3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne atıfta bulunarak Silivri Belediyesi Aralık Ayı Meclisinde CHP adına Grup konuşmasını gerçekleştiren Melih Yıldız, “Bir gün değil, ömür boyu hizmet almak için ‘Farkındalığın' değil, ‘Hakların‘ konuşulması gerekmektedir!” dedi.
CHP Grup Sözcüsü Melih Yıldız, Silivri Belediye Meclisinde yaptığı konuşmada 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe değinirken iktidarı eleştirdi ve “Devletin sosyal görevlerini unutmuş, engellilerin eşitlik haklarını yok sayarak, engelliler başta olmak üzere tüm dezavantajlı gruplar için özel önem taşıyan ‘hak temelli yaşam' ilkesi yerine ‘sadaka kültürüne' mahkûm etmiştir” dedi. “Cumhuriyet Halk Partisi öncülüğündeki ‘Millet İttifakı İktidarında' Engelli bireylerin sosyal devlet anlayışı ile düzenli gelirinin olması, sosyal hayata katılımını sağlamak için kamu ve özel sektörde ki boş kotaları dolduracağız” diye açıklamalarını sürdüren Yıldız, iyileştirme umudu vaat etti.
YILDIZ: İKTİDAR, TÜM DEZAVANTAJLI GRUPLARI ‘HAK TEMELLİ YAŞAM' İLKESİ YERİNE ‘SADAKA KÜLTÜRÜNE' MAHKûM ETMİŞTİR
Yıldız konuyla ilgili şunları söyledi: “Engelli bireylerin toplumsal yaşamda eşit haklara sahip olmaları kapsamında, engelli sorunlarına dikkat çekmek, engelli bireylere eğitim, sağlık ve çalışma hayatında fırsat eşitliği sağlanması hususunda farkındalık yaratmak için 3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edilmiştir.
Anayasamızın 61. maddesi "Devlet Harp ve Vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar. Devlet sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır" der.
Ancak ne yazık ki, iktidar devletin sosyal görevlerini unutmuş, engellilerin eşitlik haklarını yok sayarak, engelliler başta olmak üzere tüm dezavantajlı gruplar için özel önem taşıyan ‘hak temelli yaşam' ilkesi yerine ‘sadaka kültürüne' mahkûm etmiştir.
Cumhuriyet Halk Partisi öncülüğündeki ‘Millet İttifakı İktidarında' Engelli bireylerin sosyal devlet anlayışı ile düzenli gelirinin olması, sosyal hayata katılımını sağlamak için kamu ve özel sektörde ki boş kotaları dolduracağız.
“ENGELLİYİ BİR BİREY OLARAK GÖRECEĞİZ”
Engelli bireylerin bakımları yalnızca ailenin değil, Devletin de sorumluğundadır. Dolayısıyla engelli aylıkları ve bakım yardımları belirlenirken, engellinin hane içinde fert başına düşen geliri değil, kendi gelirini esas alacağız. Engelliyi bir birey olarak göreceğiz.
“SAĞLIK KURULU SORUNUNU ÖZEL BİR İHTİSAS KURUMU OLUŞTURARAK ÇÖZECEĞİZ”
Engelli bireylerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanması için adil ve etkin ‘Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği'ni hayata geçireceğiz. Pandemi koşullarının daha da zor hale getirdiği Sağlık Kurulu sorununu özel bir İhtisas Kurumu oluşturarak çözeceğiz.
“TÜM TIBBİ MALZEME VE İHTİYAÇLARI ÜCRETSİZ KARŞILAYACAĞIZ”
Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıracak medikal malzemeler tekerlekli sandalye, protez ortez,
İşitme cihazları ve benzeri ihtiyaçlara devletin yaptığı ödemelerin yetersizliği maddi zorlukları da beraberinde getirmekte olup engelli aileleri ve bireyler yardım kurumlarından medet ummak zorunda kalmış. Biz tüm tıbbi malzeme ve ihtiyaçları ücretsiz karşılayacağız.
“SOSYAL DEVLETTE ‘İNSANCA YAŞAM ÖNCELİKLİ BİR HAK'TIR”
Otizm ve Down Sendromlu bireylerin toplumsal hayata katılımı için erken tanı, erken müdahale hizmetlerini güçlendireceğiz. Rehabilitasyon saatlerinin engellilerin ihtiyaçlarına ve bilimsel ölçütlere göre belirlenmesi, 12 saatlik rehabilitasyon süresinin artırılarak öğrenimini destekleyecek seviyeye ulaştırılmasını sağlayacağız.
Sosyal devlette ‘İnsanca Yaşam Öncelikli bir Hak'tır.
Bir gün değil, ömür boyu hizmet almak için ‘Farkındalığın' değil, ‘Hakların‘ konuşulması gerekmektedir!”