“Gençlerimiz, geleceği gören dahi lider Atatürk’ü rehber edinmeli”

“Gençlerimiz, geleceği gören dahi lider Atatürk’ü rehber edinmeli”

29.05.2019 11:44:43

Eğitim gönüllüsü iş insanı Rıdvan Mertöz, “İlham Dolu Bir Hayat” adlı kitabında iş dünyası ve yaşamda eğitimin anlam, önemi ve yerine ilişkin önemli paylaşımlarda bulunuyor.

İlçemiz Mesleki Eğitimine desteğini esirgemeyen, eğitim gönüllüsü, Mesan Kilit Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, hayatı ve ideallerini anlattığı “İlham Dolu Bir Hayat” adlı biyografik kitabında eğitime ilişkin açıklamalarda ve gençlere tavsiyelerde bulunuyor.

“ÇOCUKLARIMIZDAN DAHA BÜYÜK BİR GÜCÜMÜZ YOK”
Mertöz, hayatta başarılı ve mutlu olmak isteyen gençlere kitabında şu şekilde mesaj veriyor: “Benim Napolyon sözüm; eğitim eğitim eğitimdir! Burada hem gençlere hem de büyüklere söylenecekler çok. Çocuklarımızdan daha büyük bir gücümüz yok bence. Rekabet artık makinelerle olmuyor. İnsan kaynağı ile oluyor. Sonuçta her şey insan aklına indirgeniyor çünkü. İyi yetişmiş insanlarınız varsa her şeyiniz olabiliyor. Bu nedenle, vakit kaybetmeden iyi bir eğitim sistemi, yeterince sayıda nitelikli okul ve fırsat eşitliği ile memleketin bütün çocuklarının yolunu açmalıyız. Onları okul derken, bilim, kültür ocaklarına göndermeliyiz. Elleriyle dokunmalarını, üretmenin tadını, zevkini hissetmelerini, başarılarıyla gurur duymalarını sağlamalıyız. Bırakalım uçsunlar. Limitleri zorlasınlar. Rekorlara adansınlar. İddialı çocuklarımız olmalı.

“TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK İMKÂNLARINI EĞİTİME AYIRMASI GEREKİR”
Eğitim kapasite kazandırmalıdır. Yetenekleri coşturmalı, çocuklarımızın kaçtığı değil, koştuğu bir alan olmalıdır. Özgüvenli, analitik kafalara sahip, araştırmacı, buluşçu, üretici kuşaklar birbirini izlemeli. O zaman her şeyimiz değişir. Huzur içinde oluruz. Huzur olan yerde huzursuzluk tutunmaz. Türkiye'nin vakit kaybetmeden en büyük imkânlarını eğitime ayırması gerekir. Bunda kaybedecek zaman yok.

“MİLLİ GELİRİNİZ, NÜFUSUNUZ EĞİTİMLİ OLDUKÇA ARTIYOR”
Benim söz ettiğim zenginlik değil, varlık. Varlık demek kapasite demek. Her sorunu aşabilecek, her şeye yetebilecek varlık demek. Türkiye'nin nüfusu genç. 15-24 yaş aralığında 13-14 milyon gencimiz var. Bu demektir ki askeri ordularla kıyaslarsak biz 20 eğitim ordusu kurabiliriz. Nasıl büyük bir varlıktır bu? Nasıl kıymeti bilinmeyen büyük bir varlıktır? Düşünebiliyor musunuz? Eğitim düzeyi ile kişi başına gelir arasında doğrudan bir ilişki var. Eğitimlilerin katma değeri yüksek. Milli geliriniz, nüfusunuz eğitimli oldukça artıyor. Türkiye'de yetişkinliklerde eğitim ortalaması “ orta 2 terk” düzeyinde. Bunu kabul etmek mümkün değil.

“ÜRETİN ÇOĞALTIN, SORUMLULUK ALIN”
Gençler kendilerini hayata iyi hazırlamalıdırlar. Bir şeyleri değiştirecekseniz, bunu gençlikte yapmalı, gençlikte çile çekmelisiniz. Kendinize yatırım yapın. Bir değil, birkaç dil öğrenin. Dünyayı kavrayın, gözlerinizi açın. Öğrenmenin zevkini alın, üretmenin zevkini alın. Sadece bu takdirde kendinize de ülkenize yararlı olabilirsiniz. Bir toplum içinde bakılan değil, bakan bireyler çoğaldıkça mutluluğumuz, varlığımız artacaktır. Kafanızı ideolojilere vermeyin, bilime, üretime bakın. Eninde sonunda en büyük ideoloji mutluluktur. Üretin, çoğaltın, sorumluluk alın. Kalplerinizde, kendinizi aşan idealler olsun. “Ülkem, ailem” duygusu olsun. Kendinizi yetiştirin ki yarın mevki makamlar size teslim edildiğinde daha iyi bir gelecek hazırlayabilesiniz. Gençler, dünyanın eskisinden daha hızlı “döndüğünün” farkında olmalı.

“GENÇLERİMİZ, GELECEĞİ GÖREN DAHİ LİDER ATATÜRK'Ü REHBER EDİNMELİDİR”
Değişim baş döndürücüdür. Bunu kavramak tayin edici önemdedir. Her büyük işletmenin liderliği, dünyanın nereye gittiğini bilmek zorunda. Bu olmazsa zaman bizi aşar gider. Üretimde çok fazla yenilik var. “3D” teknolojisi (üç boyutlu) ile yazıcılar, birçok farklı hammadde katmanlarını programlanan terkiplerde üst üste koyarak veya karıştırarak dijital tasarımları fiziksel ürünlere dönüştürüyor. Endüstri 4.0 veya “4.Sanayi devrimi” çağına girdik. Üretimi robotlar, birbiriyle konuşan akıllı makineler devralıyor. İnsansız “Karanlık fabrikalar”ın örnekleri artıyor. İşe gömülüp dünyanın nereye gittiğini kaçırmak felaket olur. Onun için benim gözbebeğimiz dediğim Ar-Ge departmanımızın daha kapsamlı bir işlevi üstlenmek üzere yeniden konumlandırılması gerekir. Gençlerimiz, ileriyi gören, geleceği gören dahi lider Atatürk'ü rehber edinmelidir. Bu büyük liderimizin zaman zaman ihmal edilmesi, yaptıklarının unutulması ülkemizin hep kaybına neden olmuştur.”

Renginar SALİ

YORUM YAP