Erken uyarı için Silivri’de bir ilk!

Erken uyarı için Silivri’de bir ilk!

31.07.2017 10:29:54

Silivri'de 2014 yılından bu yana Silivri'de Basın Kent 2'de hizmet veren Deprem İzleme İstas-yonu, yeni sensörlerle artık NASA ile bağlantılı hareket edecek. Deprem ön sinyalleri üzerine yapılan araştırmaların tek parametre ekseninden çıkartılarak incelenmesi gerektiğini savunan bilim insanları Silivri'de kurulan merkezde çalışmalarını sürdürüyor. Depremin saniyeler değil aylar öncesinden tahmin edilmesi için oluşturulan sistem dünyada ilk olarak Silivri'de kuruldu...

Merkezi NASA Ames'de olan GeoCosmo Bilim ve Araştırma Vakfı, Silivri Belediyesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği desteği ile üzerinde ondan fazla sensör bulunan ve dünyada ilk defa hayata geçirilen Deprem Kestirim İstasyonu'nu Silivri'de kuruldu.

IŞIKLAR: SİLİVRİ'DE BİLİMSEL BİR DEVRİM YARATILIYOR
Deprem İstasyonu ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Işıklar, şunları söyledi: “Çok önemli bir gelişmeyi hayata geçirdik. Türkiye ve dünya için çok iddialı olduğunu biliyorum. Dünyada ilk kez bu kadar detaylı ve kapsamlı depremi 2 ya da 3 ay önceden haber verebilecek bir istasyon açıldı. İstasyon 2014 yılında çalışmaya başladı. Şimdi NASA'yla birlikte iş birliği yapılarak Sayın Karel'in de çok önemi katkıları, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin, DOHAD Derneği'nin çok önemli çalışmalarının burada gözlemleyeceğiz. Türkiye için önemli bir çalışma, büyük bir buluş, bilgi birikiminin vardığı son nokta. Depremle yaşamış, teknolojisi gelişmiş Japonya'da bile olamayan, dünyada tek örneği bulunan, depremi iki, üç ay önceden tespit edebilecek teknoloji Türkiye'de hayata geçmiş bulunuyor. Buradaki veri depolama çalışmaları bugün itibariyle başladı, bir yıllık süreç boyunca farklı sensörlerin ve alıcıların yardımıyla fay hareketleri kayıt altına alınarak, takip edilecek.

“BU TEKNOLOJİNİN VARLIĞI BİZİM İÇİN BİR NİMETTİR”
Marmara'da, özelikle deprem bölgesi olan en kritik yerde böyle bir çalışmanın ne anlama geldiğini bilmek lazım. Böyle kıymetli bir çalışma, 20 milyon nüfusu barındıran özellikle Marmara Bölgesi'nde olası bir depremin 2, 3 ay önceden öğrenilerek, önlemini alan bir teknolojinin varlığı bizim için bir nimettir. Silivri'de bilimsel bir devrim yaratılıyor. Bunu iyi değerlendirip, depremin yıkıcı etkilerine karşı önlemler alabilmeliyiz. Can kaybını önlemek önemli ancak yeterli bir çözüm değil. En önemli kısım yapılaşmayı, şehir yerleşkelerini, yaşam biçimimizi doğal görüntüye ve doğan zemine uygun olarak yapılmasını sağlamaktır. Bu teknolojinin hayata geçmesinde Silivri Belediyesi olarak öncülük etmiş olmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Bilim adamlarımız desteği ve katkısıyla böyle bir çalışmanın ilçemizde yapılmış olması ve bütün dünyaya örnek olacak çalışmanın buradaki merkezden başlamış olması bizim için ayrı bir önem kazanıyor. Hepsini gönülden kutluyorum, teşekkür ediyorum. Dünya çapındaki bu çalışmanın tüm deprem riski taşıyan bölgelerde kurularak, insanlığa yapılmış bu büyük hizmetin iyi değerlendirilmesini umuyorum.”

DÜNYANIN İLK MÜLTİPARAMETRELİ DEPREM KESTİRİM İSTASYONU SİLİVRİ'DE KURULDU
Merkezi NASA Ames de olan GeoCosmo Bilim ve Araştırma Vakfının başkan yardımcısı ve Global Operasyonlar sorumlusu Türk ve Fransız vatandaşı Ronald Karel Silivri Belediyesi ve DOHAD'ın destekleriyle Basın Kent 2 Sitesinde üzerinde ondan fazla sensörler bulunan ve dünyada ilk defa gerçekleşen Deprem Kestirim İstasyonunu kurdu.
Uzun yıllardan beri dünyanın birçok ülkesinde gerek üniversiteler, gerek resmi kuruluşlar deprem ön sinyalleri konusunda çok değerli araştırmalar yaptılar. Bu araştırmalar sonucunda dünyanın saygın EOS ve NATURE gibi önemli bilimsel dergilerde makaleler yayınlayıp bizleri aydınlattılar. Lakin deprem ön sinyalleri üzerine yapılan araştırmalar sadece tek bir parametre üzerinden gerçekleştirildiği için bugüne kadar hala depremlerin kuvveti, yeri ve zamanı bilinmemektedir.
Uzun yıllardan beri yer bilimcileri, sismologlar ve jeologlar yerin altını aydınlatarak çok değerli çalışmalar yaptılar. Deprem öncesi yer altında stres başladıktan sonra meydana gelen zincirleme tabiat olayları yani ön sinyaller daha çözülmüş değildi.
NASA Goddard Space ve NASA Ames de yıllarca araştırmalar yapan GEOCOSMO'nun kurucusu Dr. Friedemann Freund ve ekibi, faylarda stres başladıktan sonra zincirleme olarak iyonosfere kadar meydana gelebilecek olayları laboratuvarlarda, NASA ve NASA ile ortak çalışan uydulardan elde ettikleri verileri incelediler ve bilimsel bir sonuca vardılar.

BU PILOT PROJE TEST AMACIYLA GERÇEKLEŞMEKTEDİR
Silivri'de gerçekleştirilen bir pilot projedir. Yani TEST amaçlı kurulmuş istasyondur. TEST amaçlı daha birçok istasyon kurularak çok daha çabuk netice alınması amaçlanıyor.
NASA'daki GeoCosmo Vakfının başkan yardımcısı ve global operasyonların sorumlusu Ronald Karel şu açıklamada bulundu: “Bana verilen yetkiler çerçevesinde, on seneden fazla DOHAD'ın deprem konusunda hassasiyetlerini bildiğim için, kıymetli Yer Bilimci Dr. Oğuz Gündoğdu, DOHAD Başkanı Fuat Agalday ve DOHAD Başkan Yardımcısı Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık'ı da projemize katarak ismini GEOCOSMO – DOHAD ortak proje olarak değiştirdik. Ayrıca, on sene önce tanıdığım değerli jeofizikçi Prof. Dr. Uğur Kaynak bana son derece destek vermişti. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum. Sadece iyonosfer, yüksek ve alçak atmosfer değil, sismometre ve değişik gaz ölçümleriyle yer istasyonumuzu elimizden geldiği kadar donattık ve daha fazla sensörler ilave edeceğiz… Bunlara elde edeceğimiz uydu verilerini de kattığımızda ilerdeki tarihlerde bilimin ilerlemesinde çok faydalı olacağımız inanıyoruz. NASA Ames Araştırma Parkında yer alan GeoCosmo Bilim ve Araştırma Vakfı, özerk bir vakıftır. Ancak, kurucumuzun NASA Araştırma Merkezinde Ofisi ve istifade edebileceğimiz 11 adet laboratuvar mevcuttur. Türkiye'de toplanacak olan çok değerli veriler ülkemizde incelenecek ve aynı zamanda GeoCosmo merkezine de gönderilecektir.

“DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYAN BİR PROJE”
DOHAD Başkanı Fuat Agalday ve DOHAD yönetim kurulu üyelerine böyle dünya çapında büyük önem taşıyan bir projeye bize destek vermekle kalmayıp istasyonlarını bizlere açtıklarından dolayı teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ümit ederim ki diğer belediyeler de Silivri Belediyesi gibi hassas davranırlar ve bizlere insanlığa son derece yararlı olacak projemizin muvaffak olabilmesi için büyük katkıda bulunurlar. DOHAD haricinde pilot projeye katkıda bulunacak bilimsel ekibimizi şöyle sıralayabiliriz. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Efendi Nasiboğlu ve Doç Dr Alper Vahaplar, İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay ve Meteoroloji bölümünden Prof. Dr. Orhan Şen, çok değerli yer bilimci ve sismolog, Dr.Oğuz Gündoğdu, değerli bilgileriyle bizlere katkıda bulunacaklar. Özden Işık, Afet Yönetim uzmanı ve aynı zamanda DOHAD Başkan Yardımcısı bizleri afet konusunda bilgilendireceklerdir. Projenin ülkemiz başta olmak üzere bütün dünya insanlığına yararlı olmasını canı gönülden arzu ediyorum.”

Haber Merkezi

YORUM YAP