M-Lead kapsamında üst düzey yönetici, lider, iş adamları ve alanında önemli başarılara imza atmış akademisyenlerle bir araya gelen Mektebim Okulları öğrencileri, kariyer planlamaları öncesi meslekler konusunda merak ettikleri konuların ayrıntılarını birinci ağızdan dinleme fırsatı buluyorlar. Özellikle tıp alanına ilgi duyan ve lise sonrası Tıp Fakültelerini tercih etmeyi planlayan öğrenciler Türkiye'de ilk yapay kalp naklini gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar'ı ziyaret ederek bilgi aldılar.
“2016 YILI İTİBARİYLE ROBOTİK KALP CERRAHİSİ İLE ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK”
Kalp ve damar cerrahı olarak bu branşa nasıl karar verdiğini, kalp ve damar ameliyatlarının ilk olarak dünyada nasıl başladığını, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'de kalp ve damar ameliyatları ve tedavilerinin hangi noktada olduğunu, kadınlarda total yapay kalp naklinin zorluklarının neler olduğunu, yapay kalp naklinin nasıl gerçekleştirildiğini, yapay kalbin günlük hayatı ne düzeyde etkilediğini soran öğrenciler merak ettikleri konuların ayrıntılarını Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar'dan dinlediler.
Bugüne kadar gerçekleştirdiği operasyon ve yaşadığı hikâyelerden örnekler veren Akar, mesleğin iyi ve zor yanlarını, babasının kalp rahatsızlığı nedeniyle bu alana daha fazla ilgi duyduğunu, ülkemizde ileri düzeyde olan kalp ve damar cerrahisinin dünyada 1900'lü yıllarda başladığını ve ilk kalp naklinin 1967'de yapıldığını söyledi. 2016 yılı itibariyle robotik kalp cerrahisinin başlatılacağını belirten Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, kalp ameliyatlarının robot eliyle yapılacağını, total yapay kalbin ancak beyin ölümü gerçekleşmemiş hastalara takılabildiğini, hedefinin ise ülkemizde alanında daha iyi bireyler yetiştirmek olduğunu vurguladı. Herkesin sevdiği işi yapması gerektiğini belirten Akar, azim ve kararlılığın ise başarının tek sırrı olduğunu öğrencilere belirtti.
Haber Merkezi