Göçengil: Yeni Anayasa hangi sorunumuza çözüm getiriyor?

Göçengil: Yeni Anayasa hangi sorunumuza çözüm getiriyor?

08.02.2017 09:49:21

Ankara programı sonrasında Hürhaber'e Referandum sürecini değerlendiren CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, “Bir kişiye göre bir ülkenin rejimi belirlenip, ülkede rejim oluşturulur mu? Ortak akıl, birlikte aklımızı kullanarak, demokrasi içinde sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz. İnsanlar temsili demokrasiden, katılımcı demokrasiye geçiyor, biz demokratik parlamenter sistemden tek adam rejimine geçmeyi tartışıyoruz; bu haksızlık” dedi ve yapılmak istenen değişikliğin hangi soruna çözüm getirdiğinin sorgulanması gerektiğini vurguladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Suna Geçengil hafta sonu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılan CHP il ve ilçe başkanları ortak toplantısına katılmak için Ankara'daydı. Referandum öncesi Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi ile ilgili vatandaşların bilgilendirilmesi için il ve ilçe başkanlarına yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendiklerini belirten Göçengil, toplantının çok verimli geçtiğini söyledi.

GÖÇENGİL: HANGİSİ DAHA SAĞLIKLI?
Yapılan değerlendirmelerden kesitler sunan Göçengil, “Aklın yolu bir ve halkımızın Referandum sürecinde yapılmak istenen Anayasa değişikliği konusunda gerekli sağduyuyu göstereceğine inancım tam. Dünün ortak akıl ürünü olan 550 kişinin değişik siyasi partilerden ve milli iradeyi temsil eden bir yapının aldığı karar mı, yoksa bir kişinin aldığı karar mı daha sağlıklı olur?” diye sordu.
Geçengil, Referandum sürecinde karar vermeden önce vatandaşların şu üç soruya cevap aramasının önemine işaret etti:
“Birincisi; AK Parti 15 yıldır tek parti olarak iktidarda, 15 yıldır da parlamento çoğunluğu elinde. İsteyip de çıkaramadığı bir kanun var mı?
İkincisi; Bütün bakanlar aynı partiden. Karar verip de çıkaramadığınız bir kararname var mı?
Üçüncüsü; Yapılmak istenen anayasa değişikliği bu memleketin hangi sorununu çözecek?”

“YENİ ANAYASA SURİYE ANAYASASI İLE AŞAĞI YUKARI AYNI”
CHP İlçe Başkanı katıldığı toplantıdan izlenimlerini aktarmayı şöyle sürdürdü, "Yeni değişiklikle gelen anayasa Suriye anayasasının aşağı yukarı aynısı. Güçlü bir demokratik parlamenter sistemden güçlü tek adam rejimine geçiyoruz. Tek kişiye bütün yetkileri veriyoruz. Bu olaya siyasi gözle bakmak bizi doğru bir sonuca taşımaz; tartıştığımız konu bir Türkiye meseledir.
Bu referandum bir siyasi partinin seçimi değildir. Siyasi partiler seçime girmiyorlar. Demokrasi oylanacak. Düşüncelerimiz, görüşlerimiz, partilerimiz, inançlarımız, kimliklerimiz, yaşam tarzlarımız farklı olabilir. Ama bir memlekette huzur içinde, kardeşçe yaşamak istiyoruz.

“CUMHURBAŞKANININ TARAFSIZLIĞI DEVLETİN SİGORTASIDIR”
Cumhurbaşkanının tarafsızlığı devletin sigortasının garantisidir. Yapılmak istenen değişiklik bu sigortayı tümüyle devre dışı bırakıyor. Evinizde elektrikler söndüğünde önce sigortaya bakarsınız. Sigortasız bir devlet olmaz. Cumhurbaşkanı, cumhuru temsil eden 80 milyonu temsil eder. Bir partiyi, iki partiyi temsil etmez. Cumhurbaşkanı bir partinin Genel Başkanı olacak. Tarafsızlığını kaybedecek.

“PARTİLİ CUMHURBAŞKANI; ANAYASA MAHKEMESİNİN 15 ÜYESİNDEN 12'SİNİ
ATAYACAK!”
Getirilmek istenen sistemde bir partinin Genel Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinin 12'sini doğrudan kendisi atayacak. Yargının bağımsız olması lazım, tarafsız olması lazım. Bir siyasi partinin Genel Başkanı hakim tayin ettikten sonra bu düzen olmaz, dikiş tutmaz, yanlış olur. Hakimin tarafsızlığına gölge düşmüş olur. Demokrasilerde denge, adalet, insan sevgisi, düşünce özgürlüğü vardır. “Benim hakim ben tayin ettim, HSKY üyelerinin yarısını da ben tayin ediyorum” dediğin anda Cumhurbaşkanı, “Adalet mülkün temelidir” diye bir kavram vardır, biz onu atasözü gibi kabul ederiz; yerle bir olur… Adaletin olmadığı bir yerde devlet dediğimiz kavram olmaz.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR MACERAYA TESLİM EDİLEMEZ”
Başkanın halkın seçip TBMM'ye gönderdiği milletvekillerini görev sürelerine bakmaksızın “Ben bu meclisi feshediyorum” diyebilmesi Cumhuriyetin kuruluşundaki mantığın gerisinde bir durum. Cumhurbaşkanının kaç yardımcısı olacak yeni modelde bilen yok. Peki bu başkan yardımcılarının nitelikleri ne olacak belli mi? Hayır. Yeni getirilen modelde Başbakan yok, hükümet yok, güvenoyu da yok. Gensoru da yok. Milletvekili sayısı 550'ydi 600'e çıkıyor. Bu 600 kişi ne yapacak mecliste? Gensoru veremiyor, güvenoyu yok. Türkiye Cumhuriyeti bir maceraya teslim edip edilemeyeceğini oylayacağız referandumda. Düşünerek sandığa gitmek lazım. Sadece kendimizi değil, çocuklarımızı da düşünerek karar vermeliyiz. Bayrağımızı, vatanımızı, demokrasiyi düşünerek sandığa gitmeliyiz.
Başkan, devletin yapısını ve işleyişini istediği gibi düzenleyecek. Böyle bir yetki veriyor ona Anayasa değişikliği. Bu yetki şimdi TBMM'nin elinde. Cumhuriyetin kuruluşundan beri bir bakanlık kurulacaksa, bir kuruluş oluşacaksa devlette bu TBMM kararından sonra olur. Devletin işleyişi bir kişi belirleyecek. Kim müsteşar olacak ve müsteşarın nitelikleri ne olacak? Kim Genel Müdür, kim Büyükelçi olacak, bunların nitelikleri ne olacak? Referandumda Evet çıkarsa bundan sonra TBMM belirleyemeyecek tek kişi karar verecek.

“SEÇİMLE GELMEYEN TÜRKİYE'Yİ YÖNETEBİLECEK”
Türkiye Cumhuriyetini seçimle gelenler, milli iradeyle gelenler yönettiler. Yeni modelde seçimle gelmeyen Türkiye'yi yönetebilecek, bütün bu yetkilere sahip olacak.

“BU KANUN KABUL EDİLİRSE; ÜLKEMİZDE DEMOKRASİYİ BİTİRECEĞİZ”
Bu kanun kabul edilirse cumhuriyet değişiyor. Örnek; İran cumhuriyet mi? Cumhuriyet. Suriye cumhuriyet mi? Onların cumhuriyeti bizim cumhuriyete benziyor mu? Hayır benzemiyor. Yeni değişiklikle gelen Anayasa, Suriye anayasasının aşağı yukarı aynısı. Biz düne kadar demiyor muyduk “Suriye'de demokrasi yok”. Şimdi kendi ülkemizde de demokrasiyi bitireceğiz. Güçlü parlamenter sistemden, demokratik parlamenter sistemden, güçlü tek adam rejimine geçiyoruz.
Peki bu anayasa değişikliği hangi sorunumuzu çözecek? Emeklinin sorununu mu, terör sorununu mu, çiftçinin sorununu mu, dış politikada yaşanan sorunları mı, eğitimde yaşadığımız sorunları mı? Hiçbir soruna çözüm üretmiyor.
Tüm bu başlıkları değerlendirip, geleceğimiz için doğru bir karar vermemiz lazım” dedi.

Haber Merkezi

YORUM YAP