Geçtİğİmİz günlerde hazırlanan bir yasa tasarısı ile basının gündemine taslaktan bilgiler akmaya başladı. Buna göre Emlakların değerleme raporuna göre tapuda gösterilmesi konusu daha yasa çıkmadan kamuoyunda büyük gürültü koparmaya yetti.. devam edelim.
***
Gayrimenkul alım satışında yeni dönem başlıyor!
Konutunu satmak isteyenler artık önce şirketlere evinin gerçek piyasa değerini hesaplatacak. Ortaya çıkacak gerçek değer üzerinden de yüzde 4 harç ödenecek ve vatandaşın vergi yükü 10 kat artacak.
AKP'li milletvekillerinin çok kazanandan çok vergi alınacağı gerekçesiyle Meclis'e getirdiği vergi paketinden evini satanlarla konut alacaklara büyük vergi yükü çıktı. Basında yer alan habere göre, yapılan yeni düzenlemeye göre artık konutunu satmak isteyenler önce evinin gerçek değerini değerleme şirketine para verip öğrenecek, satış sırasında yüzde 4'lük harç da gerçek değer üzerinden alınacak. Böylece şimdiye kadar örneğin 100 bin lira gösterilen 500 bin liralık evin harç tutarı 4 bin TL'den 20 bin TL'ye çıkacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen vergi paketindeki maddelere göre, konut alım ve satımlarında satıcı beyanına dayanan değer tespit yöntemi sil baştan değişiyor.
Tapu Kanunu'nda yapılacak olan değişiklikle artık konut satışlarında satıcının devlete beyan ettiği değer yerine özel değerleme şirketlerinin belirleyeceği konut fiyatı esas alınacak.
Harçlar artacak
Tapu Genel Müdürlüğü de şirketlerin yanı sıra ülke genelindeki tüm evlerin gerçek değerlerini çıkarmak için belirli bir semti içine alan ‘alan bazlı' ve her bir evin değerini ortaya çıkaran bir ‘tekil” değerleme yapacak. Yeni düzenleme Meclis'ten aynı şekilde geçerse, artık konutunu satmak isteyenler direkt tapuya gidip satış yapamayacak. Satıcılar önce bir değerleme şirketine başvurup konutunun gerçek değerini öğrenecek. Bunun için o değerleme şirketine de belirli bir para ödeyecek. Şirketten aldığı belgeyi tapuya sunacak ve tapu idaresi de bu değer üzerinden 2019 yılında alıcıdan yüzde 1.5, satıcıdan yüzde 1.5 olmak üzere toplamda yüzde 3 tapu harcı alacak. Bu harç 2020 yılından itibaren yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkacak.
Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sinan Bayçelebi, yeni uygulamaya
1 Ocak 2020 yılından itibaren başlayacaklarını söyledi.
Tapu Kadastro Genel Müdür Vekili Ömer Zeki Adlı, konutunun değerini hesaplatacak vatandaşın değerleme uzmanına yaklaşık 450 ila 500 lira ödeme yapacağını belirtti.
Adlı, bu tutarın harçtan düşülmesi üzerinde de çalışma yapıldığını dile getirirken Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş ise yüzde 4 olan harç oranının düşürülebileceğini belirtti.
***
Tapu harcı gerçek değer üzerinden alınacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, tapu harçlarına yönelik düzenlemeyle ilgili olarak, "Burada hakkaniyet olması adına gerçekten satış fiyatı neyse bu değere ilişkin tapu harcının da o değer üzerinden alınmasına ilişkin bir düzenlemedir." diye konuştu.
Türkiye'nin teknolojiyi ithal değil ihraç eden ülke konumuna geldiğini vurgulayan Kurum, hayatın her alanında teknolojinin kullanımıyla verimlilik ve tasarruf sağlandığını belirtti.
Kurum, bir taraftan da "Akıllı Şehirler Projesi"ni yürüttüklerini söyleyerek, şu şekilde konuştu: "Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğümüz bünyesinde artık bilgilerin tek genel müdürlükte toplandığı ve o genel müdürlük bünyesinde tek portal üzerinden tüm Türkiye'ye, ilgili kurumlara dağıtıldığı bir sisteme geçiyoruz. Bunun için kararname hazırlığı içerisindeyiz. Kararnamemiz bittiği zaman yapacağımız düzenlemelerle birlikte artık tüm belediyelerimiz dijital olarak planlarını, imar planlarını yine tapu kadastro, alt yapı ve haritaya ilişkin bilgilerini Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki portaldan elde edebilecekler. Bilgi kirliliğini de ortadan kaldıracak işlemlerimizi daha hızlı yapacak adımları atmış olacağız" dedi.
"Akıllı göz ile kaçak yapılaşmaya ilişkin ciddi bir adım atacağız"
Bakan Kurum, bakanlık standında sanal gerçeklik gözlüğüyle incelediği projeye ilişkin de konuşarak, "Türkiye'deki 16 milyon yapıyı üç boyutlu olarak ayağa kaldırdık. Hem eş yükselti eğrileri hem arazisinin yükseltileri, binaların oturum alanları, kat yükseklikleri artık elimizde dijital olarak mevcut. Bu bilgiler sayesinde artık bundan sonraki süreçte 'akıllı göz' diyeceğimiz sistemlerle birlikte kaçak yapılaşmaya ilişkin ciddi bir adım atacağız. Yapılan kaçak yapıları anında tespit etmek suretiyle de gerekli cezai işlemleri yapacağımız çok önemli bir düzenleme olacak" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Esenler Belediyesi ile İstanbul Esenler'de 60 bin konutu içeren, içinde "Akıllı Şehirler Projesi" ne dair her türlü uygulamanın yer aldığı dijital bir şehir kuracaklarını söyleyen Kurum, Türkiye'de belediyelerle, yerel yönetimlerle bu tür uygulamaların sayısını artıracaklarını belirtti.
Gerçek değer üzerinden tapu harcı alınması
Bakan Kurum, "Tam olarak öyle değil. Konut alım satımında tapu kadastro fiyat belirleyemez. Düzenleme için Meclisimizde çalışılıyor, bizim de bakanlık olarak önerilemiz oldu. Gerçek değer üzerinden tapu devrinin yapılması sağlanacak. Bugün piyasada vatandaşımız konutu kaç liradan alıp satıyorsa, aynı değerden de tapuda bedelini göstersin. Düzenleme buna ilişkindir. Şu an haksız bir rekabet söz konusu. Konutunu 300 bin liraya satan vatandaşımız, emlak rayiç değeri, beyan değeri ne ise onu gösterebiliyor. Tabii göstermeyen vatandaşlarımız da var. Burada hakkaniyet, adalet olması adına gerçekten satış fiyatı, gerçek değeri neyse bu değere ilişkin tapu harcının da o değer üzerinden alınmasına ilişkin bir düzenlemedir. Bu sayede ortadaki adaletsizliği, haksızlığı gidermiş olacağız."
Bu konuda fiyat belirleme işlemini özel eksperlerin yapacağı ve bunun da bir ücrete tabi olacağına ilişkin eleştirilerin sorulması üzerine de Kurum, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon bina olduğunu ve her yıl yaklaşık 600 bini yeni 600 bini ikinci el olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin konut satışı gerçekleştiğini belirtti.
Gayrimenkul firmalarının, sattığı değerin gerçeğini beyan etmek zorunda olduğunu söyleyen Kurum, şu şekilde devam etti:
"Buna ilişkin birçok firma zaten bu çerçevede, bu çatı altında çalışmaktadır. Değerlemeler Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz bünyesinde de yapılacak, aynı zamanda Sermaye Piyasası Kurulu'nca onaylı ekspertiz firmalarınca da yapılacak. Bir binada birkaç değerleme olduktan sonra da işte bu üç boyutlu yaptığımız haritalarla yine o değerlemeleri katına ve şerefiyesine göre de genel müdürlüğümüz dağıtacak. Tabii bu bir süreç alacak. 16 milyon, 20 milyon binanın değerlemesi kolay değil. Ama her yıl satılacak 1 milyon konutla birlikte bunların bir kısmının değerlemesi de zaten mevcut. SPK lisansı firmalarca yapılmış değerlemeler var, o değerlemeleri de dikkate alacağız. Örneğin Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları bu değerlemeleri yapıp satmak zorundadır. Dolayısıyla bu değerlemelerin bir kısmı da elimizde mevcut. Bu sayede ortadaki adaletsizliği haksızlığı gideceğimiz önemli bir adımı atacağız. Bu da ülkemiz adına önemli bir gelişme" dedi.
***
İyi haftalar...