Silivri Belediyesi Gümüşyaka Tarım Koleji açılışında “Neden tarım?” konulu panelde konuşan Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü Köşe Yazarı Abbas Güçlü, “Bu okul Türkiye'nin kaderini değiştirecek çocuklar yetiştirecek” iddiasında bulundu.
En iyi mesleğin insanın karnını doyuran ve onu mutlu eden meslek olduğunu belirten Abbas Güçlü, “Olağan üstü bir toprak zenginliğimiz var binlerce yıl önce yapılanı; toprağın insanları doyurmasını bugün niye yapamayalım” diyerek günümüz koşulları ile tarımsal üretim koşullarını sorguladı.
“SİLİVRİ AÇISINDAN TARİHİ BİR GÜN”
Abbas Güçlü, konuşmasına şu sözlerle başladı: “Silivri açısından tarihi bir gün. Bu okulun anlamı 20-30 yıl sonra çok daha iyi anlaşılacak. Üniversite geldikten sonra önemi daha da ortaya çıkacak. Başından beri buranın bir Tarım Koleji olarak adlandırılmasını istiyorum. Burası özel statüde bir okul. Her hangi bir tarım lisesi değil. Umarım İngilizce eğitim de verilecektir.
“AKILLI TARIM BU TÜR OKULLARDAN GEÇİYOR”
Tarım, önümüzdeki yıllarda en stratejik akımlardan biri haline gelecek. İki gün yemek yemeyin tarımın ne anlama geldiğini anlayacaksınız. Pek çok şeyden fedakârlık edebilirsiniz ama yemeden içmeden yapamazsınız. Türkiye bir tarım ülkesidir ama üretim yapamıyor. Akıllı tarıma geçmenin yolu bu tür okullardan geçiyor. Binlerce Anadolu Lisesi açtık, ne işe yarıyorlar? Buradan mezun olanlar hangi becerilere sahipler? Bugün üniversitelerde 322 bin kontenjan boş kaldı. Yani insanlar artık üniversite okumak istemiyor. Bu okulun amacı da üniversiteye öğrenci yetiştirmek olmasın. Elbet yolları açık olsun, okumak isteyen gitsin okusun ama üniversite okuyup mezun olup ne yapacaklar? Bir alanda teknisyen olmak çok çok daha önemli. Tarım Genetiği aldı başını gidiyor. Dünya çok farklı sektörlere yöneliyor. Türkiye'de akıllı tarım yapılmadığı için doğru dürüst ürün yetiştirilemiyor. Aslında çok daha fazla çeşit ve katma değeri yüksek ürün üretmemiz gerekiyor.
Türkiye'de 700-800 çeşitli meslek lisesi, Amerika'da ise 15 bin tane. Adını duymadığımız meslekler buradan gelişiyor. Tarım dediğimiz zaman bizim aklımıza sadece toprak geliyor. Teknolojinin de geleneksel tarımın içerisine girmesi gerekiyor. Biz bunu başaramadık, inşallah bundan sonra başarırız.
“DÜNYA DEĞİŞİYOR, EĞİTİM DE DEĞİŞMELİ”
Tarım Lisesi, Türkiye açısından önemli bir atılımdır. Yılda 8-10 milyar dolar dershane sektörüne para aktarıyoruz. Çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayamıyor. Akademik anlamda başarı yok. Üniversite mezunlarımızın hiçbir donanımı yok. Mutlu da değiller. E, o zaman bu eziyeti neden çektiriyoruz? En çok işsiz sayısı üniversite mezunlarında. Vakıf Üniversitelerinin tam burslu bölümleri dahi dolmadı. Öğrenci diyor ki, ‘Artık bana verdiğiniz elbiseyi giymek istemiyorum. Ben ne istiyorsam onu yapacağım.”
Göreceksiniz meslek liseleri artık daha çok tercih edilecek, çünkü artık veli de öğrenci de meslek istiyor. Hele bu işten bir de para kazanmaya başladıklarında, diğer okullardan nakiller buraya gelmeye başlayacak.
“EN İYİ MESLEK KARNINI DOYURAN SANA KEYİF VEREN İŞTİR”
Başkan Işıklar, bugünden itibaren öğrencilere 5'er dönüm arazi tahsis etse, mezun oluncaya kadar ekip biçseler ve kazansalar iş ve düzenleri oturur. Üniversiteye gitmekten bile vazgeçerler. En iyi meslek karnını doyuran sana keyif veren iştir.
Bu okul, Türkiye'nin geleceğini değiştirecek insanlar yetiştirecek. Tarım toprağınıza sahip çıkın, katma değeri yüksek ürünlerle donatın. Dünya değişiyor, her şey değişiyor o zaman eğitim sisteminin de değişmesi lazım. Tabi TEOG'da olduğu gibi akşamdan sabaha değil. Eğitim, uzun vadeli bir iştir ve uzun vadeli projeler çerçevesinde değişime uğraması lazım ama günümüz koşullarında ne öne çıkıyorsa ona dikkat etmeli.”
Haber Merkezi