Gencoğlu: Tarımda kriz kapıda

Gencoğlu: Tarımda kriz kapıda

29.07.2024 11:15:13

Trakya'nın önde gelen çiftçilerinden Süleyman Gencoğlu, tarımda alarm zilleri çaldığı konusunda uyardı ve çözüm önerilerini sundu.
Silivri Ziraat Odası Başkan Vekili Süleyman Gencoğlu, 2024 hububat sezonunun sona ermesiyle birlikte Hürhaber'e özel değerlendirmelerde bulundu. Gencoğlu, bölgedeki tarımsal verimliliğin düşüşüne dikkat çekerek, çiftçilerin karşı karşıya olduğu ciddi sorunları gözler önüne serdi.
"2024 HUBUBAT SEZONU VERİMSİZ GEÇTİ"
Gencoğlu, özellikle geç ekim yapılan arazilerde ve kış boyunca yoğun yağış alan tarlalarda istenilen verimlerin elde edilemediğini belirtti. "Üretim maliyetinin %62 arttığı bir yılda, arpada %3,5, buğdayda ise %11'lik fiyat artışları çiftçilerde büyük hayal kırıklığı yarattı" dedi.
YÜKSEK ENFLASYON VE TARIMSAL EMTİA FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye'nin yüksek enflasyon sebebiyle tarımsal emtia fiyatlarının dünya piyasalarının üzerinde seyrettiğini ifade eden Gencoğlu, yetkililerin bu durumu düzeltmek için yüksek maliyetle üretilen hububata düşük fiyat verdiğini, bunun da kısa vadede büyük sakıncalar doğuracağını belirtti.
"BORÇ SARMALI İÇİNDEKİ ÇİFTÇİ DAHA DA BORÇLANACAK"
Gencoğlu, bu yıl bir dönümden elde edilen cironun önümüzdeki ekim döneminde aynı ürünün yetişme masraflarını karşılayamayacağını söyledi. "Ya çiftçi daha da borçlanacak ya da yeterli masrafları yapmaktan kaçınıp, daha düşük verim alacak" diye ekledi.
"ANAYASA'DAKİ MADDE UYGULANMALI"
Çiftçilerin bu sıkıntılı süreci nasıl atlatacağı konusunda önerilerde bulunan Gencoğlu, 2002 yılında anayasaya eklenen Gayrisafi Milli Hasılanın %1'inin çiftçilere destek olarak ödenmesi maddesinin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. "22 yılın destek ortalaması %0,45 olup hiçbir yıl %1'lik destekleme ödemesi yapılmamıştır. Tüm geçmiş yıllar da dahil olmak üzere derhal alacaklarımız ödenmelidir" şeklinde konuştu.
"TARLADA YÜKSEK KİRA BEDELLERİNDEN KAÇINILMALI"
Girdi maliyetlerinin en büyük kaleminin tarla kira bedelleri olduğunu belirten Gencoğlu, çiftçilerin yüksek icardan kaçınmaları gerektiğini söyledi. "Bölgemizdeki en yüksek kira bedeli 1300 TL olmalıdır. Bu bedelin üzerinde verilen her para tarla sahibinin üreticilerden daha çok kazanması demektir" dedi. Çiftçilerin, rekabet uğruna yüksek bedeller ödeyerek daha çok alan ekmek yerine, tasarruf yaparak diğer girdi kalemlerine para ayırmalarını ve böylece daha yüksek verim elde edebileceklerini belirtti.
“ÇOK EKMEKLE ÇOK KAZANILMAZ”
"Unutmayınız ki, çok ekmekle çok kazanılmaz" diyerek sözlerini tamamlayan Gencoğlu, çiftçilerin dikkat etmesi gereken konulara vurgu yaptı.
Sevginar SALİ

YORUM YAP