Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli, Silivri Belediyesi Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen Engelli Hakları ve Sosyal Devlet konulu bilgilendirme paneline konuşmacı olarak katıldı.
Engellilere yönelik çok sayıda sosyal projeyle dikkat çeken Silivri Belediyesi, bu kez engelli haklarını masaya yatırdı. Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi'nin ev sahipliğinde, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı, aynı zamanda CHP Parti Meclisi Üyesi, Ortopedik Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Denge Denetleme Ağı Koordinasyon Yöneticilerinden Avukat Turan Hançerli, engelli bireylerin yasal hakları ve ayrıca hizmet alabilecekleri kurum/kuruluşlar konusunda bilgi verdi. 15 Kasım Salı günü, Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda gerçekleşen programa, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, CHP'li Belediye Meclis Üyeleri Süheyl Kırkıcı ve Ali Vural, İstanbul İl Engelliler Komisyon Başkan Yardımcısı Aydoğan Arslanca, İl Engelliler Komisyonu 3. Bölge Sorumlusu Tuncay Gündüz, Silivri Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Meral Demir ile engelli birçok vatandaş ve aileleri katıldı.
HANÇERLİ KANUNEN VERİLMESİ ZORUNLU TEMELHİZMETLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİ
“Etkinliğin düzenlenmesinde CHP Silivri İlçe Örgütü, CHP Engelli Komisyonu ve Silivri Belediyesi'nin büyük katkısı var. Sizlerle bizi buluşturdukları için her birine teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek katılımcıları selamlayan Avukat Turan Hançerli, sözlerinin devamında engellilere pozitif ayrıcalık sağlayan yasal hakları madde madde sıraladı:
• Engellilerin ve yaşlıların 1978 yılından bu yana 2022 sayılı kanun kapsamında aylık alma hakları var. 3 ayda bir olacak şekilde veriliyor. Bu aylıktan yararlanmak için ilçenizde bulunan Kaymakamlık bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmak gerekir.
• Evde bakım aylığından yararlanabilirsiniz. Engelli birey yeme, içme, tuvalet, banyo gibi öz bakım ihtiyaçlarını tek başına yerine getiremiyor, hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ihtiyaç duyuyorsa ona bakan kişi evde bakım aylığına hak kazanır. Bu aylığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının İl Müdürlüklerinden yararlanarak alabilirsiniz. Gerekli evrakların başında kişinin ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu, bakıma muhtaçlık ve gelir kriterlerinin uygun olması geliyor.
• Tekerlekli sandalye, işitme cihazı, beyaz baston gibi engelli kişinin günlük aktivitelerini kolaylaştıracak ihtiyaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında karşılanıyor. Ülkemizde Genel Sağlık Sigortası diye bir sigorta uygulaması var. Çalışsanız da çalışmasanız da herkes sigortalıdır. Dolayısıyla bu tür ihtiyaçlarınızı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan karşılayabilirsiniz.
• Zihinsel engelli ya da anlama güçlüğü olan çocuklar ve gençlerimiz için verilen özel eğitim imkânını kaçırmamak lazım. Rehberlik Araştırma Merkezlerinden yönlendirilerek özel eğitim kurumlarından faydalanabileceğiniz eğitim hakkına sahipsiniz. Bununla ilgili yaş sınırlaması var.
• Su ve doğalgaz indirimi hakkından faydalanabilirsiniz.
• İETT'den ücretsiz yararlanma hakkınız var.
• İstihdam hakkı da yararlanabileceğiniz olanaklar arasında. Çalışabilecek durumda olan engelli kişilerin işe yerleştirilme talepleri için İŞKUR'a başvurması gerekir.
• Çalışan engelli bireyler ve bakmakla yükümlü oldukları engelli yakını olan çalışanlar, engel oranlarına göre vergi indiriminden faydalanmaktadır. Bunun için de başvuracağınız kurum Vergi Dairesi'dir.
SORU YAĞMURUNA TUTULDU
Geleneksel bilgilendirme sunumundan sonra interaktif öğretime geçen Hançerli, dinleyicilerden yoğun şekilde gelen soruları cevaplandırdı.
Hazal BAŞARAN