İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ortak Akıl Çiftçi Toplantısı'nda Silivri'nin arazi kullanımı, tarımsal ve hayvansal varlığı ile birlikte tarım ve hayvancılık gibi pek çok ekonomik faaliyetinin yıllar içinde gösterdiği gelişme ayrıntılı verilerle değerlendirildi.
Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün organize ettiği Değerlendirme, Bilgilendirme ve Çiftçi Toplantısı, 30 Ocak Salı günü, Eser Diamond Hotel'de gerçekleştirildi. Toplantıda bitkisel ve hayvansal üretim verileri, verimlilikleri ve uygulanan politikalarla beraber Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli döneminde yapılan hizmet ve faaliyetler katılımcılarla paylaşıldı, tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. Benli'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen program Silivri Kaymakamı Ali Partal, Adalet ve Kalkınma Partisi Silivri Belediye Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu, Silivri Toprak Mahsulleri Ofisi Ajans Amiri Birol Ata, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İzzettin Esin, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan ve Silivrili muhtarlar, Fırıncılar Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Zafer Erik, sektör temsilcileri ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
BENLİ, TARIMSAL VERİLERİ DEĞERLENDİRDİ
Açılış konuşmasını ve sunumunu yapmak üzere kürsüye davet edilen Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, şu bilgilendirmede bulundu: “Ortak Akıl Çiftçi Toplantısı'na hepiniz hoş geldiniz. Malumunuz ilçemiz İstanbul'un Trakya'ya açılan kapısı konumunda. Ve birim dekardan çok fazla ürünler elde edebileceğiniz verimli topraklara sahip. İlçemiz 419.721,00 dekarlık bir arazi varlığına sahip. Bunun 19.706,00'ı mera. 279,951,00 alanı orman olmak üzere toplamda 833.00,00 dekarlık bir arazi mevcudu olup bunun yarıdan fazlası tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Tarım alanlarının da 405.876 dekarı ekilebilir alan olarak kurulmakta. Bunların sadece 152 dekarlık bir kısmında sera faaliyeti yürütülmektedir. Sebze ekilen alanlar 11.676 dekar. Meyve bağ alanı ise 2.017 dekar. İlçemizdeki tarımsal kooperatif ve birlik varlığı ise 5 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (Seymen, Alipaşa, Fener, Selimpaşa, Kadıköy), 3 adet Sulama Kooperatifi (Değirmenköy, Çanta, Büyükçavuşlu, Çayırdere, Sayalar), 2 adet Su Ürünleri Kooperatifi (Silivri, Selimpaşa), 1 adet Çiçekçilik Kooperatifi (Seymen), 1 adet Silivri Sebze Üreticileri Birliği (Merkez), 1 adet Silivri Kadın Çiftçiler Kooperatifi (Gazitepe) şeklindedir. Köylerimizde 20'ye yakın selektör, tohum kurutma makinesi, mısır slaj makinesi ve ot slaj makinesini çiftçilerimizin faydasına ve kullanımına sunmuş durumdayız. İlçemizin ürün desenine baktığımızda en çok buğday, arpa, kanola vb. ürünlerin ekildiğini görüyoruz. Buğdayın dekara ortalaması 550-600 kg, arpanın dekara ortalaması 450-550 kg, ayçiçeğinin dekara ortalaması 175-250 kg, kanolanın dekara ortalaması 300-400 kg, slajlık mısırın dekara ortalaması 6000 kg, domatesin dekara ortalaması 6500 kg, karpuzun dekara ortalaması 4500 kg, dane mısırın dekara ortalaması 200 kg, kavunun dekara ortalaması 2000 kg, aspirin dekara ortalaması 150 kg, soğanın dekara ortalaması 1000 kg arasında değişmektedir. İlçemizin 2017-2018 yılı tarımsal verilerine baktığımız zaman ekili alan 419.721.00 dekar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydı yapılamayan çiftçilerimiz hariç 2017 yılı için çiftçi sayısı 1822 olarak kayıtlara geçmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydı olmayan üreticilerimize buradan da bir müjde verelim; seneye tapu ve kira kontratı gibi zorunlulukları kaldırıyoruz. Beyan usulü bir kolaylığa geçtiği zaman çiftçi sayımızın daha da artacaktır. İlçemizdeki tarımsal alet ve makine envanteri toplamda 17.302 adettir. 2017 yılı için mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanan işletme sayısı 1822'dir, mazot desteğine tabi alan 385.358,899 dekardır, destekleme miktarı ise 4.238.965,43 TL'dir. 2016 ve 2017 yılı yağlı tohumlar desteklemesi toplam 27.836.272,02 TL'dir.
HAYVANCILIK VERİLERİNİ PAYLAŞTI
İlçemizde hayvancılık faaliyetleri de yürütmekteyiz. İlçemizde 15 bine yakın büyükbaş, 33 bine yakın da küçükbaş hayvan varlığı var. Bu yıl anaç mandalara verdiğimiz destek 236.250 TL'dir. Halk elinde manda ıslahı desteğini ise 268.600 TL olarak ödemiş durumdayız. Koyun-keçi desteği 335.000, buzağı desteği 576.295, malak desteği 41.850 TL, yem bitkisi desteği 267.059 TL, süt desteği 142.384,00 TL olarak ödemeler gerçekleştirilmiştir. Hastalıklardan Ari Süt Hayvancılığı İşletmelerine İlişkin Desteklemeler başlığında 2017 yılında 1 adet işletmeye 67.129,00 TL destekleme yapılmıştır. Hayvan hastalıkları ile aşı mücadelemiz de son sürat devam etmektedir. Her türlü hastalığı bertaraf etmek için ahır ahır dolaşıyoruz, toplamda 105.402 doz aşı yaptık. 5650 büyükbaş hayvan, 13780 küçükbaş hayvan olmak üzere toplamda 19430 hayvan küpelenmiştir.
Gerek yerleşik arıcılarımız gerekse de Kocaeli, Muğla, Aydın, Ordu gibi illerden gelip de bizim topraklarımıza kovanlarını koyan arı sahiplerimizin 3845 adetli arılı kovanına toplamda 38.450 TL destek verdik.
Yeni tebliğin yayınlanması ile birlikte mazot gübrede örneğin bir dekarlık alanda buğday ekecek bir çiftçimiz 17 TL tarımsal destek alacaktır. Bunun 13 TL'si mazot, 4 TL'si de gübre olmak üzeredir. Ayçiçeği, soya, dane mısır, patates ekenler dekarda 21 TL, kanola ve diğer ürünleri ekenler de 13 TL alacaktır. Kuruş kilogram üzerinden hesaplanan fark ödemeleri desteğinde ise yağlık ayçiçeği 40, kanola 50, aspir 55, dane mısır 3, buğday 5 olarak belirlenmiştir. Yem bitkilerinde üretim desteklerini ise Bakanlığımız kuru yoncaya 40 TL, sulu yoncaya 60 TL, tek yıllıklarda 40 TL, slajlık tek yıllıklarda 40 TL, sulu slajlık mısırda 90 TL, kuru slajlık mısırda 40 TL, yapay çayır-merada 150 TL destek vermektedir. Toprak analiz desteği 40 TL'dir. Asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde her 50 dekar araziye kadar bir toprak analizi için Toprak Analiz Laboratuvarlarına 40 TL ödeme yapılacaktır.
Hayvancılık destekleri de önemli bir oranda artırıldı. 4 ay ve üzerindeki buzağılara 350 TL, soy kütüğüne tabi olan hayvanlara 500 TL, malaklara 150 TL, soy kütüğüne tabi malaklara 400 TL, anaç mandaya 250 TL, bombus arısı kolonisine 60 TL destek verilmektedir. Koyun keçi desteklemesi adet başına 25 TL'dir. Sürü yöneticisi istihdamı desteği uygulaması kapsamında 250 ve üzeri küçükbaş hayvan (koyun-keçi) sayısına sahip işletmelere yılda bir kez 5 bin TL ödenir. İpek böcekçiliği yetiştiriciliğine de destek verilmektedir. Yaş koza 50 TL, tohum desteklemesi ise 70 TL'dir. Çitçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 5 dekarın altındaki küçük aile işletmelerine, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticiye dekar başı 100 TL yine Bakanlığımızca destekleme sağlanmaktadır.
GIDA İŞLETMELERİ DENETİM SAYISI
Müdürlük olarak gıda güvenliğinin, kalitesinin ve denetiminin de sorumluluğunu taşıyoruz. 5996 sayılı kanundan aldığımız yetki ile denetim faaliyetlerimizi etkin bir şekilde yürütmekteyiz. İlçemizdeki toplam gıda işletme sayısı 2057'dir. Bu 2057 işletmeyi bir yıl içinde 3425 defa denetlemişiz. Toplam uygulanan idari para cezası miktarı 332.250 TL'dir.
SU ÜRÜNLERİ DENETİM SAYISI
Silivri Sarıyer'den sonra İstanbul'un ikinci büyük balıkçılık noktasıdır. İlçe Müdürlüğümüzce; 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna istinaden çıkarılan yönetmelik kontrolleri yapılmaktadır. İlçe Müdürlüğümüz tarafından su ürünleri ile ilgili iş ve işlemler Müdürlüğümüze bağlı Su Ürünleri İdari Binası'nda yürütülmektedir. 2017 yılında 335 adet denetim gerçekleştirilmiştir. Toplam uygulanan idari para cezası miktarı 102.348 TL'dir.
EĞİTİM FAALİYETLERİ
İlçe Müdürlüğümüzce çeşitli konularda seminerler düzenlenmiştir. Kaliteli rasyon hazırlama semineri, hayvan hastalıkları genel semineri, hayvanlara kaliteli slaj hazırlama semineri, hayvan destekleme semineri, süt sığırcılığı semineri, mandacılık semineri, hayvanlarda ihbarı zorunlu hastalıklar semineri, arıcılık kursu, amatör balıkçılık kursu, hayvanlarda antibiyotik kullanımı ve tedbirler semineri verilmiştir.
GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİ
Tarımsal nüfusumuzun gençleşmesi için Genç Çiftçi projelerini Silivri'de 59 genç çiftçimiz ile gerçekleştirdik. İlçemizdeki toplam Genç Çiftçi projelerimizin bedeli 1.770.000 TL oldu.”
SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
İvelikle çözüme kavuşturulması gerektiği tespit edilen sorunlar da sıralandı. Yetkililere çağrıda bulunan Benli, şunları kaydetti: “İlçemizdeki çevre ve su işleri konularını ilgilendiren ancak İlçe Müdürlüğümüzün faaliyet konusu ve görevi olmadığı halde İlçe Müdürlüğümüzün göreviymiş gibi sanılan konularda görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teşkilatının ilçeye kurulması birçok husustan dolayı çok elzem bir konudur.
İlçemizde bulunan hayvan hareketleri göz önünde bulundurularak hayvan kapasitesine bağlı olarak Büyükşehir ve yerel belediye tarafından mevzuatına uygun, modern standartlarda bir hayvan pazarının yaptırılması gerekmektedir.
İlçemizde hayvancılık faaliyetinde bulunan halkımızın kullanacağı bir mezbaha bulunmamaktadır. Büyükşehir veya yerel belediye tarafından mezbaha ihtiyacının giderilmesi gerekmektedir.
Ormanlık bölgelerde bulunan hazine arazilerini işleyen (ecrimisil karşılığında) çiftçiler Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptıramadığından herhangi bir destekleme ödemesi alamamaktadırlar. Bu sorunun Milli Emlak Müdürlüğü ile çiftçiler arasında ivedilikle çözümlenmesi gerekmektedir.
Silivri Balıkçı Barınağına giriş ve çıkışların kontrol altına alınacağı bir güvenlik sisteminin Emniyet Müdürlüğünce sağlanması hususu önem arz etmektedir.
Değirmenköy Sulama Göleti'nin sulama kanallarının tahrip olması nedeniyle çiftçilerimiz sulamadan yeterli randımanı alamamaktadır. Suyun boşa akmasını engellemek ve üretim artışını sağlamak için kanal tamiratlarının İSKİ tarafından yaptırılması gerekmektedir.
4081 sayılı Çiftçi Mallarını Koruma kanununda belirtilen Koruma Meclisi'nin üyelerince faal olarak çalıştırılması gerekir.
Başıboş, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların (binek ve yük hayvanları) kontrol altına alınması, bakım ve beslenmesinin yerel yönetimlerce yapılmasının bir an önce çözüme kavuşturulması, çiftçilik yapılan arazilerde zarar oluşturulmaması açısından son derece önemlidir. Meralar muhtarlar ve belediye başkanlığınca itina ile korunmalı, hayvancılığın hizmetinde tutulmalıdır.”
Toplantı, çiftçilerin görüş ve önerilerinin dinlenmesi ile devam etti.
Hazal BAŞARAN