Fener ve diğer orman köyünden mahalleye dönüşen bölgeler için imarın iki kattan, dörde çıkartılmasını ve yerleşik alan dışında kalan bölgelerde yapılaşmanın yüzde 10 olacak şekilde düzenlenmesini İBB'ye hazırladığı dilekçe ile ileten Muharrem Eren, aldığı yanıt karşısında “Birileri bizi kandırıyor” diyerek isyan etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına iki yerine dört kart imar taleplerini bölgelerindeki tarihi yapıları da emsal göstererek ileten Fener Muhtarı Muharrem Eren, aldığı yanıtı “İmar değişikliği için yapmış olduğumuz başvurunun cevabını geldi. Birileri bizi kandırıyor ama bakalım sonucunda ne çıkacak. Lütfen imar değişikliği için yaptığımız başvuruya gelen cevabı iyi okuyalım” diyerek paylaştı.
İşte İBB'den Fener'in imar atışı talebine gelen yanıt:
FENER VE ORMAN KÖYLERİNİN TALEPLERİ
“İlgili dilekçeniz ile Silivri ilçesi dahilinde bulunan ve orman köyü iken mahalle statüsüne alınan yerleşmelerde yapı yüksekliğinin 12 metre ve 4 kat olması, yerleşik alan dışında kalan yerlerde ise yapılaşmanın yüzde 10 olacak şekilde düzenlenmesi, kentsel dönüşüm projelerinden faydalanılmasının önünün açılması ve 1/1000 planlar yapılana kadar muhtarlık izni ile bina yapılabilmesi talep edilmektedir.
“YERLEŞİK ALANI UYGULAMA İMAR PLANLARINI SİLİVRİ BELEDİYESİ HAZIRLADI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ONAYLADI”
Söz konusu mahalle idari sınırlarını kapsayan alanda 13.04.2013 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları yürürlükte olup, 28.01.2015 tasdik tarihli Akören Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar
Planı, 20.07.2015 tasdik tarihli Bekirli Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 17.10.2014 tasdik tarihli Kurfallı Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 17.10.2014 tasdik tarihli Büyüksinekli Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 22.07.2016 tasdik tarihli Küçüksinekli Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 17.10.2014 tasdik tarihli Sayalar Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 22.027.2016 tasdik tarihli Çayırdere Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 27.06.2011 tasdik tarihli Beyciler Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 14.03.2013 tasdik tarihli Çeltik Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 18.10.2015 tasdik tarihli Seymen Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 13.02.2012 tasdik tarihli Büyükkılıçlı Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 23.12.2011 tasdik tarihli Küçükkılıçlı Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 03.07.2012 tasdik tarihli Yolçatı Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 24.12.2011 tasdik tarihli Gazitepe Mahallesi Yerleşik Alanı Uygulama İmar Planı, 12.05.2017 tasdik tarihli Fener Mahallesi Yerleşik alanı Uygulama İmar Planı Silivri İlçe Belediyesi tarafından hazırlanmış, Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanarak yürürlüğe girmiş ve söz konusu 1/1000 ölçekli planlarla ilgili olarak askı ve itiraz süreci tamamlanmış olup, yürürlükteki planlar üzerinden uygulamalar devam etmektedir.
“YENİDENBÖLGE PLANI YAPILMASI DURUMUNDA TALEBİNİZ DİKKATE ALINARAK, YASAL MEVZUAT BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLECEKTİR”
İlgi dilekçe konusu alanlarda yeniden bölge planı çalışması yapılması durumunda talebiniz üst ölçekli planlar ve kurum görüşleri dikkate alınarak yasal mevzuat, şehircilik ilkeleri ve planlama teknikleri bağlamında değerlendirilecektir. Köy yerleşik alanları dışında kalan alanlar; tarımsal niteliği korunacak alanlar ve orman alanları olup, bu alanlarda yapılaşma ile ilgili konularda Tarım ve Orman Alanları ile ilgili yasal mevzuat imar planları bağlayıcı hükümler içermektedir.
“RİSKLİ ALANLAR TESPİTİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA AİT”
6306 sayılı Afet Risk Altındaki Alanları Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Kentsel Dönüşümü yapılacak Riskli Alanlar; “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açmak riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alan” olarak tanımlanmış olup, bu alanların tespiti Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aittir.
“FENER'İN 1/1000'LİK PLANLARI İBB TARAFINDAN ONAYLANDI, UYGULAMA YETKİSİ SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA AİTTİR”
Fener Mahallesi Yerleşik Alanına ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı 12.05.2017 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanmış olup, söz konusu plan üzerinden uygulama yapma yetkisi Silivri Belediye Başkanlığına aittir.”
Konuyla ilgili Silivri Belediyesinden iletilen bilgi notundan şu açıklamaya yer verildi:
Muharrem Eren 08.09.2017 tarihinde İBB'ye başvuruda bulundu. Bu başvuruda Fener Köyünde imar planlı alanlarda yapılaşmanın 4 kat olması, tarım alanlarında ise yapı ruhsatı verilmesini muhtarlığa devri gibi yanlış bir talepte bulundu. Mahalle muhtarlarının görev ve yetkileri kanunla belirlenmiştir. İmar planı bulunmayan yani, tarım alanlarında yapılaşma yasaktır. Ancak 20 000 m2 üzeri alanlarda İl Tarım Müdürlüğünün görüşü doğrultusunda tarımsal amaçlı yapılara izin verilir şeklindeki cevap yazısından anlaşılacağı üzere; İBB Şehir Planlama Daire Başkanlığı imar ve ruhsat verme yetkisinin Silivri Belediyesine ait olduğunu belirtmiştir. Askı süresince Fener Mahallesi 1/1000 uygulama imar planlarına itirazlar oldu. Bu konuda Silivri Belediye meclisi değerlendirme yaparak kararını itiraz sahibi adreslerine tebliğ etmeye başladı. Ayrıca kat artışı talepleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı konusu olup, önce İBB meclisi tadilat yapması gerekir.
Sevginar SALİ