Gömük dişler

Gömük dişler

26.01.2019 10:25:24

20'lik diş olarak bilinen gömük dişlerin tedavi yötemiyle ilgili süreci Diş Hekimi Zeynep Banazılı açıkladı.

Sürme yaşı ve zamanı geldiği halde, çeşitli nedenlerle ağızda yerini alamayan, yumuşak doku veya kemik içerisinde kısmen veya tamamen kalmış dişler, gömülü diş veya daha bilimsel bir ifade ile “gömük dişler” olarak tanımlanmaktadır. En çok rastlanan gömük dişler, yirmi yaş dişleridir. Yirmi yaş dişlerinden başka, köpek dişleri, küçük azı dişleri ve hatta ön ve yan keser dişler de gömük diş olarak kalabilmektedir.
Yirmi yaş dişleri, halk arasındaki yaygın kullanımı ile akıl dişi veya 20'lik diş olarak da bilinen, çenenin her iki tarafının sonunda bulunan ve en son süren büyük azı dişlerdir. Bu dişler, genetik özellikler, ırksal özellikler, beslenme şekilleri, dişlerin fonksiyona katılımı gibi etkenlere göre farklılıklar gösterse de, genellikle, bayanlarda 21-22 yaş, erkeklerde ise 20-23 yaş arasında sürer. Çenelerdeki her dişin gömülü kalma olasılığı bulunmasına karşın, yirmi yaş dişleri gömülü kalma olasılığı en fazla olan dişlerdir.
Diş ağrısı, kırmızı ve şiş diş etleri, baş ağrısı, ağızda kötü bir tat, çene çevresinde şişlik, kötü nefes kokusu, diş etlerinde kanama halleri gömülü yirmi yaş dişlerinin belirtileri olabilir.
Diş çekimi, çocukluğundan itibaren bir çok kişinin korkulu rüyası ise de; gerçekte, lokal anestezi altında yapılan çok basit bir işlemdir. Diş hekimi, öncelikle, hastanın genel sağlık ve diş sağlığına ilişkin öyküsünü izler, muayene yapar. Dişin ve çevresindeki kemiğin şeklini, uzunluğunu, pozisyonunu ve yumuşak dokunun durumunu röntgen filmi vasıtasıyla tespit eder. Duruma ilişkin kesin tanı koyar.
Basit bir diş çekim işleminde, lokal anestezi ile bölge uyuşturulduktan sonra, diş, gevşetilir ve çıkarılır.
Normal diş çekimi sonrası dikkate edilecek hususlara ilave olarak, tamponun yarım saat süre ile ısırılmalı, kanama durmuşsa atılmalıdır. Sigara kesinlikle içilmemelidir.
Çekim zor olmuş ise, ödem oluşmasını önlemek için çekim yapılan bölgeye dışarıdan belirli aralıklarla buz uygulaması, ancak buzun doğrudan cilde temas ettirilmemesi uygun olacaktır.
Diş çekimi, deneyimli diş hekimleri tarafından ağrısız ve sorunsuz bir şekilde yapılabilmektedir.

YORUM YAP