Ferhan Tezcan

Hatay'ın futbolu mu, künefesi mi?

1921 yılıydı. Türkiye Atatürk sayesinde 1. Dünya savaşından topraklarını kurtararak çıkmış ancak Güney'de yer alan Hatay bölgesini Fransızlardan alamamıştı. O zamanki Ankara Hükümeti ile Fransa arasında yapılan görüşmeler sonrası o bölgeye el koyan Fransızlar Atatürk'ün ustaca yürüttüğü diplomattık atak sayesinde önce bağımsızlığa kavuşturup sonra Hatay Cumhuriyeti ilan ettirdiler. Ardından da 2. dünya savaşının öncesi Türkiye Hatay'ı terk edip çekip gittiler.

23 Temmuz 1939'da Hatay Türkiye'ye katıldı. 100 bin kişi o tarihte Türk ordusunu meydanlarda karşıladı. Büyük coşku ve büyük heyecan vardı. Ama acı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün o günleri görememiş olmasıydı.

Hatay, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinde Osmanlı İmparatorluğu'na kattığı bir bölgeydi. Mezopotamya'nın liman kıyıları Hatay'dan çıkış yapardı. İskenderun Sancaktarlığı da Hatay'ın deniz bağlantısıydı.

Hatay'ın önemli aileleri vardı. Mesela Halefoğluları. Son dönemlerde Vahit Halefoğlu Dışişleri Bakanlığı yapmıştı. Yeğeni de önemli bir tıp uzmanı olan Profesör Ahmet Halefoğlu idi. Kuseyrioğluları vardı. Ahmet Kuseyrioğlu halen Hatay'ın önemli iş adamlarından biriydi.  Rahmetli iş adamı Kadir Has'ın yakınlarıydılar. Bereketler vardı. Mungan'lar vardı. Çinçin'ler vardı. Böyle sayısı 10'u geçmeyen aileler. Yani Hatay önemli ailelerin yaşadığı bir belde ve etnik gruplarında rahatlıkla bir arada yaşadığı kentlerden biriydi. Hele hele mutfağı. Kebapları, tatlısı yani künefesi dünya çapındaydı.

FUTBOLUN BEŞİĞİ HATAY

Hatay'ın özgeçmişinden, otantik yapısından, tatlısından söz ettik. Ama esas bugünlerde ortalığı ayağa kaldıran Atakaş Hatayspor takımı. Geçtiğimiz yıl Türkiye Süper ligine yükselen Hatayspor bu yıl zirveye kadar yükselerek büyük şaşkınlık yarattı.

Hocalığını Galatasaray'ın eski oyuncularından Ömer Erdoğan'ın yaptığı Hatayspor Türkiye Süper Ligin en agresif takımlarından biri olarak gözüküyor. Kalesinde Münir gibi sağlam bir kaleci, savunmasında Mesut gibi bir yetenek var.

Billong  Traore, Bulgar  Popov, Selim  Ilgaz, Mehmet Arslan, Mama Dıof, Akintola, Boupendza  gibi yıldızları  var.

Sanki ‘uçarak' giden Mama Dıof şu anda herkesin gözdesi.  Ya 16 gollü Baupendza'ya ne demeli.  Ayak hareketlerini izlerken bile insanın gözü yoruluyor. Ya Akıntola. Bütün forvet organizasyonlarını yöneten bir usta ve yardımcı oyuncu.

1967 yılında kurulan Hatayspor yıllarca üçüncü liglerde ve ikinci ligde adeta süründü. Ancak son iki senedir yakaladığı çıkış onu Süper ligin  'flaş' takımı haline getirdi.

Umarım bu sezon ligin bitiminde de Hatayspor'un bu görüntüsü daha da büyür ve Atatürk'ün bize hediyesi olan bu yöreyi  ''bağrımıza basmaya'' devam ederiz.

GALATASARAY'A BİR DÜNYA YILDIZI 

Devre arası geçti. Ara transferde sona erdi.  Fenerbahçe yaptığı transferlerle işin başını çekiyor. Macar Szallai, Mesut Özil, Osama, İrfan Can hepsi iyi oyuncular. Hepsi de ilk on bir oyuncusu.  Beşiktaş'a bir Cenk Tosun yeter mi. Bilemiyoruz. Bilemiyoruz da buna rağmen Beşiktaş zirvede yürümeye devam ediyor.

Galatasaray beş futbolcuyu bünyesine kattı. Onyekuru, Yedlin, Gedson Fernandes gibi çok etkili futbolcuları aldılar. Gedson Tottenham'dan kiralık geldi.  Çünkü Benfica'nın oyuncusu. Benfica'da kim var. Fatih Terim'in Fıorentına ve Milan'daki oyuncusu Ruı Costa.  Tottenham'da kim var? Terim'in yakın dostu Jose  Mourınho. İşte bu üçlü bu transferi bitirdi.

Şimdi 22 yaşındaki bu yeteneğe daha görmeden ‘eleştiriler' var.  Biz de diyoruz ki. 

Bekleyelim görelim…

YORUM YAP