Silivri Belediyesi Gıda Bankası dernek yönetim kurulu yenilendi. Silivri'de ikamet eden işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımları ve destekleri ile faaliyet gösteren derneğin yeni yönetimi Ahmet Yücegök'in Başkanlığında 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle göreve gelmiş olup şu an için 47 dernek üyesinin gönüllü çalışmaları ile faaliyetlerini sürdürmekte.
DERTOP, TEŞEKKÜR ETTİ
Derneğin geçmiş dönem Başkanı Hüseyin Dertop, görev değişimini sosyal medya hesabından şu mesajla paylaştı: “Yönetim Kurulumda bulunan bütün arkadaşlarıma teşekkür etmeyi görev biliyorum. Yaptığımız hayırlar ve işler umarım Silivri'de yaşayan, yardıma muhtaç yurttaşlarımıza yararlı olmuştur.”
YENİ YÖNETİM
Gıda Bankası derneğinin yeni yönetimi şöyle belirlendi:
ASİL ÜYELER
Ahmet Yücegök, Sabiha Işık Aykanat, Erdoğan Boy, Serhat Ateş, Cafer Bilgiç, Şener Yüksel, Arif Kanık.
YEDEK ÜYELER
Ramazan Sakallıoğlu, Sedat Özmen, Ferit Orta, Meral Türkmen Terlikçi, Ömer Sebahattin Çetin, Tülay Sinkil, Hanife Aksu.
DENETLEME ASİL
Mehmet Has, Nazif Konuk, Seval Fildiş Çolakoğlu.
DENETLEME YEDEK
Murat Bayram, Esma Işıklar, Bora Balcıoğlu.
ULAŞTIRILAN YARDIMLAR
Silivri Gıda Bankasından 6 yılda düzenli olarak yardım alan hane sayısı 3 bin 600 olarak ifade edilirken, 2012 yılında 17 bin 581, 2013 yılında 17 bin 982, 2014 yılında 16 bin 497, 2015 yılında 16 bin 377 paket yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı açıklandı yetkililerce.
AMAÇ VE VİZYON
Silivri Gıda Bankası, hibe edilen veya bağışlanan, insan sağlığına uygun her türlü gıdayı tedarik ederken, bunu uygun şartlarda depolayarak ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamakta. Hayatını normal şartlarda sürdürmeye yetecek kadar gıdayı temin edemeyen, dul ve yetimler, kimsesiz ve yaşlılar, herhangi bir kaza ya da hastalık sonucu iş göremez ailelere gıda, temizlik, yakacak ve giyim temin etmek için kurulmuştur. Gıda bankacılığı sistemi ile açlığın önlenmesi konusunda toplumun dikkatinin çekilmesi yönünde faaliyette bulunurken, ihtiyaç duydukları sağlıklı gıdayı kendilerine ulaştırmak ve din, dil, ırk, siyasi görüş gibi ayrılıklar gözetmeden tüm ihtiyaç sahiplerinin yararlanabilmelerini amaç edinmiştir.
SİLİVRİ GIDA BANKASI'NDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Hayatını normal şartlarda sürdürmeye yetecek kadar gıdayı temin edemeyen, dul ve yetimler, kimsesiz ve yaşlılar, şehit ve gazi aileleri, herhangi bir kaza ya da hastalık sonucu iş göremez durumda olan birey ve aileler, Gıda Bankasına müracaat ettiğinde gerekli evraklar istenecektir.
DERNEĞE YAPILAN BAĞIŞLAR
Dernek Yönetim Kurulunun almış olduğu prensip kararı ile sadece ayni yardımlar kabul edilmekte, nakit yardım kabul edilmemekte. Derneğe yapılan bağışlar, dernek kanunları prosedürleri çerçevesinde kabul edilmekte. Dernek üretici ve satıcı firmalar ya da bağış yapmak isteyen bireysel kişiler ile bağlantı kurarak dağıtım için belirlenen kuru gıda maddelerini ve eksiklerini firmalara belirtmekte ve bu eksikler doğrultusunda firmalardan gıda bankacılığı kapsamında bulunan gıda, temizlik maddesi, giyecek maddelerini bağış almakta.
Dağıtılan Ürünler; Kuru Gıda/toz şeker, çay, margarin, sıvıyağ, un, makarna, mercimek, kırmızı mercimek, pirinç, salça, tuz, zeytin, hazır çorba, pilavlık bulgur, barbunya, kuru fasulye, yeşil mercimek.
Temizlik Ürünleri; kağıt havlu, ıslak mendil, hasta bezi, çocuk bezi, kadın pedi, çamaşır yumuşatıcısı, çamaşır suyu, matik deterjan, saç kremi, şampuan.
Kıyafet; pantolon, gömlek, kazak, okul önlük.
Kırtasiye; kalem, defter, çanta.
MARTKET ÇALIŞMA SİSTEMİ
Gıda bankası modern marketçilik sistemi ile çalışmakta.
- Bilgisayar ortamında yapılan yardımlar market depo stokuna kaydedilir
- Dağıtılan gıdalar tekrar barkot sistemi ile stoktan düşülür
- Her zaman denetime açık olarak çalışmakta olup
- Marketimizden yardım alan ihtiyaç sahipleri deşifre ve rencide edilmemektedir.
İhtiyaç sahipleri müşterimiz olarak görülüp kendileri için hazırlanan market ortamında kasiyer tarafından ilgi ve güler yüzle karşılanıp ihtiyaçları doğrultusunda kendileri için hazırlanan paketlerini, kasa işlemi yapıldıktan sonra makbuz karşılığında alabilmektedirler.
SİLİVRİ GIDA BANKASI'NA NASIL MÜRACAAT YAPILIR?
1. Adım: Derneğe müracaat eden kişilere öncelikle bir başvuru formu verilerek ihtiyaç durumunu belirten evraklar istenir. Bu evraklar; nüfus kayıt örneği, muhtarlık belgesi, tapu kaydı, araç kaydı(emniyet müdürlüğü), sosyal güvenlilik durumu varsa engellilik raporu.
2. Adım: Bilgisayara kayıt yapılırken ailesiyle ilgili kişisel bilgiler ve ihtiyaçlarının çeşitlilik bilgileri alınır.
3. Adım: Ortaya çıkan puanlamaya göre kişinin hangi periyotlarda yardım alıp alamayacağı belirlenir. Kendilerine tarihlerini gösteren davetiyeleri ve Silivri kartları verilerek kayıtları tamamlanmış olur. Artık kartları ve davetiyeleri ile belirtilen tarihlerinde geldiklerinde yardımlarını makbuz karşılığı alabilecekler.
GIDA BANKAMIZDA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE HANGİ ÜRÜNLER DAĞITILMAKTADIR?
Gıda bankasında ihtiyaç sahiplerine dağıtılan ürünler titizlikle incelenip, son kullanma tarihleri ve ambalajlarına dikkat edilerek dağıtılmakta. Bir ailenin temel ihtiyaçları olan çay, şeker, salça, tuz, bakliyat, makarna, zeytin, un, sıvı yağ pirinç, çamaşır suyu, deterjan ve giyim gibi gerekli ürünler belirlenmiş olup bu ürünler hanelerin ihtiyaç durumuna göre aylık, 2 aylık ve 3 aylık periyotlarda dağıtımı yapılmakta. Dağıtım organizasyonu kargaşa, kaos ve kişilerin mağdur olmasına sebep olmayacak şekilde yapılmakta. Sosyal Yardımlaşma anlayışı çerçevesinde, düzenlenen yardım dağıtım organizasyonunda kişiler hiçbir şekilde mağdur ve deşifre edilmeden kendilerine belirtilen tarihlerde Silivri kartları ile birlikte marketimize gelerek yardımlarını alabilmekte.
ESNAFIM, NASIL BAĞIŞ YAPABİLİRİM?
Satışını yaptığınız ürünlerden gıda maddelerinde bozulmamış ve son kullanma tarihi geçmemiş ürünlerden, giyimde seri sonu, sezon sonu, elden çıkarmayı düşündüğünüz kıyafet, ayakkabı v.s.' lerden ya da gönlünüze göre üreticisinden temin edeceğiniz ürünlerden bağış yapabilirsiniz. Esnaflarımız seri sonu ürünlerini stoklamak veya reyonlarda bekletmek yerine Gıda Bankasına göndererek ihtiyacı olanlara ulaştırılmasını sağlayabilirler.
ÜRETİCİYİM, NASIL BAĞIŞ YAPABİLİRİM?
Üretim yaptığınız faaliyet konusuna göre elinizde bulunan gıda, giyim, temizlik maddesi, yakacak gibi ürünleri Gıda Bankasına gönderebilirsiniz. Bağışlanan mala ait fatura dernek adına KDV siz olarak mala ait bedel yazılarak tanzim edilir. Fatura üzerine 'İhtiyaç sahiplerine dağıtılmak şartıyla KDV hesaplanmamıştır' ibaresinin yazılması zorunludur. Ürünlerin taşınması ile ilgili sevk irsaliyesi düzenlenmelidir. Dernek firma adına bağışlanan mallar ile ilgili ayni bağış alındı belgesi düzenleyerek verecektir. Firma bu belgeyi saklamakla yükümlüdür. Eğer firma sahibi değilseniz, sadece kimliğiniz ve adres bilgileriniz ile makbuz karşılığı bağış yapabilirsiniz.
BAĞIŞ YAPACAK FİRMALARIN VERGİSELAVANTAJLARI?
5035 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunun 40 ve 89 uncu maddelerinde, Katma Değer Vergisi Kanununun ise 17 inci maddesinde yapılan değişiklerle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde gıda bankacılığı kapsamında bağışlanan gıda maddelerinin maliyet bedellerinin gelir ve Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması ve bu teslimlerin Katma Değer Vergisinden istisna edilmesine yönelik düzenlemeler 21.03.2004 tarih ve 25409 sayılı Resmi Gazetede 251 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde detaylı bilgiler verilmiştir.
Gıda Bankası İletişim Bilgileri: Alibey Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı, No: 3, Silivri / İstanbul, Tel: 0212 444 20 47 Dahili: 1270 – 1272, e-posta: esrahuner@silivrigidabankasi.org.tr