SİLİVRİ Ziraat Odası ile Trakya Tahlil ve Analiz Hizmetleri'nin ortak çalışması olan Toprak Tahlil Laboratuvarı dün gerçekleşen törenle hizmete açıldı. Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, göreve geldiklerinden bu yana hayalini kurdukları tesisin açılışını yapmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederken, destek verenlere teşekkür etti. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da bölgenin en önemli eksiklerinden birinin giderilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Gülay Dalyan ise, kendilerinden önce çiftçilerin mazot desteklemelerini çok zor aldığına vurgu yaptığı konuşmasında, tarıma olan katkılarının ortada olduğunu söyledi.
Silivri, Alipaşa Mahallesi'ndeki Toprak Tahlil Laboratuvarı'nın açılışına katılanlar arasında AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Gülay Dalyan, Silivri Kaymakamı Salih Keser, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş ve ilçe yöneticileri, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu ve ilçe yöneticileri, Silivri Belediyesi Meclis ve İl Genel Meclis Üyeleri, muhtarlar, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, oda ve dernek temsilcileri ve davetliler yer aldı.
GÜRSU: HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Toprak Tahlil Laboratuvarı'nın açılışında bir konuşma yaparak şunları söyledi: "Bundan 3 ay önce Sayın Belediye Başkanımız Özcan Işıklar'a başvurduk. Göreve geldiğimizde en büyük hayalimiz olarak kamuoyuna ve çiftçilerimize ifade ettiğimiz Toprak Tahlil Laboratuvarı'ndan söz ettik. Belediye Başkanımız da tapusu da dahil olmak üzere bugün bulunduğumuz araziyi bize tahsis etti. Ve böylece yıllardır hayalini kurduğumuz bir laboratuvara kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ben burada emeği geçen herkese öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum.
"ÜÇ AYDA HİZMETE SOKTUK”
Üç ay gibi kısa sürede burayı hizmet verir hale getirdik. Trakya Toprak Tahlil Laboratuarı ile birlikte ortak bir çalışmayla iç dizaynını yaptık. Bizim amacımız, bölgemizde çiftçilikle geçimini sağlayan vatandaşlarımızın yapacakları başarılı çalışmalara destek olmak. Burada yapılacak olan çalışma ve tahlillerle, çiftçilerimiz hangi ürünü nasıl ekecekleri konusunda yardım alacaklar. Böylece çok daha verimli ekim işleri yapılacak. Çiftçimizin yüzü gülecek.
"ÇİFTÇİMİZE HİZMET EDECEK”
Biz bu tesisi Silivri ve Trakya'daki çiftçilerimize hizmet etsin diye açtık. Bilinçli olmaları, neyi nasıl ekerlerse daha fazla ürün alabilecekleri yönünde yol göstermek için açtık. Cebindeki parasından zarar etmesin diye açtık. Yararları saymakla bitmez.
"TARIM ALANLARI KORUNSUN”
Tarım alanlarındaki imar planlarını daha düzgün yapar ve bu anlamda hassas davranılırsa, bu laboratuvarın da katkılarıyla bilinçli tarım yapılırsa önümüzdeki dönemlerde çok güzel ürünler alacağımıza inanıyorum. Ben özellikle çiftçilerimizden ve muhtarlarımızdan bize destek olmalarını istiyorum. Tahlil için laboratuvarımıza toprak getirilsin, burası işlesin ki ayakta kalsın.”
IŞIKLAR: BİR EKSİKLİĞİ GİDERMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Alipaşa Mahallesi'nde hizmete giren Toprak Tahlil Laboratuvarı'nın açılış töreninde Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da bir konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini katılımcılara aktardı. Işıklar şöyle konuştu: "Bölgemizin çok temel bir eksiğini bugün burada gidermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ne kadar sanayi, turizm ve hizmet sektörleri olsa da, bölgemizin asıl ekonomik gücü tarımdan gelmektedir. En değerli tarım arazileri de bizim bölgemizde bulunmakta. Ama maalesef bu kadar çok ve verimli tarım arazilerimiz olmasına rağmen, ekonomiye katkısı aynı oranda değil.
"YANIBAŞIMIZDAKİ ÖRNEKLERE BİR BAKIN”
Hemen yanı başımızdaki Yunanistan ve Bulgaristan'daki ürün verimliliği ile bizim aramızdaki fark oldukça şaşırtıcıdır. Aynı iklim, aynı topraklar ve sadece ortada bir çit var. Aklın, bilimin ve daha sağlıklı ekim sistemlerinin kullanılmasının nasıl bir fark yarattığını buradan görebiliyoruz.
"VERİMLİ ÜRÜN İÇİN BU LABORATUVARI KULLANIN”
Tarlaların denize paralel değil, dikine sürülmesinin de zararlarını her yağmur yağdığında görüyoruz. Topraktaki verimlilik denize akıyor. Bilimi ve aklı ortaya koyduğumuzda ne kadar verimlilik alacağımız ortada. Doğru yöntemlerle verim artacak, girdi maliyetleri düşecek. Bunun da tek bir yolu, bugün burada açılışını yaptığımız Toprak Tahlil Laboratuvarı'nın kullanılması. Böyle yaparsak tarımı itici bir güç haline getirebiliriz.
"TARIM METEOROLOJİ İSTASYONUNU DA KURACAĞIZ”
Bu tesisin yanına bir projemiz daha var. O da Tarım Meteoroloji İstasyonu. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Ve bu projeyi de Silivri Ziraat Odası ile birlikte hayata geçirmek istiyoruz. Bu şekilde çiftçilerimiz ne zaman gübre atacaklarını, ne zaman ekim yapacaklarını daha iyi tespit edecek ve buna göre hareket edecekler. Kısaca bu tesis ile entegre bir istasyon daha kurma düşüncesindeyiz.”
KESER: KAYNAKLAR DOĞRU KULLANILMALI
Işıklar'ın ardından söz alarak konuşan Silivri Kaymakamı Salih Keser de, "Biz yöneticiler için görev yaptığımız bölgelerde gerçekleşen hizmet yatırımları ve bunun gibi tesisler onur ve gurur duymamıza sebep olmaktadır. Konuşmacılarımız özellikle tarımın önemini ve bölgeye katkılarını çok güzel ifade ettiler. Bilindiği gibi, alan olarak genişletilmesi mümkün olmayan topraklarda tarımın bilimsel olarak yapılması artık bir zorunluluk halini almıştır. İnsanın beslenmesi için toprak ve suya ihtiyacı var. Bu kaynaklar doğru kullanılmadığı takdirde bunun zararını yine insanlar görecek” dedi.
"İSTANBUL'UN TARIM YAPILAN İLÇELERİNİN BAŞINDA SİLİVRİ GELİYOR”
Keser sözlerine şöyle devam etti: "İstanbul'un tarım yapılan ilçelerinin başında Silivri gelmekte. Toprak Tahlil Laboratuvarı'nın devreye girmesiyle birlikte belki de en çok ürünün alındığı ilçelerin de başını çekeceğiz. Ben bu tesisin hizmete girmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”
DALYAN: ÇİFTÇİMİZ BİZDEN ÖNCE MAZOT DESTEKLEMELERİNİ ZOR ALIYORDU
Açılışta son olarak AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Gülay Dalyan söz alarak katılımcılara şöyle seslendi: "Biz iktidara geldiğimizde, çiftçimiz mazot desteklemesini dahi zor almaktaydı. Sulamada ve hayvancılıkta faizler yüzde 59'lardayken, şimdi sıfıra, tarımda yüzde 5'e düştü. 2003 yılında kredi kullanımı 1 milyon TL iken, bugün 167 milyon TL kredi kullanılmış. Bunları neden söylüyorum? Biz Türkiye olarak tarımda nereden nereye geldik? Önemli olan, kimin yaptığı değil! Türkiye'ye ne yapıldığı ve nasıl yapıldığı. Bugün çiftçilerimizin en büyük şansı, tarımın her kademesinde çalışmış bir Bakanının olması. Sertifikalı tohum üreticilerimize, süt üreticilerine ve damızlık üreticilerine destekler verilmeye başlandı. Önceki yıllarda bunları düşünmek bir hayaldi. Mazotu bile çiftçilerimiz zor alıyorlardı.
"CAN BOĞAZDAN GELİR AMA…”
Evet, can boğazdan gelir. Ama buradaki hedefimiz geleceğimiz olan çocuklarımızın beslenmelerinde gerekli olan yiyeceklerin, eskiden olduğu gibi kaliteli şekilde yetiştirilmesi olmalıdır. Bu nedenle bizler çalışmaya devam edeceğiz.
"ÇİFTLİK SEVDASI TARIM ALANLARINA ZARAR VERİYOR”
Çiftlik sevdasıyla herkes bir yerlere ev kondurmuş durumda. Bu anlamda tarım arazilerinde sıkıntı var. Ama Tarım Bakanımız bu sıkıntının farkında ve çalışmalara başlamış durumda. Bu noktada tarım alanlarının zarar görmesine bugünden itibaren izin verilmeyecek düzenlemeler yapılıyor.
"EL ELE BÖLGEMİZDEKİ TARIMI KALKINDIRACAĞIZ”
Bugün açılışını yapmakta olduğumuz Toprak Tahlil Laboratuvarı'nın da katkılarıyla, önümüzdeki yıllarda bol kazançlı ürünler almanızı diliyorum. Bilimsel yöntemlerle yapacağınız tarımın çok daha faydalı olacağına inanıyorum. İnşallah hep birlikte Trakya'daki tarımı kalkındıracağız.”
AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ
Protokol konuşmalarının ardından katılımcılarla birlikte Toprak Tahlil Laboratuvarı'nın açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra konuklar hep birlikte laboratuarı gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.Tolga EMEK