlikler üzerinde durmalıyız. Farklılıklarımızla ayrışmak yerine benzerliklerimizle bütünleşip, kaynaşmayı öğrenmeliyiz. Engelleri yaratan zihinlerdeki fikirlerdir. Beyinlerdeki ve kalplerdeki engelin kalkması dileğiyle…”
ALTUNTAŞ: OĞLUMUN ENGELİ DEĞİL, TOPLUM YAŞAMINDAN GELEN ENGELLER YORUYOR VE ÜZÜYOR
Veliler adına Neslihan Altuntaş: “Herkes bir gün engelli bir bireye dönüşebilir ya da ailesinde engelli bir birey olabilir. İster kader deyin, ister başka bir şey, bu hayatın bize hazırladığı sürprizler içerisinde başımıza her an gelebilecek bir olay. Bizler bunu ne kadar normalleştirebilirsek ve engelli bireyleri de, toplumun her kademesinde ve yaşamın her anında, görmezden gelmeyerek, tüm hak ve özgürlüklerini koruyarak, yaşamlarını engelleriyle birlikte sürdürebilecekleri bir dünya yaratırsak, o derece doğru ve hayırlı bir iş yapmış olacağız. Ben, engelli bir bireye sahip olmanın getirdiği aile içi güçlüklerden bahsetmeyeceğim size. Bu durumu zaten biraz düşünce gücü ve vicdanı olan herkes idrak edebilir. İnanın bir engelli annesi olarak belirtiyorum bunu, beni ve ailemi oğlumun engeli değil, bu durumu neticesinde toplumdan ve toplum yaşamından gelen engeller yoruyor ve üzüyor. Oğluma 4.5 aylıkken doktorlarımız tarafından Spastik teşhisi konulmasıyla başladı her şey. Elbette böyle bir hastalığı kabullenmek bizim açımızdan da kolay olmadı. Ama gerçeği kabul edip bu özel çocuğun duygusal ve gelişimsel gereksinimlerini karşılamak için azmettik. Bu süreçte kendi içimizde bir düzen oturttuk. Ama yolunda gitmeyen şeyler de oldu ve ne yazık ki hep olacak. En basitinden toplum içerisindeyken size acıyarak bakan bir çift göz bile bu zorlu yolculukta çok incitici ve moral bozucu olabiliyor. İşte bu özel günler vasıtasıyla biz bu gibi yanlışları aşmalıyız. Tüm engelliler ve engelli aileleri, sosyal hayatı bozulmadan, toplum içerisinde hak ettiği saygı ve değeri görerek yaşamını devam ettirebileceği güne kadar mücadelemiz devam etmeli. Bu farkındalık öncelikle bizlerden başlamalı ve toplumun her kademesindeki bireye yayılmalı.
Bir engelli annesi olarak bizlerin gönüllerini hoş ettiğiniz böyle anlamlı günlerde, ben de başta bahsettiğim hayırlı işlere vesile olan ve bu zorlu yolda bizleri her zaman destekleyen öğretmenlerimize, benzer zorlukları paylaştığımız diğer engelli annelerine ve ailelerine en derin saygılarımı sunuyorum.”
KALKO'YA TEŞEKKÜR PLAKETİ SUNULDU
Okulun acil ihtiyaçlarının giderilmesine katkıda bulunan Ümit Kalko Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko'ya, Esen İbak Okulu adına teşekkür plaketini İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay sundu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Özel eğitimle ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor. İlçemizde de iki özel eğitim okulumuz var. Bunların yanı sıra özel eğitim sınıflarımız var. Çağın gerektirdiği bilgi, beceri kazandırılarak çocuklarımız yetiştiriliyor. Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim Merkezi de örnek okullarımızdan biri. Gerek eğitim-öğretim, gerek proje çalışmalarında güzel işler yapıyor. Bu çalışmalarda hayırseverlerimizin büyük katkılarını görüyoruz. Bunlardan biri de Ümit Kalko beyefendi. Hem bu okulumuzda hem de ilçemizde ciddi anlamda destek sundu. Huzurlarınızda kendilerine çok teşekkür ediyorum.”
KALKO: VATANDAŞLIK GÖREVİMİZ
Mektebim Okulları kurucusu ve Ümit Kalko Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, “Yaptığımız bu tarz yardımlar vatandaşlık görevimizdir. Eğitimden kazandıklarımızı eğitime yatırmayı ilke edinmiş bir girişimciyiz. Sadece özel okul açarak değil, bu gibi dezavantajda olan vatandaşlarımıza destek olmak, köy okullarımızın yenilenmesine vesile olmak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buradakilere göre daha az imkânlara sahip olan ve eğitim hizmeti alan öğrencilere destek olmak vatandaşlık görevimizdir. Kurduğumuz vakıf, şu anda Kars merkezde 24 derslikli bir Anadolu Lisesinin yapıp devletimize hibe etmekte. Yine Kars'ımızın köyünde bir ilkokul ve öğretmenlerimize lojman yapımına başlandı. Şu an Silivri'de kurduğumuz Ümit Kalko Vakfımız var. Sayın müdürümüzün onayı ve yönlendirmesi doğrultusunda Silivri'de dokunmadık köy okulu bırakmamayı planlıyoruz. Tadilat ve tamirattan tutun da araç gereç ihtiyaçlarına kadar devletimizin emrinde olacağız, tüm kaynaklarımızı bu yönde değerlendirmeye karar verdik. Tabi Esen İbak, bizim için çok ayrı ve özel bir okul. İnci Aydar bize bir takım eksiklerinden söz ettiğinde, aslında eksiklerin maddi değerleri küçük, ama öğrenciler gözündeki karşılığı çok büyük. Biz buna benzer kurumlarda İlçe Kaymakamımızın ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün emrinde olmaya devam edeceğiz. Çocuklarımız eğitim konforlarına kavuşur ve bu sahnede ayaklarının üzerine daha sağlam basarlarsa asıl gurur bizim için bu olacak. Tekrardan çok teşekkür ediyorum.”
3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü programı, öğrencilerin birbirinden özel gösterileriyle devam etti. Şiir okuyan, piyes ve dans gösterilerini sunan özel öğrenciler, bol bol alkış aldı. Programın bitiminde, konuklar öğrencilerin yaptıkları el işi çalışmalarını inceledi.
Renginar SALİ