Gencoğlu: Hayvancılıkta kırmızı alarm

Gencoğlu: Hayvancılıkta kırmızı alarm

29.07.2024 12:05:36

Süleyman Gencoğlu, Türkiye'de hayvancılığın karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekerek bir an önce önlem alınması gerektiğine işaret eti.
Silivri Ziraat Odası Başkan Vekili Süleyman Gencoğlu, tarım ve manda yetiştiriciliğinde dikkat çeken yenilikler ve faaliyetler ile tanınırken, hayvancılıktaki son gelişmeleri Hürhaber'e değerlendirdi. ABD Tarım Bakanlığı'nın Türkiye için hazırladığı 5 yıllık hayvancılık yol haritası raporuna dikkat çeken Gencoğlu, önemli uyarılarda bulundu.
"ABD, TÜRKİYE'Yİ CANLI HAYVAN PAZARI OLARAK GÖRÜYOR"
ABD Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'nin 2024-2028 hayvancılık yol haritasını mercek altına alarak bir rapor hazırladığını belirten Gencoğlu, "Amerikalı ihracatçılar için Türkiye'ye canlı hayvan ve genetik materyal satma fırsatlarının olduğunu bildirdiler. Bu rapor, Tarım ve Orman Bakanımızın 26 Şubat 2024 günü yaptığı sunumun hemen ardından açıklandı" dedi.
"HAYVANCILIKTA KÖTÜ YÖNETİM VE YANLIŞ POLİTİKALAR"
Gencoğlu, Türkiye'de hayvancılığın kötü yönetildiğini ve yanlış politikalarla yıllardır yap-boz haline geldiğini vurguladı. "Türkiye nüfusu 45 milyon iken toplam hayvan varlığı 85 milyondu. Bugün, yaklaşık 100 milyon insanın yaşadığı ülkemizde sadece 45 milyon hayvan kaldı. Sadece son bir yılda büyükbaş hayvan sayımız 2 milyon azaldı" diye belirtti.
"YANLIŞ POLİTİKALAR VE KAYIPLAR"
Yanlış politikaların Türk hayvancılığını bitme noktasına getirdiğini ifade eden Gencoğlu, "Milyonlarca insanı beslemek için gerekli et ve süt yurtdışından temin ediliyor. Düşük süt fiyatları nedeniyle kesime giden anaç hayvanlar, yüksek maliyetler nedeniyle sektörden kaçış, desteklerin mevcut hayvanlar yerine dışarıdan gelenlere verilmesi birçok çiftliği batırdı" dedi.
"ÇÖZÜM YURT DIŞINDA ARANIYOR"
Gencoğlu, her krizde çözümün yurtdışından canlı hayvan, et veya süt tozu getirmekte arandığını belirtti. "Lafa gelince 'yerli ve milli' nutukları atanlar, maalesef çözümü yurtdışında arıyorlar" diyerek tepki gösterdi.
"TÜRK HAYVANCILIK KALKINMA HAMLESİ ŞART"
Gencoğlu hem üreticinin hem tüketicinin ekonomik çıkarlarını koruyan, kendi özüne dönmüş bir Türk hayvancılık kalkınma hamlesinin tek hedef olması gerektiğini vurguladı. "Akılcı bir politika ile yıllardır yap-boz halini alan hayvancılık sorunu çözülebilir" dedi.

Sevginar SALİ

YORUM YAP