Son birkaç aydır inşaat sektörüne yönelik yapılan düzenlemeler ve imar barışına yönelik durumu teyit etmekte fayda var.
Hükümet tarafından uygulamaya konulan imar barışına yönelik düzenlemeye vatandaşlardan ciddi bir talep geldiği açıklandı. Bayramın 1.günü 88 bin başvuru geldiği, toplamda da 448.234 kişiye ulaştığı açıklandı.
Buna göre vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen imar barışı düzenlemesi 31.12.2017'den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.
Başvurularda vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ve kendi beyanı esas alınırken, e-Devlet kapısı üzerinden sisteme girildiğinde istenen bilgiler şöyle: E-Devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve iş yerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare), yapıdaki konut ve iş yeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (ilgili belediyeden alınabilecek), yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer fotoğraf.
Yapı sahipleri başvuru işlemini tamamladıktan sonra 24 saat içerisinde SMS veya e-mail yoluyla gelecek bilgilendirme üzerinden Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedelini yatırdığında işlemini tamamlamış olacak.
Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacak.
Belge için müracaatların son başvuru tarihi ve kayıt belgesinin bedelinin son ödeme tarihi 31.Ekim.2018 olarak belirlendi.
***
Hayırseverlerin yapacakları okul, kreş, yurt, hastane, sağlık tesisi ve ibadethanelerin yapımında kullanılan her türden inşaat malzemesinden KDV alınmayacak.
KDV istisnasından kurum ve dernekler de yararlanabiliyor.
Habertürk Gazetesinde yer alan habere göre, okul, hastane, yurt ve cami yapan hayırseverleri teşvik etmek amacıyla bu yapıların inşaat maliyetini düşürecek Katma Değer Vergisi (KDV) muafiyeti geliyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yaptığı açıklamaya göre "Kamuya okul, sağlık tesisi, yetiştirme yurdu, huzur evi, ibadethane gibi yapıları yapan hayırsevere 'KDV istisnası' teşviki uygulayacağız. Bundan sonra yaptıkları hayrın inşaatında kullanılan çimento, demir, fayans gibi tüm malzemeler için hiçbir şekilde KDV ödemeyecek" diye konuştu.
BAĞIŞ PROTOKOLÜ İMZALANACAK, PROJE ONAYLATILACAK
KDV istisnasının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlediklerini dile getiren Ağbal, kısa sürede konuyla ilgili tebliği yayımlayacaklarını söyledi. Ağbal, sistemin nasıl işleyeceğini şu şekilde anlattı:
"Hayırsever ile ilgili kamu kuruluşu arasında bağış protokolü düzenlenecek. Örneğin okul yaptırmak isteniyorsa Milli Eğitim Bakanlığı'yla, cami yapmak isteniyorsa Diyanet İşleri Başkanlığı'yla protokol düzenlenecek. Protokolde yapılacak inşaatın teknik özellikleri, derslik sayısı, kapalı, açık alan sayıları belirlenecek.
Buna dayanarak da okulun nasıl yapılacağına dair bir 'uygulama projesi' hazırlanarak ilgili makamlardan onaylattırılacak.
İnşaat ruhsatı aldıktan sonra hayırseverimiz vergi dairesine fiziken gelerek ya da internet üzerinden müracaat ederek KDV istisnasından yararlanmak istediğini beyan edecek."
MALZEMELER KALEM KALEM BELGEDE YER ALACAK
KDV istisnasından yararlanmak isteyen hayır sahibine bir "istisna belgesi" vereceklerini dile getiren Ağbal, listede inşaatta kullanılan tüm malzemelerin kalem kalem belirtileceğini söyledi.
Hayırseverin inşaata başladıktan sonra mal almak istediği firmaya istisna belgesini ibraz edeceğini dile getiren Ağbal, firmanın KDV tahsil etmeksizin malı teslim etmek zorunda olduğunu belirtti.
DERNEKLER DE FAYDALANACAK
İki grup hayırseverin bulunduğunu dile getiren Ağbal, "Bir mükellef olmayan gerçek kişiler, iki mükellef olan şirketler. Yaşlı bir amcamız okul, cami yapmak istiyor ama kendisinin vergi mükellefiyeti yok. İkinci örnekte de bir şirket sosyal sorumluluk projesi olarak okul yapmak istiyor. Hayırsever vatandaşımız mükellef olmadığı için bütün bu cami yapımı sırasındaki malzeme alımlarını kendisi takip ediyor, ama şirket yaptığı zaman defter kayıtlarına girerek yapılıyor. Her iki grubun yanı sıra dernekler de bu teşvikten faydalanabilecek" dedi.
İLKÖĞRETİM OKULU İNŞAATI YÜZDE 18 UCUZA MAL OLACAK
Ortalama bir ilköğretim okulu inşaatının 3-4 milyon liraya mal olduğunu söyleyen Bakan Ağbal, "KDV istisnası ile söz konusu okul yüzde 18 daha ucuza mal olacak" diye konuştu. Hayırseverlerden bu konuda kendilerine yoğun şekilde talep geldiğini belirten Ağbal, düzenleme ile hayırseverliğin ciddi anlamda teşvik edilmiş olacağını dile getirdi.
TÜRKİYE'DE HAYIRSEVERLİK
2002-2017 yılları arasında hayırseverlerin yaptırdığı derslik, sağlık tesisi ve cami sayısı şu şekilde:
- Derslik: 49 bin 146
- Cami ve mescit: 10 bin 624
- Sağlık tesisi: 41 (33'ü tamamlanmış, 8'i yapım halinde)...
İyi haftalar...