İhsan Tevfik son kitabını Tüyap’ta imzaladı
Şair, araştırmacı-yazar İhsan Tevfik, 12 Kasım Perşembe saat 12.00-14.00 arası 34. Uluslararası İstanbul TÜYAP Kitap Fuarında seçme şiirleri UZAK YAZILARDA adlı yeni çıkan kitabını imzaladı.
Uzak Yazılarda, şairin üç kitabından seçilmiş son on beş yılın şiirlerini kapsıyor. Uzak Yazılarda, şairin araştırma kitapları da içinde olmak üzere altıncı kitabı. Güzel, özenli bir baskıyla ve özel bir kapak tasarımıyla Artshop Yayıncılık tarafından basılan kitap ilk olarak İstanbul Tüyap Kitap Fuarında okurlarla buluştu.
İhsan Tevfik’i imza gününde eski ve yeni öğrencileri, öğretmen arkadaşları yalnız bırakmadı. İmza günü Tüyap’ta 4 no’lu salonda Cemal Süreya Derneği standında yapıldı. Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi, Selimpaşa İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Silivri’den ve İstanbul’dan yakın dostları da İhsan Tevfik’in imza gününe katıldılar.
"BENİM İÇİN KİTAP, ŞAİRİ-YAZARI VE OKURU ÜÇLÜSÜNDEN DAHA GÜZELİ YOK”
İhsan Tevfik, Hürhaber gazetesine imza günüyle ilgili şu açıklamayı yaptı:"1989’da öğretmenliğe başladığımda İstanbul Tepebaşı’nda henüz Tüyap Kitap Fuarının 9.su yapılıyordu. Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Salah Birsel başta olmak üzere birçok edebiyatçıyı o fuarda tanımış ve kendilerinden imzalı kitaplarını almıştım. O yıllarda da yazan bir insan olmakla birlikte edebiyat dünyasının tam içinde değildim. Ama bir gün fuarda kitaplarımla okurun karşısında olmak düşüncesi daha o yıllarda içimde oluşmuştu. Kitap, şairi-yazarı ve okuru, bunlardan güzel bir üçlü olamaz benim için. Şunu da söylemek isterim ki, çok sevdiğim şair Cemal Süreya’nın adını taşıyan dernek çatısı altında bu imzayı yapmak benim için ayrı bir onur ve mutluluk sebebidir…
"HAYATI ANLAMLI KILMANIN DAHA GÜZEL BİR YOLU YOK”
Tüyap’ta ilk imzamı 2010 yılında "Aşka Çırak Ölüme Usta” adlı kitabım çıktığında yapmıştım, 2014’te de İnkılap Yayınlarından çıkan "Mübadele” adlı kitabım için. Bu yıl ise daha dört beş gün önce çıkan seçme şiirlerim UZAK YAZILARDA ile okurumun ve sevgili dostların karşısında oldum. Bir dostla görüşmenin en iyi yöntemi kitaplarda buluşmaktır bana göre. Bu güzel düşü üçüncü kez gerçekleştirmek, kitaplarla soluk alıp vermek en güzeli… Her kitap ve her buluşma bana ayrı bir heyecan veriyor. Yeni çıkan bir kitap insanın yeni doğan bir evladı gibi... Çok değerli ve anlamlı bir şair-yazar için. Yaşıyorsak üreteceğiz başka yolu yok, ressam resmini yapacak, romancı romanını, şair şiirini yazacak. Bunca kötülüğün kol gezdiği bir yaşamın içinde kendimizi gerçekleştirmenin ve hayatı anlamlı kılmanın daha güzel bir yolu yok... Sadece buna inanıyorum.”
-UZAK YAZILARDA Kitabının Önsözünden Bir Bölüm-
"...Bu şiirler; yurdun yakın-uzak yazılarında (ovalarında), taşında, toprağında ışkın vermiş, aynı sulardan beslenmişlerdir. Eski Türkçede ‘yazı’ aslında ‘ova’ anlamına gelir. Anadolu’da hâlâ ‘yazıya inmek’, ‘ovaya inmek’ demektir. Güzel bir çağrışımla ‘yazıya inmek, yazıda kalmak, şiirde kalmak’ anlamlarını da çağrıştırıyor bana. İthaflarla, şiir yazısından (ovasından) geçmişlere de selamını unutmadan…
Uzak bir ‘yazı’dan bugünkü ‘yazı’ya bireysel-toplumsal maceramız saklı söylediklerimizde, yazdıklarımızda. Bireyden topluma değin baktığımda hep gördüğüm; kendi bireysel maceramızla bu toprağın insanının sevinçleri ve acılarıdır. Elbette bir üst basamakta her zaman insanî ve evrensel duruşumuz yer almaktadır. Şiirin doğası da bunu gerektirir. Daima insandan yana… Ve toprağından-suyundan can alarak…”
Haber Merkezi