Gencoğlu: Asıl proje 40 yaş altı çiftçileri

Gencoğlu: Asıl proje 40 yaş altı çiftçileri

06.04.2022 11:59:42

Silivri'nin önde gelen çiftçilerinden Süleyman Gencoğlu, tarıma çevrilen gözler ve gündemimizdeki gelişmeleri değerlendirirken önemli bir tespitte bulundu. “Asıl proje 40 yaş altı çiftçileri” diyen Gencoğlu, gerekçe ile önerilerini Hürhaber aracılığı ile kamuoyuyla paylaştı.

Giderek atan hayat pahalılığı, salgın ve savaşlar sebebiyle gıda ürünlerine erişimin zorlaşması tarım ve bu alandaki üretimin önemini kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ispat etti.

Tarım topraklarının korunması ve üretime kazandırılmasının bir tercihten çıkıp zorunluluk haline geldiğini kanıtlayan gelişmeler ışığında Süleyman Gencoğlu görüş ve önerilerini şöyle ifade etti: “Geçen hafta Silivri, tarımsal desteklemeler ve yeni projeler açısından hareketli geçti. Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ayçiçeği tohumu dağıtım töreni, ardından da Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın Yerli ve Milli Ayçiçeği Tohumu Tanıtım Ve Projelendirme Toplantısı'nı tüm çiftçiler olarak takip ettik. Her iki etkinlikte, Sayın İmamoğlu, Sayın Yılmaz ve Kaymakamımız Sayın Toğan'ın açıklamaları memnuniyet vericiydi.

Yine sonradan basından öğrendiğimiz kadarı ile de Sayın İmamoğlu, Trakya'dan bazı Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanları ile de bir toplantı gerçekleştirmiş.

Sayın İmamoğlu İstanbul Belediye Başkanı seçilince tarımın başına eski milletvekili Gökhan Günaydın'ı getirdi ve yine İstanbul Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Ahmet Atalık'ta Muhtarlar Daire Başkanı oldu.

Göreve geldikleri günden beride birtakım tarımsal ve hayvansal projeler geliştiriyorlar, ben de şahsım olarak ilk günlerinde elimden gelen desteği verdim. Umarım yapılanlar İstanbul tarımı ve hayvancılığı için faydalı olur.

“BİLGİYİ PAYLAŞMAKTAN KORKARSANIZ, BAŞKALARININ SAHİP OLDUĞU BİLGİLERDEN YARARLANAMAZSINIZ”

Bilgiyi paylaşmaktan korkarsanız, başkalarının sahip olduğu bilgilerden yararlanamazsınız. Bazen burnunun dibindekini görmeyip, uzaklarda çözüm aramak size sadece zaman kaybettirir. Pazartesi günü Sayın İmamoğlu'nun çiftçi yaş ortalamasının 57 olduğunu, Sayın Yılmaz'ın, tarımsal alanları korumak adına kimsenin gözünün yaşına bakmadığını, Perşembe günü, Sayın Yılmaz'ın yerli ve milli tarımı destekleme çabalarını, Sayın Toğan'ın gençlerin tarıma ilgisinin artması için çaba sarf edilmesi açıklamalarına şahitlik ettik. Hepsi yerinde ve doğru tespitler.

Çiftçilerin yaş ortalamasının yükselmesi, gençlerin ata mesleklerine kayıtsız kalması, köylerde yaşayan nüfusun ciddi oranda azalması, tarımsal girdi ve emtiada dışa bağımlılığın artması, son yıllarda ve birçok sebep nedeniyle yaşanan en büyük sıkıntılardır. Artık bir gün bile beklemeden bu sorunların çözümüne yönelik adımları atmalıyız. Devletin tarım ve hayvancılığa yaptığı doğrudan destekler (yeterli olmasa da), genç çiftçilere sunulan ayrıcalıklar tabi ki değerli.

Özellikle belediyelerin son yıllarda, tarıma ve hayvancılığa verdiği destekleri de önemsiyoruz.

Silivri Belediye Başkanı Sayın Yılmaz da, ülke genelinde ilklere imza atıyor. Şahsen ben de tüm projelerine ilk günden beri her türlü desteği vermekten ilçem adına mutluluk duyuyorum.

Her üretici gibi ben de sorunların çözümü adına düşünüyor ve projeler gerçekleştiriyorum. Özellikle gençlerin desteklenmesi konusunda uzun zamandır birçok siyasi ile paylaştığım bilgileri de buradan iletmek isterim.

Çiftçileri 40 yaş üstü ve altı olarak ayırmalıyız üst yaş grubunda, küçük ölçeklerde ya da yeni teknolojileri kullanmayan dolayısı ile birim alandan yeterli verimi alamayan üreticilerin, tüm hakları korunarak ve bundan sonraki yaşamları, geçimleri garanti edilerek, emekli ya da farklı mesleklere kaydırılabilir.

“ASIL PROJE 40 YAŞ ALTI ÇİFTÇİLERİ”

Yeni çiftçi grubu genelde zaten bu işin içinde olanlar ya da ailesi çiftçilik yapanlardan oluşacak, verilecek eğitimlere çabuk adapte olacaklardır. Tarım ekonomisi, ürün planlaması, yıllık tüm verilerin kayıt altına alınması, dünya tarımının takibi öncelikli eğitimler olmalıdır Genç üreticiler muhakkak kendi işletmelerine özel Ziraat mühendisleri ile tüm yıl desteklenmelidir. Asıl proje 40 yaş altı çiftçileri, bu grup insan ömrü göz önüne alındığında, yaklaşık 30 yıl gibi bir süre çiftçilik yapabilirler.

40 yaş altı grup, 40 yaş üstü üreticilerin bıraktığı arazileri kira ya da ortakçı olarak ekecek, yaşadıkları bölgelerin arazi varlığına ve kalan üretici sayısına göre işletme büyüklükleri tespit edilebilir. Örneğin 30 bin dönüm arazide 60 çiftçinin olduğu bir köy düşünün, ortalama işletme büyüklüğü 500 dönüm yeni sistem de 40 yaş altında 3'er bin dönümlük arazilerde 10 çiftçi olacak.

Daha küçük alanlarda tarımla uğraşan yeni grup arazi varlığının büyümesi ile daha fazla, traktör ve ekipmana ihtiyaç duyacaklardır. Bu ihtiyaçlar üretimden çekilen grubun varlıklarından incelikle temin edilmelidir. Farklı ya da yeni ekipmanlar için de daha uzun vadeler ile destek olunmalıdır.

“BÜYÜK ALANDA, DOĞRU UYGULAMALAR YAPAN DOLAYISIYLA PARA KAZANACAK GENÇ ÜRETİCİLERİN ÖNÜ AÇILMALIDIR”

40 yaş altı grup üreticileri, her yıl tarımda gelişmiş ülkelere ziyaret ettirilip, bu yeni teknolojileri takip etmeleri sağlanıp, daha da iyilerini yapmaları için teşvik edilmelidirler. Büyük alanda, doğru uygulamalar yapan dolayısıyla para kazanacak genç üreticilerin önü açılmalıdır. Sayın Yılmaz'dan ricam bu yıl genç üreticilerden bir grup yaparak, kendisinin de katılacağı bir yurtdışı gezisi organize etmesi olacaktır.

40 yaş üstünde büyük alanda ekim yapanlar, modern tarımı uygulayanlar ya da üretimden çekilmek istemeyenlere de saygı duyulmalıdır.”

 

YORUM YAP