“Eve ekmek götürmek yerine kitap alınıyor”

“Eve ekmek götürmek yerine kitap alınıyor”

07.12.2015 11:53:14

"Eğitim Gönüllülerimiz” söyleşilerinin bu haftaki konuğu kırtasiye sektöründe 22 yılı geride bırakan, eğitim camiasıyla iç içe olan Serkan Ataç. Okulların her türlü etkinliklerinde desteğini hiçbir zaman esirgemeyen, kendisine gelen acil yardım taleplerini geri çevirmeyen Ozan Kırtasiye tam bir eğitim dostu. Mütevazi kişiliğiyle tanınan Serkan Ataç, sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

KIRTASİYE SEKTÖRÜNDE TAM 22 YIL
Renginar SALİ: Serkan Ataç kimdir?
Serkan ATAÇ: 1971 Silivri doğumluyum. İlkokulu Piri Mehmet Paşa’da, Ortaokulu Silivri Ortaokulunda (o zamanlar Silivri Lisesiydi) okudum. Ortaöğretimimi de Çorlu Meslek Lisesinde. Esas mesleğim torna tesviye. Vatani görevimi tamamladıktan sonra kırtasiye işine girdim. Kendi mesleğimi yapmak istemedim, bu işi de seviyordum 1993 yılından beri yapıyorum. 22 yıl gibi uzun bir süre olmuş. İşimiz şekil değiştirdi, çok fazla çeşit çıktı. Biz de büyüdükçe büyüyoruz. Son mekanımızda da okulların ihtiyaçlarını daha rahat karşılamaya başladık. Kitap çeşitlerimiz arttı. Okuldaki ödevler bile artık kağıt ve yapıştırıcıyla kalmıyor. Çocukların zekasını ve el becerilerini geliştirecek tarzda ödevler veriliyor. Elimizden geldiğince bu alandaki ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz.

"ÜNVERSİTE OKUMAK İSTERDİM”
Renginar SALİ: Eğitime nasıl bakıyorsunuz?
Serkan ATAÇ: Eğitim kesinlikle çok önemli. Olmazsa olmazımız. Her bir kişi üniversite okumalı. Ben okumadığım için bugün çok pişmanım. Bizim zamanımızda veli de öğrenci de bilinçsizdi. Günümüzde öğrenciler çok daha bilinçli, veliler de onlara daha fazla imkan sunuyor. Bizim dönemimizde ilkokulu bitir, istersen devam etme.

"ÇOK FAZLA DERS ÇALIŞMAYAN BİR ÖĞRENCİYDİM”
Renginar SALİ: Serkan Ataç nasıl
bir öğrenciydi?
Serkan ATAÇ: (gülerek) Ben orta halli, çok fazla ders çalışmayan bir öğrenciydim. Çalışmazdım ama sınıfta  dersi dinlerdim ve rahatlıkla geçerdim.

"MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE BÜYÜK İLGİM VAR”
Renginar SALİ: Bugün nasıl bir öğrenci olurdunuz?
Serkan ATAÇ: Bugün zehir gibi çok çalışkan bir öğrenci olurdum.  Üniversiteyi de kesin bitirirdim. Makine Mühendisliği okumak isterdim. O alana büyük bir ilgim var. İnsan hayatını kolaylaştıracak yeni makineler tasarlardım. Başarılı olurdum diye düşünüyorum.

"YAŞAMDA DÜRÜSTLÜK, SAYGI, SEVGİ OLMALI”
Renginar SALİ: Hayat size okulun öğretemediği neyi öğretti?
Serkan ATAÇ: Tabi okul hayatı farklı, yaşam çok daha farklı. Hayatta dürüst, saygılı ve sevgi dolu olmak çok önemli. Bunları öğretmenlerimiz de bize öğretiyorlar ama biraz da insanların içinde olacak. Yaşamda bunları hayata geçirmek asıl olan.

"KİTAP OKUYANLAR, TEST ÇÖZENLERDEN DAHA BAŞARILI”
Renginar SALİ: Bu kadar çok kitap içinde olan Serkan Ataç kitap okumayı seviyor mu?
Serkan ATAÇ: Kitap okumayı seviyorum ama işlerimin yoğunluğundan pek de vakit bulamıyorum. Yazın daha rahat okuyorum. Aslında her bir aile bireyinin kitabını alıp köşesine çekilmeli. Bu çocukları için de çok güzel bir örnek. Ailecek beraber okuma saatleri olmalı. Öğrenciler gelip bizden test kitapçıkları istiyorlar. Ben onların yerine kitap öneriyorum. Takip ettiklerimde gördüm ki çok hikaye ve roman okuyanlar test çözenlerden çok daha başarılı oluyor. Okudukları soruyu anlıyorlar. Diksiyonlarında da hitaplarında da fark ediyor. Örneğin müşterilerim arasında 5. Sınıfa giden bir öğrenci vardı. Çok kalın kitaplar okuyordu. Bir gün bunların ona ağır olduğunu, seviyesine uygun olmadığını söyledim. Diğer hikaye kitaplarını okuduğunu, geriye bunların kaldığını söyledi bana. Daha sonra Fen Lisesini kazandığını öğrendim.  Çok iyi bir yere geleceğinden eminim.

"KORSAN KİTAP SATIŞI BİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Renginar SALİ: Silivri’de kitaplara ilgi nasıl?
Serkan ATAÇ: Sürekli kitap okuyan belli bir kitle var. Siz daha iyi biliyorsunuz Kitap Kulüpleriniz var. Korsan kitap satışı bizi olumsuz etkiliyor. Birçok kişi de internetten alım yapıyor, oradan gelen kitapların çoğu da korsan çıkıyor. Yazın korsan satıcılar Silivri’ye geliyor. O da bir emek hırsızlığı. Kitapların pahalı olduğu söyleniyor, fakat bu doğru değil. Fiyatlar verilen emeğe göre gayet normal.

"ÖĞRETMENLER ARASINA REKABET GELDİ”
Renginar SALİ: Okullarımızdaki son durum nasıl? İhtiyaçlar neler?
Serkan ATAÇ: Okul dönüşümlerini ben çok doğru bir karar olarak buldum. Bu durum okulları olumlu yönde etkiledi. Hepsini dolaşıyorum ve yakından takip ediyorum. Öğretmenler arasına bir rekabet geldi. Hepsinin iyi niyetle ve büyük bir özveriyle çalıştığını görüyorum. Bu çabaları birkaç yıl sonra daha da güzel başarılara ulaşacak. Yeni nesil öğretmenlerimiz de çok heyecanlı, prensipli. İyi çalıştıklarını görüyorum.

"OKULLARIMIZIN MADDİ PROBLEMLERİ VAR”
Okullarımızın maddi problemleri var. Hizmetli verilmiyor, araç gereç yok. Temizlik malzemesi yok. Belediyemiz o konuda destek olmaya çalışıyor, ama artık çok fazla okulumuz var hangi birine yetişebilir? Boya konusunda da destek oluyor. Okullarımızda hijyen olmalı, yüzlerce çocuğumuz okuyor. Onların sağlığı için bu sağlanmalı. Genel olarak ilçemiz okullarının durumu iyi.

"DEĞİŞİK KAYNAKLARDAN YARARLANILMALI”
Renginar SALİ: Hep eksik denilen ders kitapları konusunda ne düşünüyorsunuz?
Serkan ATAÇ: Ders kitapları tabi ki uzman kişilerce hazırlanıyor, ama öğrencilerin başarıyı yakalamaları için çok çeşit yayınlardan faydalanmalı. Değişik kaynaklardan sorular çözülmeli. Sanırım yine de ders kitaplarına yeni bir düzenleme gelecek.


"ÖZGÜVEN, MOTİVASYON, ODAKLANMA VE BAŞARI” KONULU SEMİNER PROJESİ
Renginar SALİ: Okullarımız etkinliklerine desteğinizi esirgemiyorsunuz. Yardım talebi için en sık başvurdukları yer Ozan Kırtasiye.
Serkan ATAÇ: Elimizden geldiğince küçük de olsa destek olmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi planladığım, hazırlıklarını yaptığım bir projem var. TEOG sınavıyla ilgili çocuklar büyük bir stres yaşıyor. Son sınavda epey zorlandılar. Akademisyen Koray Varol’la şu anda görüşme içerisindeyim "Özgüven, Motivasyon, Odaklanma ve Başarı” konulu seminerini ilçemiz birkaç merkezi okulda ortaokul son sınıf öğrencilerine vermesini talep ettim. Kendisi de olumlu karşıladı. Okullarla da görüşüp öğrencilere uygun bir zamanı görüşüp karar vereceğiz. Ozan Kırtasiye olarak bu seminerin sponsorluğunu üstleneceğiz. Öğrencilerimiz için çok faydalı olacağına inanıyorum.

"BİR DE TARIM LİSEMİZ OLSA ÇOK İYİ OLUR”
Renginar SALİ: Eğitim anlamında Silivri’nin neye ihtiyacı var?
Serkan ATAÇ: Fen, Anadolu, Meslek, Ticaret ve Sağlık Liselerimiz var. Tarım Lisesine ihtiyacımız var. Tarım arazilerimiz var. Çiftçilik yapılıyor. Hayatını çiftçilikle idame ettirecek çocuklar var. Herkes doktor, avukat, mühendis olmayacak. Çiftçilik yapacak çocuklarımız bunun eğitimini alıp yapsa daha iyi olmaz mı? Buğday, ayçiçeği, kavun karpuz ekiliyor. Daha bir sürü ekilecek ürün var. Yunanistan sınırında pamuk tarlaları var. Buradan niye yetiştirilmiyor ki? Yunanistanl’a ne kadar aramız var? Görünce şaşırdım, ama demek ki yetişiyormuş.
Deniz kıyısıyız. Denizcilikle ilgili de bir okul olabilir.

"HERKES ÇOK DAHA BİLİNÇLİ”
Renginar SALİ: Son olarak neler söylemek istersiniz?
Serkan ATAÇ: Atama bekleyen çok fazla genç öğretmenimiz var. Bir yandan öğretmen açığı var. Ücretli öğretmenlerle dolduruyorlar. Bir yandan da atama bekleyen gençlerimiz işsiz beklemekte. Onlara yazık oluyor.
Eğitim olayı çok hassas. Her şey çok daha güzel olacağına inanıyorum. İnsanlar çok daha bilinçli. Evine ekmek götürmek yerine adam çocuğuna kitap alıyor. Öğretmen bir ödev verdiği zaman bütün aile seferber oluyor. Eğitimin geleceği konusunda umudumu yitirmek istemiyorum.

YORUM YAP