Kurfallı'da milli ve sertifikalı tohumluk arpaların dağıtımında konuşan bölgemizin köklü çiftçilerinden Süleyman Gencoğlu, “Başkanımız Volkan Yılmaz'ın, bilmiyorum öncesinde çiftçiliği var mıydı ama üç yıl içerisinde bölgemize bu konuda, hem kendi açısından, hem de Silivri Belediyesinin tarımsal faaliyetlerine çok iyi bir ivme kazandırdı. Onu bu konuda tebrik ediyorum” dedi.
Silivri Belediyesi, Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında kendi arazilerinde yetiştirdiği yerli, milli ve sertifikalı tohumluk arpaların dağıtımına devam ediyor. Silivri Belediyesi tarafından Kurfallı mahallesinde düzenlenen Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreninde ürünlerini davul zurna eşliğinde teslim alan çiftçiler destekten duydukları memnuniyeti dile getirerek Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a ve ekibine teşekkürlerini iletti. Silivri Belediyesi bu yıl yaptığı tohumluk arpa desteği ile üreticilere doğrudan 8 milyon TL destek vermiş oluyor.
SÜTÇÜ'DEN HİZMET TEŞEKKÜRÜ
Törende yaptığı konuşmada Kurfallı Mahalle Muhtarı Sami Sütçü, mahallesine kazandıran top sahası, mahalle evi, sağlık evi, düğün salonu hizmetleri için şahsı ve mahalle sakinleri adına Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a teşekkür etti.
KULOĞLU: SİLİVRİLİLER OLARAK ÇOK ŞANSLIYIZ
Törende konuşan Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, “Böyle çalışkan bir Belediye Başkanına ve ekibine sahip olduğumuz için Silivrililer olarak çok şanslıyız. Gecesini gündüzüne katarak bizler için çalışıyor. Tarımla ve çiftçilikle uğraşan nüfusun azaldığı bu dönemde özellikle milli tohumculuk ve küçük üreticilerin desteklenmesi oldukça önemli. Girdi maliyetlerinin fazla olduğu bir yılda üreticilerimizi destekleyen Başkanımız Volkan Yılmaz ve ekibine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
ERTUĞRUL: BU DESTEKLER SİLİVRİ İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ
Dağıtım töreninde konuşan İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, “Başkanımız 3 yıldır tohumluk arpa, saman, ayçiçeği, mısır silajı gibi desteklerle üreticilerin yanında oluyor. Bu destekler Silivri için büyük bir kazanç. Yapılan bu çalışmalardan dolayı Silivri'de 20-30 yıl daha tarımı konuşacağımızı düşünüyorum.” dedi.
GENCOĞLU: 3 YILDIR ÇOK İYİ BİR İVME KAZANDIRILDI
Kurfallı'da düzenlenen programda çiftçiler adına söz alan bölgemizin tanınan çiftçilerinden Süleyman Gencoğlu, şöyle konuştu: “Bugünü anlamak için dünden iki örnek vereceğim. Dün sabah ziyaretime Dündar Sütçü geldi. Hayvancılık üzerine konuşuyorduk. Ortağım Yasin de, ziraat mühendisi o da, hayvancılığa meraklı. “Ben hayvancılığa başlasam bu saatten sonra öğrenebilir miyim?” dedi. Dündar “Ben 40 senede öğrenemedim senin de epey bir yol kat etmen gerekir” diye yanıtladı.
Başkanımız Volkan Yılmaz'ın, bilmiyorum öncesinde çiftçiliği var mıydı ama üç yıl içerisinde bölgemize bu konuda çok iyi bir ivme kazandırdı; hem kendi açısından hem de Silivri Belediyesi'nin tarımsal faaliyetlerine. Onu bu konuda tebrik ediyorum.
Diğer bir konu da dün devletimizin Kanola dağıtım töreni vardı. Tören sonrasında bir arkadaşımla sohbet ederken, programdan bahsettik. Bu hizmet de çok değerli, yanlış anlaşılmasını istemem, Volkan Bey ürettiğini dağıtıyor. Bu bizim için çok daha değerli. Tarım İlçe Müdürümüz konuyla alakalı önümüzdeki yıl için fide ekiminin Silivri'de gerçekleştirileceğini ve dağıtılacağından bahsetti. Bunların da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Arpa tohumu alıp, dikecek tüm çiftçilerimize, komşularıma da şimdiden bol verimli hasatlar, üretimler diliyorum.”
YILMAZ: ÇİFTÇİLERİMİZ GİBİ ALIN TERİ DÖKÜYOR, EMEK HARCIYORUZ
Törenlerde açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, “Yerli, milli ve sertifikalı tohumluk arpaların dağıtımına devam ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği ‘Milli ekonominin temeli tarımdır' sözünden hareketle; yerli ve milli tohumların yetiştirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Silivrili üreticilerimize samandan tohumluk arpaya, yem bezelyesinden mısır silajına kadar birçok destek veriyoruz. Bu yıl İl Tarım Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz protokol neticesinde hayvancılarımızın tüm hayvanlarının aşı ücretlerini biz ödüyoruz. Bildiğiniz gibi hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin gübreleri bertaraf etmekle ilgili ciddi bir maliyeti oluyor. 20 büyükbaş hayvanı olan bir ahırın yıllık gübre bertaraf masrafı 20-25 bin TL civarında. Silivri Belediyesi olarak bir katı gübre serpme makinesi satın aldık. Çiftçilerimiz bizi aradığında kepçemizle, kamyonumuzla gidip ahırlarından gübrelerini alıyoruz. Eğer tarlalarına taban gübresi olarak kullanmak istiyorlarsa da serpme makinemizle mercimek tanesi kadar parçaladığımız gübreleri eşit miktarda, homojen bir şekilde tarlalarına dağıtıyoruz. Bununla ilgili çiftçilerimizden tek kuruş ücret almıyoruz. Geçtiğimiz yıl Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Birliği, Namık Kemal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Silivri Belediyesi ortaklığıyla yerli ve milli ayçiçek ekimi yaptık. Oradan aldığımız ürünlerle Silivri'nin farklı noktalarında 1.200 dönüme yerli ve milli ayçiçek tohumlarını ektik. Yani İsrail tohumu değil Türk tohumu ektik. Şu an hasat ediyoruz. Cumhuriyetin 100. yıldönümünü kutlayacağımız 2023 yılında, 2023 paket yerli ve milli ayçiçek tohumunu üreticilerimizle paylaşacağız. Çiftçilerimiz 1 paket tohumla 25 dönüm yer ekebilecek. Yani Silivri Belediyesinin dağıttığı tohumlarla yaklaşık 50 bin dönüm arazi yerli, milli, Türk tohumu ile buluşacak. Bu desteğimizin maddi karşılığı 8 milyon TL. Bu yıl yapacağımız yardımlarla Silivri Belediyesi olarak köylüye, çiftçiye yaklaşık 25 milyon TL doğrudan destek vermiş olacağız. Üstelik bu yardımlar Silivri'nin bütçesinden çıkmıyor. Ektiğimiz, diktiğimiz, ürettiğimiz ve kazandığımız ürünlerle sizlere destek oluyoruz. Çiftçilerimiz gibi emek harcayarak ve alın teri dökerek üretiyoruz.” diye konuştu.
“İBB SİLİVRİ'NİN KÖYLERİNDEN SÜT ALMIYOR”
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin halk süt projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Volkan Yılmaz, “İBB, halk süt diye bir proje başlattı. Projenin amacı çocuklara gıda takviyesi yapabilmek ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına süt içirebilmekti. İBB'de bu konuyla ilgili yaptığım konuşmada İzmir Tire'nin de bizim ülkemizin bir ilçesi olduğunu ama hemen İstanbul'un yanı başındaki Bekirli köyünden, Seymen köyünden bu sütün niye alınmadığını sordum. Sonra bu projeyi Silivri'nin, Çatalca'nın köylerine yaydıklarını iddia ettiler. Ben her gittiğim köyde soruyorum ama süt alımıyla ilgili bir aşama kaydedilmediğini ve köylerden süt alınmadığını yerinde müşahede ediyorum. Dolayısıyla bu projenin hayata geçirilemediğinin, yalnızca sosyal medya paylaşımlarıyla reklamının yapıldığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“KÖYLERİMİZİ REFAHIN VE BEREKETİN ADRESİ YAPACAĞIZ”
Kaçak yapılara müsaade etmeyeceklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, “Pandemi süreci ve savaşlar tarımın ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Gıdada bizim ülke olarak kendi kendimize yetebilmemiz gerekiyor. Biz, Türkiye'nin en verimli topraklarının üzerinde oturuyoruz. Bu bize ayrı bir sorumluluk getiriyor. Bu toprakları korumamız, kollamamız, bu topraklarda üretim yapmamız ve ülke ekonomisine katkı sunmamız gerekiyor. Bu toprakların değerini bilerek, üreterek köylerimizi refahın, huzurun, bereketin adresi yapacağız. Bu bilinçle verimli arazilere yapılan kaçak yapılara bugüne kadar göz açtırmadık, bundan sonra da açtırmayacağız. Göreve geldiğimiz günden beri tarım, hazine ve orman arazilerine inşa edilen 700 kaçak yapıyı yıktık. Bu anlamda son 3 yılda en fazla kaçak yapı yıkan belediyeyiz. Kartvizitinde ne yazarsa yazsın, amcası, dayısı, abisi kim olursa olsun Silivri Belediye Başkanı olarak kaçak yapılara müsaade etmeyeceğim.” dedi.
Program çiftçilere tohum dağıtımı ile devam etti.
Sevginar SALİ