YÖK tarafından bölgesel kalkınma odaklı misyon Farklılaşması Ve İhtisaslaşması Programı Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.
YÖK tarafından koordine edilen "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı" kapsamında seçilen 5 pilot üniversitenin bugüne kadar yürütmüş olduğu çalışmalar ve gelecek dönem faaliyetlerinin görüşülmesi amacıyla Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın başkanlığında bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Değerlendirme Komisyon Üyeleri, Kalkınma Bakanlığı ve YÖK Yetkilileri ile Ahi Evran, Bingöl, Düzce, Mehmet Akif Ersoy ve Uşak Üniversitelerinin Rektörleri ile ilgili Üniversitelerin Program Koordinatörleri katıldı.
Bilindiği üzere, Yükseköğretim Kurulu ve Kalkınma Bakanlığı eşgüdümünde yürütülen "Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" programının temelleri 2015 yılında atılmıştı. Program kapsamında pilot üniversite seçimine ilişkin değerlendirme süreci ise 2016 yılı içerisinde tamamlandı. Seçilen beş pilot üniversite ve bu üniversitelerin ihtisas alanları 18 Ekim 2016 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen, 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Bu kapsamda;
• Ahi Evran Üniversitesi: tarım ve jeotermal alanında,
• Bingöl Üniversitesi: tarım ve havza bazlı kalkınma alanında,
• Düzce Üniversitesi: sağlık ve çevre alanında,
• Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi: hayvancılık alanında,
• Uşak Üniversitesi: tekstil, dericilik ve seramik alanında
bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma programının pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlenmişti.
Sürecin takibinde bu üniversitelerden belirlemiş oldukları ihtisaslaşma alanlarına yönelik çalışmalara başlamaları ve 2017 yılı öncelikli faaliyetleri başta olmak üzere 5 yıllık süreç için gerçekleştirecekleri faaliyetleri planlamaları istenmişti. Sunmuş oldukları planlama kapsamında bu üniversitelere yerinde ziyaretler gerçekleştirilmiş ve planları ayrıntılı olarak değerlendirilmişti.
18 Temmuz 2017'de Yükseköğretim Kurulunda gerçekleştirilen toplantıda ise Üniversite Rektörleri bu amaca yönelik olarak plan ve faaliyetlerini içeren sunumlarını gerçekleştirdi. Toplantının sonunda yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak bu üniversitelerin önceden belirlenmiş olan ihtisas alanları kapsamında sunacakları projelerinden uygun olduğu değerlendirilenlerin Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenebileceği ifade edildi.
Haber Merkezi