Silivri Belediyesi Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında 16 Eylül 2022 tarihinde Danamandıra Mahallesi'nde, Yerli ve Milli Sertifikalı Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni düzenleyerek çiftçilere bu sene de arpa tohumlarını hediye etti.
Dağıtım törenine Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, Danamandıra Muhtarı Cengiz Çelik, Ortaköy Muhtarı Ramazan Yaman, Bekirli Muhtarı Siyami Orta, Silivri Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya katılanlar arasındaydı.
ÇELİK: İYİ Kİ VARSINIZ
Törende konuşma yapan Danamandıra Muhtarı Cengiz Çelik, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın, göreve başladığı ilk günden beri çiftçiye, hayvancıya vermiş olduğu desteklerden dolayı köyü ve şahsı adına teşekkür ederken, “İyi ki varsınız. Sağ olun, var olun” dedi.
SAKARYA, BAŞKAN YILMAZ'A TEŞEKKÜR ETTİ
Silivri Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Silivri Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu ihtiyaç sahibi çiftçiye verilecek olan Yerli ve Mili Arpa Dağıtım Töreni'ne hepiniz hoş geldiniz.
Konuşmama Atatürk'ün bir sözüyle başlamak istiyorum; “Etini, sütünü, buğdayını, bilimini üretmeyen toplumlar bağımsızlıktan bahsedemezler.” Ne kadar da güzel söylemiş. Bu vesile ile bugünlerde hem pandemiden hem de savaş dolasıyla tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu bilinçle tarıma verdiği destekten dolayı Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a ve ekibine çok teşekkür ederim.”
“SİLİVRİ'DE EKİLEN ARPANIN YARISINI SİLİVRİ BELEDİYESİ ÜCRETSİZ OLARAK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE SAĞLAMIŞ OLUYOR”
Önemli bir gerçeğe dikkat çeken Sakarya, “Ben Silivri Belediyemizin yaptığı tarım çalışmalarını 2 ayakta değerlendirmek istiyorum; 1. Ayağı sosyal sorumluk projesi dahilinde ihtiyaç sahibi çiftçiye üretimini devam ettirmesi ve devamlılığını sağlaması için üretip; bedelsiz verdiği tohum, silaj, mısırlık silaj, yem bezelyesi, saman gibi ürünlerle destekleyip, 2. Aşamada da bunu milli ekonomiye yani ülkemize kattığı katkıyı da yanına koyarsak çok daha kıymetli olduğunu anlamış oluruz.
Bu aşamada Belediye Başkanımızın Silivri'de dağıtacağı yerli ve mili arpa tohumunun 300 ton civarı olduğunu öğrendim ve bundan çok mutlu oldum. Hatta dediler ki yetmezse belki 400 tonla tamamlayabiliriz, yetmeme durumunda. Bu 300 ton veya yetmeme durumunda verilecek olan 400 ton arpanın ekileceği alan yaklaşık 15-20 bin dönüm yani eğer 300 tonla sınırlı kalırsa 15 bin dönüm, 400 tona çıkarsa 20 bin dönüm yer ekmiş olur. Bu da Silivri'de ekilen toplam arpa dönümünün 40 binler civarı ya da 35 binler civarı olduğunu düşünürsek, yaklaşık Silivri'de ekilen arpanın yarısını Silivri Belediyesi ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine sağlamış oluyor.
“TÜRKİYE TARIMINA VE MİLLİ EKONOMİYE BÜYÜK DESTEK”
Bunun da Türkiye tarımına ve milli ekonomiye verdiği destek çok büyük. Buradan edinilecek elde edilecek ürün yaklaşık 100 tonlarla falan ifade edilebilir. Ben bu anlamda tekrar Belediye Başkanımıza, tarım ekibine tarıma verdiği destekten dolayı çok teşekkür ederim” dedi.
“60 DÖNÜMLE BAŞLAYIP 1200 DÖNÜME ÇIKMIŞ OLMASI ÇOK İYİ”
Sakarya sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca arpa tohumu artık tescillendi, verimi çok güzel. Ben bunla birlikte bir iki yıl önce ayçiçek, yerli ayçiçek üretim denemelerinin yapıldığını da biliyorum ve o denemelerden bugün dönümünü bilmiyorum ama büyük bir alana 1200 dönüm maşallah çok iyi. 60-65 dönümle başlamıştık, 1200 dönüme çıkmış bu gerçekten çok iyi bir rakam, iyi bir dönüm. Buradan elde edilecek ürünle de tekrar ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak olması ayrı bir gurur kaynağı.
“YERLİ VE MİLLİ AYÇİÇEK TOHUMLARIMIZIN BÖLGEMİZE KAZANDIRILMASINI TEMENNİ EDİYORUM”
Bu yıl da o ayçiçek tohumlarının da çok verimli olmasını dilerim. Aynı arpa tohumu gibi yerli ve milli ayçiçek tohumlarımızın da bölgemize kazandırılmasını temenni ediyorum ve bu duygu ve düşüncelerimle başta Belediye Başkanımız ve tarım ekibi olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım.”
YILMAZ: KIRSAL KALKINMANIN NASIL OLACAĞINI DOSTA DÜŞMANA GÖSTERECEĞİZ DEMİŞTİK
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Bugün üç yıldır yaptığımız, dalga konusu olduğumuz, tarımsal faaliyetlerin çiftçi ve köylüyle paylaşımını yaptığımız bir programdayız. Minik bir adımla başlarken büyük ufuklara yelken açtığımızı söylemiştik. Silivri için üreteceğiz, Türkiye için geliştireceğiz demiştik. Bu topraklara inanan bir belediye başkanı olarak çiftçiyle, hayvancıyla el ele verip kırsal kalkınmanın nasıl olacağını dosta düşmana göstereceğiz demiştik.
“O GÜNLER GELDİ”
Saman dağıtırken bizimle dalga geçenler oldu. “Tarım mı kaldı, bu ülkede hayvancılık mı yapılır?” diyenler oldu. Bu toprakların imara açılması, konutların yapılmasını bekleyenler oldu. Biz inatla şunu söyledik; gün gelecek tarım toprakları, imarlı topraklardan daha kıymetli olacak. Esasında o günler de geldi. Buğdayın, unun tedarikinde zorlanıldığı, kişi başı gelirin en yüksek olduğu dünyadaki ülkelerden biri olan Finlandiya'nın un bulamadığından fırınların ekmek üretemediği günleri de yaşadık. İnşallah bu kıtlık ve zor günler olmaz ama dünyadaki tedarik zincirindeki kırılmadan ve rekoltenin düşmesinden dolayı katlığın ve açlığın yaşanacağı bilim insanları tarafından söylenmekte.
“ÜRETTİKLERİMİZİ PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Üç yıl önce çıktığımızda attığımız küçük adımı her yıl yanına büyük adımlar koyarak koşar adımlarla üretmeye, ürettiklerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.”
“MUHTARLARIMIZA GÜVENEMEYECEKSEK KİME GÜVENECEĞİZ?”
“Bunu yaparken eleştiriler oluyor. İşte “Yapılan dağıtımlar adaletli mi? Kime dağıtılıyor? Dosta, eşe, partiliye mi dağıtılıyor?” diyerek” şeklinde sözlerine devam eden Yılmaz, “Muhtarlarım burada. Muhtarlar, demokrasinin tecelli ettiği, halkın seçtiği en emin kişisi. Kendilerinden bu köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşan, dar gelirli çiftçimizden başlayarak gücümüz yettiğince yukarıya kadar taşıyarak isteyen herkese bu yerli ve milli tohumlardan vererek adil bir şekilde dağıttığımızı düşünüyoruz. Muhtarlarımıza güvenemeyeceksek kime güveneceğiz?
“DAĞITTIĞIMIZ TOHUMLAR, SİZİN ANANIZIN AK SÜTÜ GİBİ HELAL”
Siz hiç bu kursuda benim ağızımdan, “MHP'nin belediyesi, MHP'nin dağıttığı tohumlar” diye bir şey duydunuz mu? Duyamazsınız çünkü bu dağıttığımız tohumlar, sizin ananızın ak sütü gibi helal, Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim Müdürlüğü tarafından sizin topraklarınızda üretilen tohumlar. Onun için biz ne bir mahalle başkanımızı, ne bir partilimizi bu dağıtım organizasyonu içine sokmadık.
Eksiklikler olabilir. İletişim kanalları tıkalı olabilir. Muhtarımıza veya bize ulaşılamamış olabilir. Bize ulaştığı an, üretmek isteyen kim varsa kapısına tohumu teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.
“TARIM VE HAYVANCILIKLA UĞRAŞAN KÖYLÜLÜREMİZE OMUZ VERMEK İSTEDİK”
Başkan Bey sözlerine şöyle devam etti: “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza bir soluk olmak istedik. Onlara bir omuz vermek istedik. Sosyal sorumluluk projesiyle tarımdan gönlünü ayırmaya yüz tutmuş, morali bozulmuş, gardı düşmüş, üretmekten vazgeçmiş olan köylülerimize bir moral motivasyon olsun diye yerli ve milli politikalarla karşılarına çıktık.”
“ÖNCÜYÜZ, ÖNDEYİZ, ÖRNEĞİZ”
“Allaha çok şükür ki bugün Silivri Belediyesi bu konuda tüm Türkiye'de örnek alınan bir belediye” diyen Yılmaz, “Öncüyüz, öndeyiz, örneğiz. Bugün birçok Büyükşehir Belediyesi, Silivri Belediyesinin yapmış olduğu projeleri birebir uyguluyor. Tohum, fide, hayvan yemi, saman dağıtıyor. Beğenmedikleri, burun kıvırdıkları, dalga geçtikleri projeleri Genel Başkanlarının katılımıyla tören düzenler oldular” diyerek de muhalefete göndermede bulundu.
“KÖYLÜ ÜRETMEZSE ŞEHİRDEKİ AÇ KALIR”
Başkan Bey, Danamandıra'da sözlerine şöyle devam etti: “Herkesin “tarım, hayvancılık” demesi bizi mutlu ediyor. Umarım sizi de mutlu ediyordur çünkü gözümüzü bu köylere kapatamayız. Kulaklarımızı tıkayamayız. Köylü üretmezse, şehirdeki aç kalır. Bunu anlayacaklar. Milli ekonominin temelinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi tarım olduğunun herkes farkına varacak.”
İBB VE BAKANLIĞA DESTEK TEŞEKKÜRÜ
“Yapılan bütün desteklere ve projelere teşekkür ediyoruz” diyen Yılmaz, “İBB'ye teşekkür ediyoruz. Tarım Bakanlığımızın yapacağı ciddi destekler var. Teşekkür ediyoruz. Bu destekler olduğu sürece, köylü ayakta duracak, milletin efendisi olacak, üretim, bol bereket, huzur ve refahın arttığı, tekrar neşelenen, davul zurnaların çaldığı, düğünlerin yapıldığı köyler olacak” şeklinde konuştu.
“YERLİ VE MİLLİ TOHUMA DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Başkan Bey devamında sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun için biz üretmeye devam edeceğiz. Ürettiklerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Yerli, milli Ayçiçek tohumunu sizlerle paylaşacağız. Bugün yerli ve milli sertifikalı arpa tohum programındayız. Silajlarımız dağılacak. Yem bezelyesi, saman balyalarımız dağılacak.
Hibrit tohumdan, Ayçiçek tohumdan, ithal tohumlardan, İsrail tohumlarından üretim yapılıyor.
Gerekli kaynaklar aktarılmadığı ve Ar-Ge çalışmalar yapılmadığı için Türk Tohumculuğu epey geride kalmıştı ama son yıllarda destekler sonucunda ciddi mesafeler kat etti.
İşte bugün yaptığımız Seymen marka yerli ve milli arpa tohumunda dönümünde 800 kg üzerinde ürün alan vatandaşlarımız var. Türk tohumculuğu çok önemli. Biz tohuma destek vermeye devam ediyoruz.”
“BU BİR RİSK, NE KADAR ÜRÜN ALACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ”
Üretimin geliştirilmesi için gerekirse risk de almaya devam edeceğini belirten Başkan Bey, “Bu konuda da iki yıl önce Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Birliği, Silivri Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen projede yerli ve milli Ayçiçek tohum ekimleri yaptık. Bu tohumlar neticesinde Silivri Belediyesi olarak ithal bir tohumu değil, 1200 dönüm tarlamıza yerli ve milli Ayçiçek tohumlarımızı ektik. Selimpaşa'daki tarlamızın hasadına katıldım. Bu bir risk. Alacağımız ürünün ne kadar olacağını bilemiyoruz.
Bugün tüm dünyanın gıpta ettiği İHA, SİHA'larımız var ama ilk havalanan SİHA'nın uçamadığı günler de olmuştu. Sabırla, üzerine gide gide, bugün dünyanın örnek aldığı savunma sistemi haline geldi.
Biz de Silivri Belediyesi olarak o riski alalım dedik. Dönümüne 20- 50 kg eksik alırız, dünya batmaz. Silivri Belediyesi batmaz. 1200 dönümüne yerli ve milli Ayçiçek tohumunu ektik. Hasadımız neticesinde 100 bin litre Ayçiçek yağını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“100 BİN LİTRE AYÇİÇEK YAĞI DAĞITACAĞIZ”
Danamandıra'da tarım desteklerini anlatmayı sürdüren Başkan Yılmaz, “Geçen yıl 50 bin litre Ayçiçek yağını ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık. Bu yıl da 100 bin litreyi 5'er litrelik dilimlerle 20 bin aileye, dağıtmayı hedefliyoruz.
“300 TON YERLİ VE MİLLİ AYÇİÇEK TOHUMUNU SİZLERE DAĞITACAĞIZ”
Bir müjde varmak istiyorum. Bu yıl arpa hasadımızdan, trampa yöntemiyle 300 ton yerli ve milli Ayçiçek tohumunu satın almış bulunuyoruz. Daha doğrusu para ödemeden ürünle değiştirmiş oluyoruz. Tıpkı yerli ve milli arpa tohumu gibi, 300 ton yerli ve milli Ayçiçek tohumunu sizlere dağıtacağız. Ekonomik değeri yaklaşık 7-8 milyon TL ile ifade ediliyor. Helali hoş olsun. Hepsi sizin. Silivri Belediyesi her yıl tarım projelerine yeni bir proje ekliyordu. Bu yıl da yerli ve milli Ayçiçek tohumunu sizlerle buluşturacağız.
Çiftçimiz 10-20 dönüm ekebilecek. Şeffaf bir şekilde dağıtımlarımıza devam edeceğiz.
“DANAMANDIRA'DA OLMAK BİZLERİ MUTLU EDİYOR”
Danamandıra'da olmak bizi her zaman çok mutlu ediyor. Sizlerle bir arada olmaktan mutluyuz. Sıcaklığınız, bizi kucaklamanız, kendi evimizdeki kadar rahat hissettiriyor.
Danamandıra'da eğitime, sağlığa, spora destek olduk” dedi.
TAPU MESELESİ
Bölgede tapu sorununun çözümü ile ilgili gelişmeler hakkında da bilgi veren Başkan Yılmaz, “Orman köylerimizin tapu sorunu var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2014 yılından önce içerisinde bina yapılmış olan hazine arazilerinin kıymet takdirlerinin yapılması, sahiplerinin belirlenmesi ve satışının yapılması yetkisini Silivri Belediyesine devretti. Burada bir toplantı yapmıştık. Muhtarımızla da ekibimiz çalışıyor.
Danamandıra'da 31 tapunun sahibi belirlendi. Bakanlıkla görüşüyoruz. Kıymet takdiri yapılması kısmına geldi. Benim amacım bundan önce tapularını satın alan vatandaşlarımızla aynı fiyatla, artış yapmadan, köylüye hakkı olan toprakları satmak. İnşallah bunun da olurunu aldıktan sonra müjdeli bir haberle gelip 31 tapumuzu sizlere dağıtmış olacağız” dedi.
“YAKLAŞIK 100 ÇİFTÇİYE TOHUM DAĞITILACAK”
Gerçekleştirilecek destekler hakkında bilgi vererek konuşmalarını sürdüren Yılmaz, “Bugün yaklaşık 100 tane Danamandıralı çiftçimize yerli ve milli arpa tohumu dağıtacağız. Yaklaşık 350 bin TL civarında bir tohumu bedelsiz bir şekilde dağıtacağız. Tohumlarımız son teknolojiyle hazırlanıyor. Bu yıl da sistiva denen bir ilaçla ilaçlandı. Kök boğaz ilacını gerek kalmadı, dolayısıyla bunun maliyetinden kurtuldunuz. Teknolojinin gelişmelerinden faydalanarak size hizmet etmeye devam ediyoruz.
“AHIRLARDAKİ GÜBRELERİN BERTARAFINI ÜCRETSİZ YAPIYORUZ”
Danamandıra'da hayvancılıkla uğraşan epey vatandaşlarımız var. Onlara da destek olmaya devam ediyoruz. En son Katı Gübre Makinesi satın aldık. Ahırlardaki gübrelerin bertaraf edilmesi çok ciddi bir maliyet.
Gübrenizi kapınızdan alıyor, tarlanıza da atabiliyoruz. Katı Gübre Makinemizle tarlanıza serpiyoruz. Bunun için sizden ücret almıyoruz.
“O MEZBAHA SİLİVRİ'YE YAPILACAK”
Belediye eliyle yapılan İstanbul'un tek Canlı Hayvan Pazarı'mızı kurduk. Çok ciddi maliyetle yaptık. Veterineri, hijyeni, halk sağlığını, her şeyi düşündük. Buraya gelen vatandaşlarımızın tek şikayeti mezbahanenin olmaması.
Bunu da yaparız ama yapma ve işletme hakkı İBB'nin. “50 Katrliyonluk bütçelerinde Silivrili hayvancıya çok görüyorsanız verin yetkiyi biz yapalım dedim. Cevap yok.
El insaf, el vicdan niye? Mezbahayı yaparak kaç oy alırım? Mezbahayı yapmayarak kaç oy alırsın?
Her şeyi oya mı tahlil edeceğiz? Çiftçinin derdiyle dertlenmeyecek miyiz? Biz hizmetler partilerin değil, sizlerin vergileriyle yapılması gereken hizmetler.
Yalnızca siyaset mi yapacağız? Takım elbiseleri ve köseli ayakkabıları giyip kaldırımlardan tıkır tıkır yürüyeceğiz! Köylü? Başının çaresine baksın. El mi yaman, bey mi yaman görecekler. O mezbaha Silivri'ye yapılacak, ya yapacaklar yada bize yetkiyi verecekler bu kardeşiniz yapacak. Öyle minderden kaçmak yok. Her yerde şikayet edeceğim. Hayvancıya onları şikayet edeceğim.
“Çiftçi, hayvancı unutur, nasıl olsa oy zamanı bir iki kelam ederiz, oyunu alırız” öyle yağma yok. Size kulağını, gözünüzü kapatana siz de kapayın” dedi.
“KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR SEVİYESİ, ÜLKEDEKİNDEN 2-3 KATINA ÇIKTIĞI BİR İLÇE OLURUZ”
“Silivri öyle potansiyelleri barındıran ilçe ki, el ele verip Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi tek ihtiyacımız olan çalışkan olursak, fitne fesadı bir kenara bırakıp üretime odaklanırsak, burada süt kooperatifleri kurulur, peynir entegre tesisleri kurulur, aile seracılığı yapılır, İstanbul'u besleyen, herkesin yaşamak için gıpta ettiği, kişi başı milli gelir seviyesi, ülkedekinin 2-3 katına çıktığı bir ilçe oluruz. Hayvancılığı, tarımı, turizmi, sanayisiyle herkesin gıpta ettiği rol model aldığı bir Silivri'yi beraberce inşa edebiliriz” diyen Başkan Bey, “Mutlu Silivri ve Marka Kent Silivri için, Silivri'de Hayat Var demeye sizlerle beraber çalışmaya devam edeceğim. El ele tutuşalım, gönül gönüle verelim aşamayacağımız hiçbir sorun yok. Bereketli hasatlar ve ürünler diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Sevginar SALİ