Silivri Halk Eğitimi Merkezi Geleneksel Yıl Sonu Sergisi, kursiyerlerin gösterileri ve protokol konuşmaları eşliğinde açıldı.
Silivri Halk Eğitimi Merkezi Geleneksel Yıl Sonu Sergisi, 6 Haziran 2023 tarihinde törenle açıldı. Kursiyerler yıl boyunca yaptıkları çalışmaları beğeniye sundu, gösterilerini sahneledi, Okuma Yazma kursiyerleri belgelerini aldı.
Önder Yılmaz Sahnesi'nde gerçekleştirilen törene İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kara, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Silivri Şube Başkanı Adnan Gürcan, okul müdürleri, öğretmen, kursiyerler katılanlar arasındaydı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.
Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan çalışmaların yer aldığı video izlendi.
Kursiyerlerden Şeyma Pehlivan , Hayat Boyu Öğrenme ve Halk Eğitim Merkezinin önemini anlattı.
AKBAL: EĞİTİM, TOPLUMU YÜCELTMEK İÇİN BİRİNCİ YOL
Silivri Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Engin Akbal, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Eğitimin bir toplumu yüceltmek için birinci yol olduğunu bilen Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşını verirken 1921 yılında Ankara'da Maarif Kongresi'ni savaştaki bütün zorluklara rağmen ertelememiştir. Bu kongrede de milletimizin eğitime ihtiyacı olan alanları belirlenmiş; öğrenci, öğretmen ve bina sayısını, bilhassa gelecek tüm planlarını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük yararlılık gösteren ve Türk Ocakları'nı Cumhuriyeti kurduktan sonra Halk Evleri'ne dönüştürmüştür. Halk evlerini yurdun dört bir yanında, çoluğundan çocuğuna, yetişkininden, kadın ve erkeğine, hem kesime eğitim-öğretimi okuma -yazma anlamında hem de meslek edindirme ve geliştirme anlamında yaygınlaştırmıştır. Daha sonra 1739 sayılı Milli Eğitim temel kanunuyla Halk Evleri, Hayat Boyu Öğrenme Merkezleri yani Halk Eğitim Merkezleri olarak yerini almış, bunu da sürdürmektedir.
“71 ALAN, 3749 DALDA EĞİTİM VERİYORUZ”
Biz Silivri Halk Eğitim Merkezi olarak Arıcılıktan Aşçılığa, Tekvandodan Badmintona, El Sanatlarından Giyim Üretime, Resimden Mozaiğe; 75 alan, 3749 dalda bütün kursiyerlerimize eğitim vermeye çalışıyoruz. Bu yıl binin üzerinde kurs açarak, 22 bin kursiyerimize eğitim verdik. Yaptığımız eğitimlerdeki çalışmaların bir kısmını siz değerli misafirlerimize göstermek için buradayız. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim.”
YILMAZ, HALK EĞİTİMİ MÜDÜRÜNE TEŞEKKÜR ETTİ
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, şöyle konuştu: “Silivri'de Halk Eğitim Merkezinin gerek kursları, gerek işleri, gerekse kapasitesi ile üstlendiği misyonu gereğince önemli bir yerde olduğu için hem ona, hem de mesai arkadaşlarına teşekkürü bir borç biliyorum. Sağ olsunlar var olsunlar.
“BU EĞİTİMLERİN ŞEHRİMİZİN TİCARİ, KÜLTÜR VE EKONOMİK HAYATINA DA KATKISI YADSINAMAZ”
Gerek Kaymakamlığımızın himayelerinde, gerek Silivri Belediyesinin himayelerinde, bizlerin açtığı kurslar olsun, hepsini çok değerli bulduğumu ve bunların çok önemli olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘'Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur'' diyerek, sanatın, sanatçının, kültürün ve sanatın önemine işaret etmiştir. Bu kurslarda yüzlerce sanatçı, yüzlerce sanatkâr ve yüzlerce meslek sahibi yetişmektedir. Dolayısıyla bu eğitimlerin şehrimizin ticari, kültür ve ekonomik hayatına da katkısı yadsınamaz. Biliyoruz ki eğitim, üretim, istihdamın yükseltilmesi demek, ilçemizin ve ülkemizin de kalkınması demektir.
“EĞİTİMİN YAŞI, YERİ VE ZAMANI YOK”
Bu salonu varlıklarıyla şereflendiren kıymetli hemşerilerimizden de anlaşıldığı üzere eğitimin, öğrenmenin, ilim sahibi olmanın, yaşı, yeri ve zamanı yoktur. Beşikten mezara kadar hayatın her döneminde öğrenmek, öğrendiklerimizi uygulamak, millet olarak kalkınmamızın yoludur.
“MAHALLE VLERİMİZİN SAYISINI YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE ARTIRDIK”
Silivri Belediyesi olarak bu anlayışı hâkim kılmak adına bizler de mücadele ediyoruz. Gerek Halk Eğitim Müdürlüğümüzün ekipleriyle, gerekse de Silivri Belediyesinin Mahalle Evleri marifetiyle sizlerle hayat boyu öğrenme konusunda göreve geldiğimiz günden beri Mahalle Evlerimizin sayısını yüzde yüzün üzerinde artırdık. Hemen hemen tüm mahallelerimize, tüm köylerimize, mahalle evlerimizi açtık. Bu mahalle evlerimizde, yediden yetmişine herkesin faydalanacağı kurslar var. Çocuklarımızın eğitiminden tutun, kütüphanelerinden, tiyatro salonlarından, bilgisayar odalarından, dikişin, seramiğin, resmin yer aldığı eğitim, Hayat Boyu Öğrenme mottosuyla sizlerle bir arada oluyoruz.
“AİLE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SUNABİLMELERİNİ DESTEKLİYORUZ”
Ayrıca Tarımsal Hizmetleri Müdürlüğümüzün marifetiyle ev hanımlarımıza, çiftçilikle uğraşan uğraşmayan tüm hanımefendilerimize ziraatın nasıl yapıldığı hakkında kurslar veriyoruz. Kendi seralarımızda ürettiğimiz fideler ile tohumlarla onları destekleyerek, balkonlarında, bahçelerinde, seralarında, onları bu fidelerle buluşturup hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sunabilmeleri için onlara destek veriyoruz.
“TEŞEKKÜRÜN EN BÜYÜĞÜ SİZ KURSİYERLERE”
Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ama teşekkürün en büyüğü 20 bini aşkın kursiyerimize yani sizlere. Bu eğitimlerle ve çalışmalarla sosyal ve ekonomik hayatınıza katkıda bulunmasını temenni ediyor, bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha hepinizi, en iyi dileklerin ve muhabbetlerimle sevgi ve saygı ile selamlıyorum.”
TOĞAN: ÜRETMEYEN İNSANIN TOPLUMA FAYDASI YOK, ZARARI VAR
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, törende yaptığı konuşmada şu sözlerin yer verdi: “Bu coğrafyada en büyük ihtiyacımız: üretmek. Eli ve zihni çalışmayan insanın daha çok çenesinin çalıştığını görürsünüz. Üretmeyen insanın topluma faydasının olmadığını, zararının olduğunu görürsünüz.
“ÜRETİMİN İÇERİSİNDE OLMAK İNSANA TOPLUMSAL STATÜ VE PSİKOLOJİK RAHATLIK VERİYOR”
Her anlamda, bir insan kendini hangi alanda geliştirdiyse, hangi işi becerebiliyor ise, bu üretimi sürdürmek, üretimin içerisinde olmak, insana hem toplumsal statü hem de bir psikolojik rahatlık veriyor. Dünyada antidepresan ilaçlarının kullanımını git gide arttığı söyleniyor. Yine bilim adamlarının söylediği en büyük tedavi yöntemlerinden bir tanesi ise işte bu el sanatları, mesleki beceri anlamında el becerisi anlamında düzenlenen kurslar ve sürekli hayatımızın içerisinde olan, olmaya devam eden aktiviteler.
“DEVAMININ ARTARAK GELMESİNİ DİLİYORUZ”
Düzenlediğimiz, sizlerin iştirak ettiği bu çalışmaların, çok değerli ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra da inşallah bunları sizlerin teveccühüyle, sayılarını artırarak birlikte devam ettireceğiz. Hemen biraz ilerimizde bir Aile Destek Merkezi ve Sosyal Destek Merkezimiz var. Onu da faaliyete soktuk, ufak tefek eksiklikleri var. Orada da yine bunlara benzer kurslarımız olacak. Orada da kuaföründen dikiş ve nakışa kadar kurslar olan güzel bir mekân olacak. Yaklaşık 1.000 metrekarelik kapalı alanda sizlere hizmet edecek. Bugüne kadar yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı hepinize teşekkürü borç biliyoruz. Devamının artarak gelmesini diliyoruz. Hepinize hayırlı günler.”
Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri gösterileriyle sahne aldı.
Koronun gitaristi Cihan May, solisti Huriye Bakanoğlu ve öğretmen Halim Ceylan Müzik Dinletisi sundu. Halk Oyunları öğretmeni Kamile Yıldız yönetiminde kursiyerler, Silivri Yöresi Halk Oyunları gösterilerini sahnelediler.
2. Kademe Okuma Yazma Belgelerini almaya hak kazanan kursiyerlere belgeleri verildi.
Karate kursiyerleri becerilerini sahneledi. Ardından sergi açılışı gerçekleştirildi.
Konuklar, kadın kursiyerlerin el işi eserlerini ilgi ve beğeniyle inceledi.
Program, ikramlarla son buldu. Renginar SALİ