
TOKİ eliyle Silivri'de hayata geçirilmek istenen işlerin şeffaflıktan uzak seyrettiğini iddia eden CHP İlçe Başkanı Berker Esen, köylerin tapu sorunu çözümünde, şehir rantları değerlendirmesinde aynı yaklaşımın belediye için de geçerli olduğunu belirterek, “Silivri'de bal gibi kartvizite bakılıyor. Kartvizite göre siyaset yapılıyor” şeklinde konuştu.
CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen, düzenlediği basın toplantısında yerel iktidarı şeffaflık üzerinden eleştiri yağmuruna tuttu.
“SİLİVRİ'NİN PLANLI BÜYÜMESİNİ İSTİYORUZ”
“Silivri'nin planlı büyümesini istiyoruz” diyen Esen, “İlçemizde sürekli TOKİ'ye arazi kazandırma gibi durum var. Son seçimlerde gördük Silivri'mizin seçmen nüfusu 146 bin'e dayandı. Yeni gelen 25 bin seçmen var. Nüfus artışı her geçen gün devam ediyor. Silivri'nin planlı bir şekilde büyümesini istiyoruz. Konut ihtiyacı varsa muhakkak yapılmalı ama planlı ve düzenli olmalı. İlgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınmalı. İBB'ye danışılmalı.
Sadece bakanlık nezdinde planlar yapılıp ‘yaptık oldu' olmaz. Olmadığının da örneklerini gördük. İBB ve ilçe belediyesinin görüşü alınmadan Kavaklı'daki arazinin firmaya verilmesi ve son durumu ortada. Kavaklı halkının mera olarak kullandığı ve planlarda eğitim tesisi olarak işlenen bir yerin durumu gözler önünde” şeklinde konuştu.
TAPU SORUNU
“Orman köylerimizin yıllardır tapu sorunu var. Milletvekillerimizle sık sık köylere gittik. Çalışmalar yaptık. İktidar olsaydık bu tapu sorununu her türlü çözecektik. Fakat iktidar üstüne düşeni yapmadı. Sorun devam ediyor” diyerek açıklamalarını sürdüren Esen, konuyla alakalır son süreci değerlendirdi.
“AKP GERİ ADIM ATTI, ANCAK SORUN OLDUĞU GİBİ DURUYOR”
Esen Şöyle konuştu: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğüne bir yazı gönderdi. Ormandaki araziler TOKİ'ye konut yapması için devrediliyor. Silivri'de böyle bir süreç yaşadık. İtirazlarımızı yaptık. AKP burada geri adım attı, “TOKİ burada konut yapmayacak, biz de tapu vermeye devam edeceğiz” şeklinde müjde verdiler. Maalesef sorun olduğu gibi duruyor.
Orman köylülerimiz 144 yıldır bu topraklarda yaşıyor. 2006 yılına kadar hiçbir Cumhuriyet hükümeti bu insanlardan bir şey talep etmemiş, işgalci muamelesi göstermemiş. 2006 yılında AKP'nin insanları işgalci durumuna getirdi. İnsanlara kendi toprakları parayla satılmak istendi. Birçok hukuksuzluk yaşandı. Orman köylülerimizin sorunları çözülmesi noktasında çalışmalar yaptık.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ YARALARA MERHEM OLMADI”
Gel gelelim Silivri Belediyesine… Ne yaptı? Yerleşik bölge içerisinde kalan yerlerin planlaması Silivri Belediyesine bırakıldı. Yaralara merhem olmaktansa vatandaşlara yazılar göndererek arazileri satmaları için 6 ay içerisinde kendilerinden yüksek bedeller talep etti. Komşu köylerdeki Çatalca Belediyesi, bu insanlardan Belediyenin dört katı altında bedel talep etti.
“TOKİ, DURMUYOR!”
Yaptığımız görüşmelerle TOKİ'nin orman köylerinde arazileri almasının önüne geçtik ama TOKİ durmuyor. Ankara fazla arazi haritasını çıkarmış, nerede güzel arazi var, Silivri'de koparmak istiyor.
Aynı zamanda Selimpaşa'da yakın zamanda gelen bir plan, bakanlık değişiklik teklifi yapıyor. Bu tekliften İBB'nin haberi yok. İlçe Belediyesinin haberi varsa yönetim bunu açıklamalı. Yer yaklaşık 5.5 hektar alan ve Maliye Hazinesine ait. Hem 5 binlik planda, hem 1000'lik planlarda ağaçlandırılacak alan. Bu alana TOKİ bir proje getiriyor. Toplu Konut yapmak istiyor. İBB'den görüş alınmamış olmasına rağmen İl Müdürlüğümüz, çevre yapılaşma koşullarıyla uyumsuz, kamu yararını azalttığı, plan hiyerarşisine aykırı, şehircilik ilke ve esaslarına aykırı olmasından dolayı itiraz ediyor.
Biliyorsunuz Selimpaşa'da bir mezarlık sorunumuz var. Vatandaşlarımızı defnedemiyoruz. Acil bir mezarlık alanına ihtiyacımız var. Burada ağaçlandırılmış alan olarak ayrılmış yeri, mezarlık olarak da kullanabiliriz.
İBB'nin görüşünü dahi almadan, TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sürekli ilçemizde bir çalışma yapmaya gayret ediyor. Bakanlığa tavsiyemiz İBB'yi ve ilçe belediyesini de sürecin içine katarak, mecliste de değerlendirilerek TOKİ Konutların nereye yapılacağına karar verilmeli. Silivri halkı da bu karar sürecinde yer almalı. Planlar göz ardı edilmemeli.
Orman alanlarında nasıl engellediysek, Selimpaşa'da da ağaçlandırılacak alan olarak ayrılmış bir yere konut yapılmasını bu sebeplerle itirazımızı yaptığımızı ve hukuki süreci takip ettiğimizi sizlerle paylaşmak istedik.”
“SİLİVRİ'DE BAL GİBİ KARTVİZİTE BAKILIYOR”
“Kamu rantı demek başka rantların da önüne geçmesini engellemiyor. Tarım arazilerine yapılan villa projeleri var. “Burada otopark yapıyoruz, Belediye ek binası yapıyoruz, kasadan beş kuruş çıkmıyor” diyerek orada yaratılan milyarlarca liralık rantı görmezden mi geleceğiz?” diye soran Esen, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “O kadar kaçak yapı yaktınız, o kadar mücadele verdiğinizi ve kart vizite bakmayacağınızı söylediniz. Silivri'de bal gibi kartvizite bakılıyor. Kartvizite göre siyaset yapılıyor. Araç bağışlarında da bu geçerli. Çok şaibeli durumlar oldu. Kamil Kaçmaz adında bir insan Belediyeye araç bağışladı. Bunun karşılığını hiç birimiz bilmiyoruz. Fabrikanın biri 2 bin m2 yer inşa etti, sadece bir araç bağışıyla bunu gerçekleştirdi.
“ŞEFFAF BİR SÜREÇ YÖNETİLMİYOR”
KİPA AVM'nin otopark alanına ek dükkanlar yapıldı, katlar çıkıldı. Plana uygun olmayan sayısız işler yapıldı. İtirazlarımız sonucunda burası mühürlendi. Sonrasında yasa arkadan geldi. Bunlar ne karşılığında yapıldı? Şeffaf bir süreç yönetilmiyor. Şaibeler aldı başını gidiyor. Şüpheli durumlar ortada. Yaratılan bu rantları görmezden gelemeyiz. Parası olan Belediye arsa satışı yapmaz. Elbette ki kamu rantı olacak. Bu şeffaf, yasaya uygun etik kurallara uygun şekilde yapılmalı. Bu konuda uyarılarımızı muhalefet olarak Belediyeye sunuyoruz. Silivri'de yüz yüze bakacağız. Birbirimize bakabileceğimiz işler yapalım.” Sevginar Sali