Sosyolog ve Aile Danışmanı - Aleyna Çalış

İlişkilerde sorumluluk almaktan korkmak

 İlişki kurmak, karşımızdaki kişi ile pek çok şeyi paylaşmak demektir. Bu paylaşımın temelinde sevgi vardır. Sevgi ilişkinin sorumluluğunu alma arzusunu doğurur, doğurmalıdır. Genel olarak sorulduğunda çiftler bunu onaylar fakat ilişki içerisinde bireylere yetersiz gelen ve karşılıklı suçlamaların tartışmaların çıktığı durumlar oluşur.

   Sorumsuzluk durumu, evliliklerde ve duygusal ilişkilerde  farklı şekillerde ortaya çıksa da ortak bir duygu yaratır; değersizlik. İlişkide sorumluluk almak istemeyen birisi size değersiz hissettirir, sizi dinlemez, sorumluluk almaz ve sanki ciddiye alınmadığınızı düşünürsünüz. Sizinle öylesine birlikteymiş gibi hissettirir. Bu değersizlik duygusu da bireyler arası çatışmalara sebep olur.

Bireylerin, sorumluluk almaktan korkma sebeplerine bakacak olursak:

1.İlişkinin getirdiği sorumlulukların kısıtlanma ve kişisel alanına müdahale olarak algılanması, sorumluluk almaktan kaçmaya sebep olur.

2.Bireyin sorumluluk konusunda önceliklerinin farklı olması, ilişkiye karşı sorumluluğunu geri plana atmasına sebep olur. Birey sorumsuz değildir fakat öncelik verdiği kişiler ve olaylar farklıdır. Bu da ilişkide sorumsuzluk çatışmalarına yol açar.

3.Kendilerini koruma arzusuyla yaparlar. Bir ilişkinin bitebilme ihtimali kişiyi korkutur ve bu korku kişinin karşı tarafa güvenle bağlanması engeller. Bağlanmaktan korkan ve karşısındaki kişiye tam anlamıyla güvenemeyen bir kişinin ise düzenli bir ilişki kurması zordur.

4.Hayatta kendi sorumluluklarını taşımakta zorlanan, kendi ve hayatı ile ilgili kaygıları olan kişiler vardır. Bu tür kaygıları olan kişiler için sorumluluk da kaygı uyandıran bir faktördür. Bu nedenle sorumluluk almazlar.

5.Bireylerin kendileri ile kurdukları ilişkinin şekli çok önemlidir. Kendini sevmeyen biri bir başkasını gerçek anlamda sevemez. Sevgi olmadığında ise partnerine sorumluluk hissedebilmek mümkün değildir.

6.Öz güven eksikliği yaşayan bireyler sorumluluk almaktan kaçınırlar. Küçük yaşlardan itibaren sorumluluk duygusu ile öz güven birbiriyle bağlantılıdır.

   Sorumluluk, bir bireyin yaşamla uyum sağlaması için gereklidir. Sorumluluk uyumu artırır ve ilişkiler, evlilikler uyumun yüksek olması gereken kavramlardır. Bu nedenle ilişkilerde sorumluluk temeldir. İlişkilerin sağlığı için suçlamak yerine herkesin kendi sorumluluklarını değerlendirmesi ve bunu partnerinin sorumluluk anlayışına uygun olup olmadığını sorgulaması gerekir. Basit gibi görünse de kolay olmayabilir. Çünkü sorumluluk hem görev gibi değildir hem de ilişkileri düzenleyen olumlu bir faktördür.

YORUM YAP