Çevre ve Şehİrcİlİk Bakanlığı, imar barışı uygulamasında değişikliğe gitti.
Oteller, turizm tesisleri, fabrikalar, AVM' ler, hastaneler ve işyerleri yapı kayıt belgesi bedelinin ruhsatlı alan üzerinden hesaplanması nedeniyle yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaktı.. yeni düzenleme ile iş dünyasına kolaylık sağlandı.
***
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, ruhsatlı oteli, hastanesi, iş merkezi, fabrikası olan iş adamları yapı kayıt belgesi almak istediklerinde kayıt bedelinin hesabı binanın tamamı üzerinden yapılıyordu.
Bu nedenden dolayı bedel yüksek olduğundan turizmciler başta olmak üzere iş dünyası barış için başvuru yapmıyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gelen talepler nedeniyle Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği'nde değişiklikler yaptı ve Yeni karar Resmi Gazete' de yayımlandı.
***
Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliklerden bazıları şu şekilde:
Binanın oturum alanı hesaplanacak
Hazine ve belediye arsaları üzerine yapılan kaçak binaların arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplanacak.
Yeni düzenleme ile yapı kayıt belgesi bedeli de daha düşük çıkacak.
Ayrıca parsel üzerinde birden çok yapı varsa Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulan yapının arsa payı dikkate alınacak.
Taşınmaz hisseli ise, her bir hak sahibi hissesi oranında bedel ödeyecek
Her metrekare için 150 lira
İskele, liman, tersanelerde ise hesaplar her bir m2 için 1.500 TL olarak açıklandı.
Kaçak olan istinat duvarı, dolgu alanı, havuz, spor sahaları ve benzeri bina niteliği taşımayan yapılar için ise yapı kayıt belgesi bedeli hesabında her bir m2 için 150-TL ödeme yapılacak.
Bodrum katlar da dahil
Binanın katları hesaplanırken, bodrum katlar da hesaba dahil edilecek.
Ruhsatta görünmeyen ibadethaneler ile valilikler, okul, hastaneler gibi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari olmayan yapıları yapı kayıt belgesi bedeli ödemekle yükümlü olmayacak.
Belediyeler, bu durumun düzeltilmesi için harekete geçti.
Yapılar güvenli hale getirilmeli
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu, konu ile ilgili görüşlerini paylaşarak; tebliğle yasanın uygulaması sırasında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmeye çalışıldığını söyledi.
Saraçoğlu, düzenlemenin hiç bir mühendislik hizmetini içermediğini, yapı kayıt işlemlerinden sonra bu yapıların mutlaka inceleneceği belirtti.
Saraçoğlu, “Yasa bütünüyle Anayasa Mahkemesine verilmiş olup neticesine göre yeniden düzenlenebilir. O zaman beklentiler daha köklü olarak yerine getirilebilir” diye konuştu.
Saraçoğlu açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Hisseli tapulardaki binaların diğer hissedarlara bağlı kalmadan kendi hissesi oranında harç ödeyerek imar barışından istifade edebilmesi sağlandı. Dini yapılar ve kamu binalarında imara aykırı yapılar ticari yönü yoksa harçlardan muaf olacak. Liman, otel gibi yapılarda ücretler yeniden düzenlenerek yani düşürülerek müracaatları kolaylaştırıldı. Hazine arsası üzerindeki yapılar işgal ettiği alan üzerinden harç ödeyerek imar barışından istifade edebilecek.”
İmar barışında iş dünyasından gelen itirazlar doğrultusunda değişikliğe gitti.
Yapılan değişiklikle hesaplama sistemi değiştirilerek, iş dünyasına kolaylık sağlandı.
***
11 bin turizm tesisinin yüzde 99'unun iskâna ayrı olduğunu söyleyen uzmanlar, otellerin bazılarının çamaşırhaneyi dükkan, bazılarının çalışan yatakhanesini oda yaptığını dolayısıyla düzeltme sonrası küçüklerin de başvuru yapacağını düşünüyor.
Yapı Kayıt Belgesi Usul ve Esasları Tebliği'ndeki değişikliğe göre, yapı kayıt belgesi bedelini fazla ödeyenlere paraları iade edilecek.
Fazla kısmın iadesi için yapının bulunduğu şehirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın il müdürlüğüne başvuru yapılabilecek.
Yapının müdürlükçe incelenmesinin ardından düzeltme formu doldurularak iade edilecek tutar yeniden hesaplanacak.
Düzeltme formu ve yapı sahibinin dilekçesi il defterdarlığında onaylanacak.
Yapı kayıt belgesi bedelini eksik ödeyenlere ise e-Devlet üzerinden düzeltme fırsatı getirildi.
Yapılan denetimde eksik tutarın ödenmemiş olduğunun tespiti halinde verilen yapı kayıt belgesi iptal edilecek, ödenen bedel iade edilmeyecek ve yalan beyanda bulunanlar hakkında savcılığa Türk Ceza Kanunu'nun kamu yetkilisine yalan beyanda bulunmaktan suç duyurusunda bulunulacak.
***
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışında gerek vatandaştan gerekse iş dünyasından gelen itirazları dikkate aldı ve yönetmelikte birtakım değişiklikler yaptı.
Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda yapının tamamı için yeni yönetmelikte de komşu onayı şartı da korundu.
Ancak yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunan yapılarda aykırılık tek bir malik'e aitse komşu onayı aranmıyor.
Ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı yapılabiliyor.
Yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde yapılmış ise bu durumda da yapının tamamı için de belge düzenleniyor.
Bakanlık imar barışında iş dünyasından gelen itirazları da dikkate alarak bazı değişiklikler yaptı.
Daha önce otel, hastane, fabrika ve alışveriş merkezi gibi yerlerde barışın maliyeti de daha yüksek oluyordu.
Yeni düzenlemeyle buradaki bedel de düşürüldü.
İyi haftalar...